Inspirations grafik

Inspirationskatalog for klimafællesskaber

På denne side har vi samlet en række forskellige eksempler på lokale fællesskaber som sammen har skabt klimaprojekter

Vi løfter bedst i flok - også når det handler om grøn omstilling og bæredygtighed. Der er mange ting man gøre i sin egen hverdag for at sænke sin CO2-udledning, men der er mange gevinster ved at gøre det i fællesskab. 

På denne side samler vi forskellige projekter og eksempler på klimatiltag, som vi håber kan være en inspiration for vores lokale fællesskaber. Måske kender du nogle gode projekter, vi ikke har med her? Dem vil vi gerne høre om, skriv til os på klima@odsherred.dk 

Fællesskab på tur

Klimalandsby Makeover

Odsherred Kommune inviterer alle lokale fællesskaber til Klimalandsby Makeover 2024! Her kan 5 lokale fællesskaber vinde 25.000 kr. til at gennemføre en lokal klima-makeover – det bedste af de 5 projekter vinder hovedpræmien på 50.000 kr. Der er opstartsmøde onsdag den 3. april kl 18.30 i Aksen.
Læs mere på siden www.odsherred.dk/makeover
Ladcykel

Delecykler

Kunne du nogen gange bruge en ladcykel? eller en elcykel måske.

Hvad med at I i jeres boligforening, landsby, grundejerforening fik et lille cykelbibliotek, hvor man kunne deles om forskellige cykeltyper?

Redskabsskur

Fællesskur / grejbank

Der er rigtig mange ting, som er rare at have adgang til, men som vi ikke nødvendigvis behøver at eje hver især. Måske I alle kunne få lidt bedre plads i skuet, hvis I havde et fælles redskabsskur eller grejbank. Det kunne fx dreje sig om kantskærer, topnøglesæt, waders, bukke, sækkevogn, kloakrenser, ekstra havestole, stige osv.

Eller hvad med en fælles trailer, projektor eller symaskine ...?

 

Kvashegn

Fælles kvashegn

Kvashegn er både godt for biodiversiteten og for udledningen af drivhusgasser. Går man flere sammen, har man pludselig sparet mange ture på genbrugspladsen og bundet en masse CO2 - hele 400 kg pr m3 kvashegn.

I Odder Kommune har de lavet Danmarks længste kvashegn og etableret kvashegn på flere lokale skoler, hvor naboer kommer med deres grene, kviste og stammer. Og eleverne følger med i det krible-krable liv som opstår.

Læs mere om kvashegn hos Odder Kommune og RenoSyd

 

Værktøj

Få det fikset

Hvis man ikke lige selv kan, er det svært at få repareret sine ting.

Saml de gode kræfter, der har hænderne skruet rigtigt på, sådan at man kan få:

  • lavet cyklen
  • limet sålen
  • indstillet symaskinen
  • repareret græsslåmaskinen
  • lappet hullet i bukserne
  • loddet fatningen i lampen

eller hvad det nu ellers kan være.

I kan selv bestemme rammerne, eller eventuelt blive en del af Repair Café Danmark - https://repaircafedanmark.dk/

 

 

Skur til Gi' og Ta' materialer på Fårevejle genbrugsstation

Genbrugsmaterialer

Ved at bruge genbrugte materialer kan man spare rigtig mange ressourcer og CO2-udledning. 

På genbrugsstationerne Gi' og Ta' områder kan man finde mange gode byggematerialer. På Fårevejle Genbrugsstation har Cirkelhuset bygget et skur, der 100 % består af genbrugte materialer.

Det kan du læse mere om på side 8 i Cirkelhusets statusrapport, hvor du også kan læse om mange andre projekter der måske kan være til inspiration.

Sjællands Odde deler med hinanden

Det behøver ikke være avanceret for at være godt - det beviser borgere på Sjællands Odde i Facebook gruppen F**cking Flink. Her deler borgere materialer, fødevarer, redskaber, køreture og meget mere med hinanden

Skitse over Gengro

GenGROstationen i Fårevejle

GenGROstationen kombinerer affald, bæredygtighed og biodiversitet med verdensmål og æstetik i praksis.

GenGROstationen er et udstillingsvindue for konkrete måder at minimere affaldsmængderne samtidig med at vi skaber en have med mere plads til naturen. Så tag en pause fra at smide ud og se, hvordan du i stedet kan smide meget affald ind i naturens kredsløb igen.

Læs mere om GenGRO her, hvor du også finder links til en masse inspiration: www.odsherred.dk/gengrostationen

Viskinge Eventyrlige Skovhaver

Fælleshave-forening nær Kalundborg, som har plantet 200 træer og buske og afholder forskellige grønne arrangementer med fokus på klimavenlige haver.

 

Cyklister

Kisserup kører grønt

Borgerne i landsbyen Kisserup gik sammen om at ændre deres transportvaner, bl.a. ved at udskifte bilen med elcykel på de korte ture.

 

 

Klimabazar

I januar 2024 afholdte vi en velbesøgt Klimabazar i Pakhuset i Nykøbing. Der var mange spændende oplæg fra lokale ildsjæle og fællesskaber, boder, byttemarkeder, repaircafé og meget andet. Du kan læse mere alle oplægsholdere og boder - her er masser af inspiration at hente og mange interessante mennesker og foreninger at tage fat i.
Læs mere om Klimabazaren på www.odsherred.dk/bazar
Ajstrup Bio og Energilaug

Lokale borgerdrevne natur- og energiprojekter

I den østjyske landsby Ajstrup har de stiftet et Bio- og Energilaug, der samler naboer i Ajstrup om at skabe mere vild natur og mere vedvarende energi – mere naboskab og fællesskab – og mere frihed og handlekraft. 

"Det gør vi ved at omlægge og tage vare på jord til fremme for biodiversitet og udvikle metoder til cirkulær økonomi og regenerativt landbrug på grundlag af stedets ressourcer."

Læs mere om lauget og deres forskellig indsatser på www.nabodrevetnatur.dk

Klimalandsbyen Vandel

Genbrug, reparation og byttecontainer. Den lille landsby Vandel i Vejle Kommune har stor klimasucces og lyst til mere.

Landsbyen Vandel har reduceret deres CO2-udledning med 30 procent siden 2021.

Læs mere på deres egen side: https://udviklingvandel.dk/klimalandsbyen/ 

Eller i denne artikel hos DR: https://www.dr.dk/nyheder/indland/genbrug-reparation-og-byttecontainer-lille-landsby-har-stor-klimasuccess-og-lyst-til