Klimatilpasning - hjælp der er vand

Du kan opleve udfordringer med vand af forskellige årsager. Her kan du finde information om kommunens planer for klimatilpasning og hvad du kan og skal gøre i forskellige situationer.

Klimatilpasning

I 2022 vedtog Odsherred Kommune en ny samlet klimaplan, der er udarbejdet som en del af det nationale projekt DK2020. Klimaplanen samtænker vejen mod de overordnede reduktionsmål om klimaneutralitet i 2050, med det overordnede tilpasningsmål om et klimarobust samfund i 2050. Målene skal nås gennem en fælles indsats mellem kommune, borgere og erhvervsliv. Som noget nyt i klimaplanen er kommunens tilgang til klimatilpasningsområdet blevet helhedsorienteret, og det betyder at hele kommunen er udpeget som klimatilpasningsområde i kommuneplanen. På den måde sikrer vi at klimatilpasning altid indtænkes i ny planlægning. 

I arbejdet med klimatilpasning i Klimaplanen er det valgt at tage udgangspunkt i datagrundlaget og klimascenarier fra den klimatilpasningsplan der blev udarbejdet i 2014. Se links nederst på siden.

I Klimaplanen er der opsat en række målsætninger for arbejdet med klimatilpasning i Odsherred. Tilpasningsmålene skal sikre at:  

  • borgere ikke oplever at klimaforandringerne forværrer deres bolig- og sundhedssituation som den er i 2021 i forhold til klimafaktorerne nedbør, havvand, vandløb og grundvand. 
  • alle borgere får mulighed for at opnå viden og vejledning om klimasikring af deres egen ejendom. 
  • serviceniveauet i kloakerede områder fastholdes, sådan som det er vedtaget i spildevandsplan 2019- 2022. 
  • de implementerede løsninger er langsigtede, kan udbygges og giver merværdi til for eksempel vores byområder og fællesskaber.  

Du kan finde vores nye Klimaplan her.

Du kan finde kortlægning og fremskrivning af vandudfordringer på kortfunktion her: netkort.odsherred.dk/klimatilpasningsplan

Webinar: undgå vandproblemer

Har du problemer med vand på din sommerhusgrund? Odsherred Kommune og Forenede Sommerhuse i Odsherred (FSiO) afholdte den 28. november webinar om vandhåndtering i sommerhusområderne.

På webinaret gav vi indblik i, hvilke opgaver og ansvarsområder der påhviler dig som sommerhusejer, og hvad der ligger indenfor kommunens ansvarsområde. Der blev holdt oplæg om vandløbsvedligeholdelse, håndtering af spildevand, grundvandsstand og andre relevante emner, der kan hjælpe med at afhjælpe vandproblemer og styrke klimatilpasningen i området.

Vandkredsløbet - det nære

Klimatilpasning på privat grund

De stigende mængder regnvand og hyppigere skybrud skaber udfordringer for både landmænd og husejere. Vandet kan stamme fra flere kilder – både fra oven (regn og skybrud), fra siden (opstuvninger ved vandløb) og nedefra (højt grundvand). Det er grundejers ansvar at sikre sin bolig og ejendom, og det kan have økonomiske konsekvenser at lade være. Odsherred Kommune ønsker at klæde borgere og grundejere på til at håndtere de stigende vandproblemer, så oversvømmelser som følge af stormflod, skybrud og højtstående grundvand medfører så få og små skader som muligt.

I menuen herunder finder du eksempler og løsningsmuligheder, hvis du som landmand, husejer eller sommerhusejer oplever problemer med vand på din grund. 

Vandkredsløbet i fællesskabet

Klimatilpasningsløsninger i fællesskab

Odsherred Kommune arbejder aktivt for at skabe lokale klimatilpasningsløsninger i tæt samarbejde med borgere, virksomheder og foreninger. I demonstrationsprojektet kan kommunen hjælpe med at finde ud af, hvad borgerne selv kan gøre for at vandet ledes hen, hvor det ikke gør skade eller hvor det kan forsinkes i oplandet, og bidrage med relevant viden og vejledning til klimatilpasning af grunde og ejendomme. Da kommunens rolle udelukkende er faciliterende og vejledende kræver igangsættelsen af et demonstrationsprojekt engagement fra de berørte borgere.   

Formålet er at øge modstandskraften mod ekstremvejr og samtidig skabe merværdi for lokalsamfundet. 

Skriv til klima@odsherred.dk hvis du har forslag eller spørgsmål til lokale demonstrationsprojekter.

Læs eksempler på lokale demonstrationsprojekter herunder.

Klimatilpasning på tværs af kommunen

Odsherred Kommune arbejder på at koordinere og implementere klimatilpasningstiltag på tværs af alle sektorer, blandt andet ved at integrere klimatilpasning i ny planlægning af by og landskab. Derfor er hele kommunen udpeget som klimatilpasningsområde i kommuneplanen. Det betyder bl.a., at klimatilpasningsløsninger altid indtænkes ved anlæggelse af ny, og vedligehold af eksisterende infrastruktur. Dette kan fx være ved at hæve vejkanten så bagvedliggende ejendomme beskyttes.

For at sikre, at vi er godt rustet til fremtidens klimaudfordringer, arbejder Odsherred Kommune med langsigtede og helhedsorienterede løsninger. Vi fokuserer på at skabe sammenhæng i landskabet gennem klimatilpasningstiltag, der både håndterer regnvand, beskytter mod oversvømmelser og skaber grønne byrum og landskaber. Ved at integrere klimatilpasning i landskabspleje og byudvikling sikrer vi, at tilpasningen ikke kun er funktionel, men også æstetisk og bæredygtig.