Er du opmærksom på faresignalerne, hvis dit barn er på vej ud i et misbrug af alkohol eller stoffer?
Det kan være svært, som forældre, at tackle når ens barn bliver teenager og måske gerne vil begynde at gå til fester og drikke alkohol. Hvornår må de starte, hvor længe og hvor ofte må de være til fest, hvad må vennerne?
Det kategoriseres som risikoadfærd, når børn og unge under 16 år drikker alkohol og er berusede - og det er udtryk for risikoadfærd, når unge over 16 år er fulde på fx hverdagsaftener.
Det viser sig, at når unge har aftaler om alkohol med deres forældre, drikker de mindre end unge, der ikke har.
Der er derfor god grund til at forsøge at påvirke dit barns alkoholforbrug, fordi alkoholvaner grundlægges i ungdommen. Jo tidligere de unge starter og jo større forbrug i teenageårene, desto større er risikoen for, at de senere i livet drikker mere end andre voksne. Hvis unge skal udskyde deres alkoholdebut og drikke mindre, spiller vi som forældre en afgørende rolle. Derfor er det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad din alkoholdning er og taler med dit barn om det – også inden alkoholdebuten. Test din alkoholdning her: https://www.alkoholdning.dk/alkoholdebut/
Via dette link kan du læse sundhedsstyrelsens anbefalinger: https://www.sst.dk/da/Viden/Alkohol
Dit Barn er dit ansvar
Sommeren er ved at være over os og det betyder at mange børn og unge færdes ude ved strande, i skoven, forladte områder, bålhytter m.m. - de sover hos hinanden og nyder i det hele taget ungdomslivet.
Men kære forældre husk at jeres børn og unge, er jeres ansvar hele døgnet rundt.
Hvordan opdager du, hvis dit barn/ung er på vej ud i et misbrug?
Alle rusmidler kan per definition være vanedannende og tilfælles har de, at de er stoffer, der påvirker den psykiske tilstand.
Der er en stærk sammenhæng mellem unges brug af rusmidler, risikoen for at begå kriminalitet og generel risikovillighed. Derfor er det væsentligt at rette fokus på unges brug af rusmidler og tidlig debut med alkohol, når man vil forebygge kriminalitet.
Her er nogle opmærksomhedspunkter, du skal være særlig opmærksom på, hvis du har mistanke om at dit barn/ung er på vej ud i et misbrug:
- Isolerer sig selv, vælger nye venner/omgangskreds
- Fravælger tidligere sunde interesser
- Isoleret eller splittet i forhold til familien
- Ændring i søvnmønster
- Fravær - såvel psykisk som fysisk
- Dårlig økonomi - misbruget koster, samtidig med at fx tobaksforbrug øges
- Hallucinationer og vrangforestillinger
- Nedsat arbejds- og koncentrationsevne
Hvis du bliver bekymret for dit eget barn eller nogen i deres omgangskreds, er det vigtigt at gøre noget! Tag kontakt til relevant lærer, forældre eller SSP så den unge kan blive hjulpet.
Du kan også tage direkte kontakt til kommunens misbrugscenter på en af følgende måder:
Henvend dig personligt til Rusmiddelteamet på Sundhedscenter Odsherred:
Sygehusvej 5, 1. sal
4500 Nykøbing Sj
41 41 92 00
rusmiddelteam@odsherred.dk
Åben rådgivning mandage og torsdage kl. 14-15 og ellers ring og aftal en tid.