Her kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af din fredede eller bevaringsværdige ejendom
Der er pt. ikke mulighed for at søge Bygningsfornyelse, og dermed heller ikke Nedrivningsstøtte.
Hvem kan søge?
Der kan ydes tilskud til:
- Ejerboliger, der bebos af ejeren og andelsboliger, der bebos af ejeren/andelshaveren eller til
- Private udlejningsejendomme – dvs. en ejendom, der er godkendt til beboelse, og som udlejes efter lejelovgivningen
- Forsamlingshuse
- Bygninger der indeholder både bolig og erhverv.
Der kan ikke søges til boliger, der anvendes til fritidsformål.
Byrådet prioriterer, at støtte boliger som er udpeget bevaringsværdige, og som har en synlig beliggenhed fra større veje eller særligt befærdede stier eller er beliggende i et udpeget kulturmiljø.
Det er et krav, at bygningerne er opført før 1960 og er væsentlig nedslidt eller har fået en energimærkning, der indeholder forslag til forbedringer jf. Byfornyelsesloven.
Boliger, som kan komme i betragtning skal ligge i forbindelse offentlig vej eller sti og skal have en kulturhistorisk værdi, det støttede projekt skal være med til at sikre eller hæve områdets kulturhistorisk.
Byrådet fastlægger gennem kommuneplanen og/eller i en lokalplan, hvilke bygninger, der er bevaringsværdige. De seneste udpegninger er foretaget efter det såkaldte SAVE-system, hvor bygningerne har fået en bevaringsværdi fra 1 til 4. Byrådet kan foretage en konkret vurdering, som fastsætter en bygnings bevaringsværdi efter SAVE-metoden, indtil der er udarbejdet et plangrundlag, som fastsætter bevaringsværdien.
Et kort over udpegede kulturmiljøer, finder du under "Kommuneplan 2013-25".
Odsherred Kommune administrerer byfornyelsesmidlerne efter Lov om Byfornyelse og udvikling af byer.
Et af målene med støtten bygningsforbedring er, at Odsherred Kommune ønsker at tilskynde ejere af bevaringsværdige ejendomme til at istandsætte bygningerne med materialer og efter metoder, der er i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektur og karakter. Det er derfor en betingelse, at istandsættelsen udføres således at bygningens bevaringsværdi fastholdes eller forøges.
Det andet mål med støtten er, at istandsættelsen skal bidrage til at forbedre klimaskærmen. Dermed understøtter indsatsen Byrådets klimastrategiske mål om at reducere udledningen af CO².
Hvilke arbejder kan der gives tilskud til?
Nedrivning
Ejendomme der kan opnå nedrivningsstøtte på 100 % af udgifterne for nedrivning. Ejendomme som er synlige fra offentlig vej eller sti prioriteres. Ejendommen skal være væsentlig nedslidt. Det skal være i offentlighedens interesse at ejendommen nedrives.Nedrivning kan indbefatte fjernelse af skrot og affald. Beslutninger om støtte til nedrivning af ejendomme administreres af administrationen. ansøgning om tilskud sendes på mail til plan@odsherred.dk
Bygningsforskønnelse
Tilskuddet kan gives til ombygningsarbejder på klimaskærmen, dvs. udvendige dele af boligen, for eksempel til udskiftning eller fornyelse af disse bygningsdele:
- tage, herunder tagrender og skorstene, kviste, tårne og ovenlys
- ydermure, herunder facadeudsmykning og arkitektoniske detaljer
- vinduer, herunder opsætning af indvendige forsatsrammer og koblede
- rammer
- døre og porte, karnapper, altaner, verandaer og udestuer, der er en del af den oprindelige bygning (dvs. ikke moderne tilføjelser)
- fundamenter, herunder kælderhalse og stenpikning under tagdryp, indgangspartier, herunder udvendige adgangstrapper
- energirenovering
Derudover kan udgifter til rådgivning fra fx arkitekt eller ingeniør indregnes i tilskuddet.
