Værdighedspolitik for ældreplejen
Regeringen har besluttet at alle kommuner i Danmark skal lave en værdighedspolitik inden 1/7-16 og Ældrerådet har været med til at udforme denne i Odsherred.
Vi er enige om, at der ikke skal ansættes flere ”hænder”, som vi så skal af med igen om to år. I stedet vil vi gerne være med til at videreuddanne personalet, så de bliver i stand til at påtage sig større ansvar, ligesom uddannelse om demens ligger os meget på sinde.
Vi synes også det er vigtigt, at vi som gamle, stadig kan bestemme over eget liv, f.eks. hvornår vi vil op om morgenen, i seng om aftenen og hvornår vi vil spise. Også når vi bor på et plejehjem. Det bliver anderledes end i dag, men forhåbentlig kan det gennemføres.
Genoptræning
Vi har arbejdet med genoptræning samt hvor træningen skal foregå. Der har fra politisk hold været forslag om at udvide i Højby eller Nykøbing, men det finder vi er forkert i forhold til den sydlige del af kommunen. Et forslag om at nedlægge nogle af boligerne i Grevinge, som står tomme, og i stedet oprette træningscenter, synes vi er en god ide.
Ældre- og handicapboliger
Sidst vi arbejdede med kvalitetsstandard for ældre - og handicapboliger, indstillede vi, at man har lov til at sige nej til den tilbudte lejlighed, hvis den ikke passer, f.eks. beliggenhed eller størrelse.
Det synes vi stadig er en rigtig beslutning, men den har en bagside, nemlig at der i dag er mange tomme boliger, fordi mange ældre siger nej tak. Det kan gå hen og blive så dyrt, at vi kan blive nødt til at være med til at ændre beslutningen. Men nu får vi se.
Handicapbiler
Vi er blevet hørt om kvalitetsstandarder for hjælp til handicapbiler, men kunne ikke gå ind for forslaget om årsag til ikke at kunne få bevilget en handicapbil.
I stedet har vi foreslået, at hjælpen bliver indtægtsbestemt, så de der har råd selv køber bilen og at kommunen betaler de ændringer, som er nødvendige for at den handicappede kan køre den.
Omprioriteringsbidrag
Sidst har vi arbejdet med udvalgets forslag til spareforslag i forbindelse med omprioriteringsbidrag. Det er godt nok ikke sjovt, da kommunen skal af med en hulens bunke penge, som vi klart ikke har råd til at undvære. Vi kan kun håbe, at forslaget bliver trukket tilbage i forhandlinger mellem kommunerne og staten, for ellers kommer det helt klart til at gå ud over vores område.
Årsrapport fra Odsherred Ældreråd for året 2015
Ældrerådet består af 9 folkevalgte medlemmer. Vi er valgt for 4 år og mødes én gang om måneden. Derudover er vi hver især med i et centerråd, hvor vi sidder som observatører, og kan fortælle nyt fra Ældrerådet og høre om godt og dårligt fra plejecentret. Dette gør, at vi er ret velinformerede om tilstanden ude blandt borgerne.
Vi kan ikke behandle enkeltsager, men drøfter gerne forslag fra kommunens borgere, som må opstår i løbet af året.
Vi kan heller ikke tage de store beslutninger. Vi er et rådgivende råd, som skal vejlede de politiske udvalg fx via høringssvar og derudover er der blevet afholdt fællesmøder med Social- og forebyggelsesudvalget og os.
Rådet har en kommunalt ansat sekretær stillet til rådighed, og derudover kan vi indkalde fagpersoner, som vi har brug for til at afdække diverse spørgsmål. Vi har i det forløbne år haft besøg af, Centerchefen, forebyggende sygeplejersker, konsulent for kultur og fritid, borgerrådgiver, leder af natur, miljø og trafik og leder vedr. kropsbårne hjælpemidler.
Alle medlemmer af rådet er medlemmer af andre råd. Nogle er med i madudvalg, andre arbejder sammen med Ældresagen, to er med i regionsældrerådet og derudover bliver vi inviteret ud for at fortælle om vores arbejde.
Hvem arbejder vi sammen med?
Vi er et råd for 60+ både alle, der pisker rundt og deltager i både det ene og andet og for de, der sidder hjemme og er ensomme. Derfor arbejder vi bl.a. sammen med både Unge i Odsherred om trafik, Handicaprådet og de forebyggende sygeplejersker.
Vi har i 2015 afholdt cafemøder, emnet var om ”Udskrivning fra sygehuse”.
Vi har afgivet høringssvar om:
- Retningslinjer for befordring
- Budgetprioritering om Ældrepuljen/bloktilskud på ældreområdet
- Flytning af dagcenter
- Kvalitetsstandarder vedr. tildeling af ældre- og plejeboliger
- Budgettet.
Vi har via ældrepuljen investeret i PC’ere til udlån for ældre, der ikke har mulighed for at komme ud af eget hjem til undervisning, samt undervist borgere +60 i brug af PC’eren.
Vi har – som vi plejer – afholdt FN’s Ældredag d. 1. oktober sammen med Ældresagen. I 2015 var emnet: Det gode naboskab.
Vi har en hjemmeside, som kan give mange svar og hvor du kan læse om vores virke, og hvor du kan henvende dig, hvis du skulle have behov for det.
www.odsherred.dk/aeldreraad.
Så er vi i gang
Ældrerådet er nu godt i gang med 2016.
Bestyrelsen har været til faglig temadag med Faglige seniorer, hvor konsulent Carsten Elert fortalte om "livskvalitet for seniorer". Det er aftalt med Faglige seniorer, at vi mødes igen i løbet af foråret, for evt. at danne et samarbejde til gavn for Odsherred kommunes +60'ere.
I uge 4 afholdes første ÆLdrerådsmøde, hvor vi bl.a. har Erindringsdans for demente på dagsordenen.
Vi ved allerede på nuværende tidspunkt, at vi kommer til at drøfte, hvad vi kan få for de midler, der er afsat på ældreområdet. Så selv om det ikke er populært, kommer vi ud i at tale om fordeling af goder og hvad vi skal pioritere.
Vi vil igen i år afholde cafe møder, hvor det vil være nærliggende at diskutere evt. for- og bagdele i forbindelse med rengøring til ældre, pleje, madservice og meget andet. Vi håber, at mange +60 årige vil være en del af denne proces.
Godt nytår.
Vi ved, at vi, i odsherred kommune (også) vil give de bedste muligheder til børnefamilier. Vi mangler endda børnefamilier her. Hvordan kan vi så skabe disse muligheder og hvordan skal vi gøre det endnu mere attraktivt, at bosætte sig her?
Vi har et forslag...
Lad os tilbyde at børnefamilier kan modtage tilskud til pasning af eget barn - ligesom hos vores nabokommuner.
Der er flere fordele ved dette. Første helt essentielle fordel er, at barnet får mulighed for at tilbringe mere tid sammen med mor eller far. Præcis som barnet, og mange forældre, har behov for og lyst til. Anden fordel er, at presset på vores dygtige pædagoger ude i daginstitutionerne vil blive lettet og der vil være flere hænder og bedre tid til de børn der er der. Tredje fordel er, at vi kan skabe endnu bedre betingelser for småbørnsfamilier her i vores skønne kommune.
Vi foreslår, at Odsherred Kommune skal give tilskud til pasning af eget barn i minimum et år fra barnet er 0-6 år.