Også dit hjem kan blive berørt, når vejret efterhånden arter sig mere ekstremt. Som udgangspunkt har du selv ansvaret for at sikre din ejendom. Se her hvad du selv kan gøre for at forebygge mod voldsommere regn og storme - og stigende vandspejl.
Miljøministeriet/Miljøstyrelsen har i samarbejde med en række ministerier styrelser og organisationer oprettet websitet klimatilpasning med en lang række henvisninger til viden om klimatilpasning af din bolig.
https://www.klimatilpasning.dk/borger/
Skybrud eller oversvømmelse kan ødelægge både bygningsdele og indbo. Men der er flere ting, du kan gøre for at forhindre eller begrænse skader.
Her følger en stribe råd og vejledninger fra bl.a. boligejernes videnscenter Bolius.
Tjekliste før skybrud
- Rens tagrender, tagnedløb og nedløbsbrønde.
- Fjern blade og affald fra afløbsriste.
- Sørg for, at græsplæne, terrasse eller belægning tæt på huset har fald væk fra huset.
- Hold vinduer lukket, især tag- og kældervinduerne.
- Placér værdigenstande højt i kælderen.
- Få eventuelt foretaget et klima-tjek af din ejendom.
Tjekliste før stormflod
- Hold dig opdateret på diverse hjemmesider og nyhedsmedier.
- Få foretaget et klima-tjek af din ejendom.
- Forbered dig med fx sandsække, lommelygter, gummistøvler mm.
- Luk ventilationshuller i fundamentet.
Tjekliste - hvis skaden er sket
- Undgå at komme i kontakt med opstuvet spildevand, især små børn og husdyr.
- Desinficér med fx Rodalon eller andet bakterie-dræbende middel.
- Begræns skaden så meget som muligt.
- Få pumpet vandet væk.
- Lad døre og vinduer stå åbne, hvis det er muligt.
- Kontakt dit forsikringsselskab, lav en liste over ødelagte ting.
- Forlad huset inden det er for sent følg beredskabets vejledninger.
Andre råd for at forebygge indtrængende vand på eller i din ejendom:
Luk vinduer og døre
Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen. Luk derfor alle vinduer og døre, når der er varsel om skybrud. Hvis der tidligere er kommet vand gennem de lukkede vinduer og døre i kælderen, kan du skrue krydsfinerplader fast på ydersiden af åbningerne. Pladerne skal være så store, at de også dækker fugerne om vinduerne og dørene.
Luk ventilationshuller i ydervæggene
Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt på terræn, bør du lukke dem. Du kan skrue krydsfinérplader over åbningerne.
Tjek afløb og tagrender
Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit. Gå tagbrøndene igennem og rens dem, hvis de er fyldt med blade og snavs.
Fjern indbo fra kældergulvet
Flyt de ting fra kælderen, som er mindst modstandsdygtig for vand, op i stueniveau, og placér andet indbo i kælderen et godt stykke over gulvet. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå på stålreoler, som kan vaskes ned og desinficeres.
Tjek terrænet ved dit hus
Falder terrænet ind mod huset, kan du grave mindre kanaler i terrænet. Vandet kan derved ledes væk fra soklen og længere ud i terrænet. Kanalerne behøver ikke være brede, men de skal have fald væk fra huset, så vandet ledes væk.
Hav sandsække parat
Du kan stoppe meget vand i at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække på de utætte steder. Hvis vandet er på vej ind i gennem utætheder eller vinduer og døre, kan du lægge sandsække ud, som vil dæmme op for vandet. Sandsække kan købes forskellige steder - prøv fx militære overskudslagre, kommunen og firmaer på nettet (søg efter "sandsække oversvømmelse salg" på Google).
Begræns opstigende kloakvand
Har du ikke fået monteret højvandslukke, kan du stadig begrænse opstigende kloakvand. Læg et stort stykke plast ovenpå gulvafløbet og læg sandsække ovenpå. Læg en krydsfinérplade ovenpå sandsækkene og få den til at holde fast ved at fastklemme en lægte fra pladen til loftet. Hvis der er risiko for, at vandet stiger op af toilettet, kan du fylde en plastpose med stof eller lignende. Stop posen ned i toilettet og læg sandsække og en krydsfinérplade ovenpå. Sæt en lægte i spænd mellem krydsfinérplade og loftet, så plade og sandsække holder det store vandpres nede.
Hav en automatisk pumpe i huset
Hvis du før har haft vand i kælderen, bør du have en kraftig pumpe i huset til at fjerne indtrængende vand. Du skal kun benytte pumpen, hvis det er regnvand, der trænger ind i dit hus. Hvis det er kloakvand, kan du ikke bare pumpe det ud i haven.- det skal samles i spande, indtil det er muligt at hælde det i kloakken igen.
Tjek varsling hos DMI
På Danmarks Meteorologiske Institut kan du se varsling om ekstremt vejr på www.dmi.dk/varsler/.
Førstehjælp til dit hus
Hent en app til din smartphone, iPod, iPad eller iPhone og få hjælp ved fx ild i elektrisk apparat, skorstensbrand, smadret rude, ingen vand i vandhanen, utæt tag, kolde varmerør, rotter, stoppet gulvafløb, ingen strøm, lås, der er gået i baglås.
Hent appen i app store eller hos Google Play.
Hent flere gode råd
Du kan læse flere gode råd om sikring af din ejendom ved stormflod og skybrud på www.klimatilpasning.dk samt på www.bolius.dk
Læs folder med gode råd
Læs folderen "Er du klar til næste skybrud", som du finder på www.klimatilpasning.dk