Klimalandsby Makeover 2024 opstartsmøde
06.05.2024

Ansøgningsfristen nærmer sig for Klimalandsby Makeover

Du og dine naboer kan stadig nå at deltage med et projekt tilpasset jeres sted og ressourcer. Ansøg senest onsdag den 15. maj.

Ansøgningsfristen til årets klimalandsby makeover – onsdag den 15. maj - nærmer sig med hastige skridt, men du og dine naboer kan stadig nå at deltage med et projekt tilpasset jeres sted og ressourcer. Det vigtigste er nemlig ikke projektets størrelse, men derimod dets opbakning – og mon ikke I kan nå at tromme den op inden projektet skal præsenteres på Folkemødet den 8. juni, især hvis projektet ikke virker for uoverskueligt.

Byttedage

Hvad med fx at arrangere én eller flere byttedage, en (digital) grejbank eller ligefrem promovere jer som delelandsby. Det kan handle om cykler, biler, gæsteværelser eller festlokaler – alt kan deles/byttes, kun fantasien sætter grænser!

Eller hvad med at finde et egnet sted at etablere et fælles kvashegn, hvor alle i naboskabet/landsbyen/grundejerforeningen kører jeres grenaffald hen i stedet for til genbrugspladserne? Et kvashegn, der giver læ til et opholdssted og levesteder til fugle og insekter – og som binder kvælstof.

Fælles værksted?

Eller finde et egnet sted og indrette et fælles værksted - en Repair Café. Det kunne blive et godt samlingspunkt. Der er næsten helt sikkert et antal mænd/kvinder i jeres omegn med håndværksmæssig erfaring og snilde til alle mulige småreparationer. Så kan fællesskabet få fikset både græsslåmaskinen, lappet cyklen eller hullet i bukserne – til gengæld kunne der være nogle af dem med 10 tommelfingre, kunne hjælpe med at sætte computeren op eller få det der facebook til at fungere. – Der er god hjælp at hente til etablering på Repair Cafe Danmarks hjemmeside.

Eller måske er I interesserede i bestemte vinkler af klimaudfordringen – fælles energianlæg, klimatilpasning, CO2-lagring osv. – og planlægger et eller flere offentlige arrangementer med indbudte eksperter og/eller lokale ildsjæle til at øge jeres viden om handlemulighederne…

Vi sidder klar til at hjælpe

Vi sidder parat i kommunen for at hjælpe jer på vej – både med ansøgningen, tilladelser og kontakter – næsten uanset hvilke idéer I kommer op med. Der skal naturligvis være en klimavinkel, da det jo i år er en KLIMAlandsby Makeover. Men også selv om jeres idé måske ikke i første omgang har den helt store klimamæssige gevinst, så kan den jo i bedste fald betyde, at I får blod på tanden og følger op med flere idéer og projekter – og uden jer og jeres engagement, når vi ikke i mål med klimaplanen.

Du kan få inspiration til projekter og læse mere om makeoverforløbet via de to links herunder. 

Du er også velkommen til at kontakte tovholderen for projektet Ivan Norman Andersen - ivnan@odsherred.dk / 61 26 17 45