Administrationen kan stille krav om udformning og valg af materialer. Det er en betingelse at istandsættelsen af bygningen skal ske med materialer og efter metode, der er i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektur og karakter, således at bygningens bevaring vedligeholdelse eller forbedres.
Arbejdet skal udføres af fagkyndige håndværkere og skal være i en sædvanlig og god håndværksmæssig udførelse.
Hvem afgør tilskuddet?
Byrådet har givet Økonomiudvalget kompetence til at træffe afgørelser efter Byfornyelsesloven.
Det forventes, at ansøgninger godkendt af administrationen, vil blive indstillet til politisk behandling Bliver indstillingen politisk godkendt, vil der blive fremsendt et tilsagnsbrev. Arbejdet må ikke påbegyndes før tilsagnsbrevet er modtaget.
Hvor meget tilskud kan man få?
Tilskuddet til bygningsforbedringer af boliger kan højst udgøre 1/3 af de støtteberettigede udgifter inklusiv moms. Bygningsforbedrernde tiltag på boliger kan støttes med 25 %, dog med 33 % såfremt boligen er bevaringsværdig eller fredet, dog kan den enkelte ejendom maksimalt støttes med 100.000 kr.
Forsamlingshuse vil kunne støttes med 50 %, dog 75 % såfremt boligen er bevaringsværdig eller fredet.
Såfremt Odsherred Kommune modtager flere ansøgninger end der er midler til, vil der bliver foretaget en prioritering blandt ansøgningerne.
Odsherred Kommune yder ikke mindre end 10.000 kr. i tilskud af hensyn til det administrative arbejde med behandlingen af indkomne ansøgninger.
Støtten ydes som et skattefrit tilskud. Hvis du opnår støtte, kan tilskuddet først gives, når ombygningen og det endelige byggeregnskab er godkendt. I forbindelse med tilsagn om støtte fastsættes, der frister for arbejdets udførelse og aflevering af byggeregnskab.
Hvordan og hvornår ansøger man?
Ansøgningsskema Forsamlingshuse
Ansøgningsskema Nedrivning af boliger
Ansøgningsskema bygningsforbedrende tiltag boliger
Ansøgningsskemaet skal indeholde en projektbeskrivelse og budget. Der skal også fremgå de mest basale BBR oplysninger (se ansøgningsskemaet) - hvis du mangler din BBR-meddelelse, kan du finde oplysningerne på www.ois.dk.
Derudover kan der vedlægges billeder af ejendommen set udefra, samt de bygningsdetaljer, der søges om tilskud til.
Odsherred Kommune kan stille krav om oplysninger omkring projektet, ejendommen og ejers økonomi i det omfang, det er relevant for behandlingen af ansøgningen.
Ansøgningen sendes til plan@odsherred.dk
Kan kommunen kræve tilskuddet tilbagebetalt?
Odsherred Kommune kan kræve tilskuddet helt eller delvist tilbagebetalt såfremt ejendommen sælges, og der opnås en gevinst, som overstiger den sædvanlige ejendomsprisstigning i den forløbne periode. Overdragelse til medejer, ægtefælle og livsarving er dog undtaget.
Der tinglyses en deklaration på ejendommen med tilbagebetalingsforpligtelsen.
Odsherred Kommune har fastlagt varigheden af forpligtelsen til 3 år.
Lånegaranti
Byrådet har besluttet at give mulighed for, at stille garanti for lånoptagelse ved gennemførelse af byfornyelsesprojekter.
Information om bygningsbevaring
På Kulturstyrelsens hjemmeside kan du finde informationsblade om istandsættelse og vedligeholdelse af huse. Du kan f.eks. se hvordan man energiforbedre sit fredede eller bevaringsværdige hus uden at beskadige det.
Læs mere på Kulturstyrelsens hjemmeside
Desuden kan du finde uvildig teknisk rådgivning om vedligeholdelse og istandsættelse af ældre bygninger ved Hos henholdsvis Center for Bygningsbevaring i Raadvad og Hverringe Centrum for restauering.
Kontaktperson
For yderligere oplysninger plan@odsherred.dk