Påkører du et dyr, eller finder du et dødt eller såret dyr på vejene i Odsherred Kommune, kan du her på siden læse, hvad du kan gøre
Vil du
Før du tager dig af et påkørt/dødt dyr
Hvis du kommer til at påkøre et dyr, eller ser et dødt dyr på vejen, skal du sikre dig, at du kan standse din bil forsvarligt inden du tager dig af dyret. Hvis du standser i vejsiden eller rabatten, så sæt katastrofeblink på, ifør dig en gul vest og sæt en advarselstrekant op om muligt. Du skal først og fremmest sikre dig selv og andre medtrafikanter.
Påkørt dyr - stadig i live
Ring på tlf. 1812 eller 3328 7000 - Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Brug dette nummer hvis du har påkørt et dyr, der stadig er i live, eller har fundet et dyr i nød.
Dødt dyr
Hvis du står med et dødt dyr på vejen, må du gerne trække dyret ud i rabatten, så det ikke er til fare for trafikken.
- Offentlig/-t vej/areal eller privat fællesvej/areal
Som tommelfingerregel er grusveje i sommerhusområder private fællesveje, mens større asfaltveje er kommunale veje. Rute 21 er en statsvej som hører under Vejdirektoratet.
Se en oversigt over vejtyperne her: Den Centrale Vej- og Stifortegnelse
- Dødt kæledyr
Forsøg at kontakte beboere i området.Ved fund af kat: Jeg har fundet en kat (Kattens Værn)
- Dødt vildt på kommunale veje
Hvis du ikke har mulighed for at trække dyret væk fra vejen, eller hvis det ligger uhensigtsmæssigt - fx tæt på beboelse - kan du kontakte en af Vestsjællands Brandvæsens serviceassistenter på 23 64 79 69. Vi har en aftale med dem om at de kan hjælpe med dødt vildt på på kommunale arealer og veje.
- Døde sæler mv. på strande
Hvordan skal man forholde sig til sæler og hvaler (Naturstyrelsen)
- Private fællesveje og arealer
På private fællesveje og private arealer har kommunen ikke en ordning, hvor et dødt eller såret dyr kan afhentes.Hvis dyret ligger på en privat fællesvej og generer færdslen skal du sørge for at fjerne dyret. Det gælder både rådyr, ræve og andre dyr.
Det er ikke ulovligt og slet ikke unaturligt at der findes døde dyr i landskabet. Derfor har du som udgangspunkt ikke, medmindre dyret er til særlig gene eller forbundet med særlige ricici, pligt til at fjerne døde dyr på din grund.
Du kan bortskaffe vilde døde dyr ved at grave et hul på minimum 80 cm i dybden, lægge dyret i hullet og dække det til igen. De 80 cm sikrer, at ræve og hunde ikke kan grave dyret op. Bortskaffelse på denne måde gælder dog ikke for aflivede eller selvdøde produktions- eller hobbydyr.
Lad naturen gå sin gang
Der er delte meninger om hvad man bør gøre, når der ligger et vildt dyr i rabatten eller fx på stranden. Vores holdning er, at hvis dyret ikke ligger til gene for trafik og ikke ligger ved tæt bebyggelse eller centrale opholdssteder, så skal vi lade naturen gå sin gang. Det er i øvrigt gratis for kommunen og dig som skatteborger. Derudover er ådsler i naturen en vigtig fødekilde for rovfugle som bl.a. musvåger og glenter samt for mindre nedbrydere som ådsels- og rovbiller. Et dødt dyr i rabatten kan således give anledning til refleksioner over naturens gang og dermed vendes til et interessant samtaleemne for store som små.
Yderligere information
Påkørte dyr (Naturstyrelsen).
Lokale vildkonsulenter (Naturstyrelsen).
Læs mere om døde dyr på stranden og om ræve- og ræveskab.
Kontakt
Spørgsmål i forhold til ovenstående kan rettes til Center for Miljø og Teknik, Trafikteamet, trafik@odsherred.dk.
Du kan også kontakte Naturteamet, natur@odsherred.dk