Hvor og hvordan skal vedvarende energianlæg og skovrejsning etableres?
HØRINGSFRIST FORLÆNGET - Offentlig høring af kommuneplantillæg for vedvarende energianlæg, skovrejsning og landskaber
Større vedvarende energianlæg og skovrejsning har indflydelse på vores unikke landskab og Geopark. Derfor skal vi placere dem med omtanke og omsorg for landskabet og sørge for, at de skaber så stor lokal værdi som muligt, der hvor de placeres – både for landskabet, naturen og borgerne.
Kommuneplantillægget er i høring fra 10. oktober til 31. december 2024. Du kan sende dit høringssvar til plan@odsherred.dk.
Du kan også komme med dit høringssvar direkte i DKplan via linket ovenfor.
Hvad går det ud på?
Hvilken metode er anvendt?
Kommuneplantillægget er udarbejdet med afsæt i den landskabsanalyse, som kommunen fik udarbejdet i 2013. Landskabsanalysen benytter landskabskaraktermetodens principper til at analysere og vurdere landskabet i kommunen. I forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget er kommunens landskabsanalyse blevet genbesøgt i efteråret 2023 for at sikre, at analysens resultater fortsat er retvisende og gældende. Med dette genbesøg skabtes et opdateret landskabsanalytisk grundlag for kommuneplantillægget.
Miljøstyrelsen anbefaler kommunerne at benytte landskabskaraktermetoden i kommuneplanlægningen.
Spørgsmål og svar
Kommuneplantillægget beskæftiger sig med emner som giver anledning til mange spørgsmål. Derfor har vi samlet nogle af de spørgsmål om planlægning af vedvarende energi, skovrejsning og landskaber, som vi ofte møder. Det håber vi kan være med til at give klarhed om hvad kommuneplantillægget betyder ude i virkeligheden.
Stil spørgsmål til kommuneplantillægget på Borgernet
Miljøvurdering
Som en del af kommuneplantillægget er der blevet udarbejdet en miljøvurdering, som belyser de miljømæssige konsekvenser ved kommuneplantillægget.
Du kan læse rapporten her:
Tidsplan
BEMÆRK - HØRINGSFRISTEN ER FORLÆNGET FRA 5. DECEMBER TIL 31. DECEMBER 2024
Du kan læse mere om de forskellige faser i kommuneplantillæggets tilblivelse på
Indkomne projektidéer til solcelleanlæg
Kommunen har modtaget henvendelse om 2 projektidéer til større solcelleanlæg i kommunen. Inden politikerne beslutter at sætte en lokalplanproces i gang vil de gerne høre hvad borgerne mener om idéerne.
Ønsker du at indsende et høringssvar eller har du forslag til projektets udformning eller afgrænsning skal du sende dit høringssvar til: plan@odsherred.dk
Høringssvar forelægges byrådet og vil indgå i byrådets materiale forud for en stillingtagen til projekternes realisering. Såfremt byrådet ønsker at arbejde videre med projektet vil der blive nye høringer – desuden udarbejdes en miljørapport og en lokalplan.
Du kan også stille spørgsmål til og kommentere projekterne på borgernet. Udover medarbejdere fra kommunen vil også udviklerne bag de respektive projektforslag besvare spørgsmål.
Projektidé ved Egemarke Gods
Egemarke Gods har i foråret 2024 ansøgt Energistyrelsen om at etablere en solcellepark på 255 ha på tværs af kommunegrænsen mellem Kalundborg og Odsherred. Af det areal er 78 ha beliggende i Odsherred Kommune. Projektet meldt ind af Egemarke Gods under ordningen om statsligt udpegede energiparker på land. En forudsætning for at staten arbejder videre med planlægningen for projektet er at kommunen er positivt indstillet. Odsherred Kommune har meddelt Energistyrelsen at kommunen først vil tage stilling til projektet når kommuneplantillægget for vedvarende energianlæg, skovrejsning og landskaber er endeligt godkendt af byrådet i starten af 2025.
I forslag til kommuneplantillæg for vedvarende energianlæg, skovrejsning og landskaber fremgår det at det pågældende område ved Egemarke Gods er beliggende udenfor et område, hvor større solcelleanlæg vurderes som egnet.
Projektidé ved Ringholm Gods
Ringholm Gods/Nybjerg Erhverv har i sommeren 2024 rettet henvendelse til Odsherred Kommune om at etablere en solcellepark på mellem 32 og 145 ha på Ringholm ved Nykøbing Sj.
I forslag til kommuneplantillæg for vedvarende energianlæg, skovrejsning og landskaber fremgår det at det pågældende område ved Ringholm Gods er beliggende inden for et område, hvor større solcelleanlæg vurderes som egnet.
AFHOLDT - Borgermøde lørdag den 9. november
Som en del af den offentlige høring af kommuneplantillægget for vedvarende energi, skovrejsning og landskaber afholdtes borgermøde lørdag d. 9. november i Vig Forsamlingshus, Ravnsbjergvej 1, 4560 Vig.
På mødet blev der stillet spørgsmål til både kommunen og den landskabsarkitekt, som har foretaget den landskabsanalyse, som ligger til grund for kommuneplantillægget.
Mødet var opdelt i to med en times pause imellem.
Kl. 10-12: Skovrejsning i landskabet
Kl. 13-15: Vedvarende energianlæg i landskabet
Udover kommuneplantillægget var det på første møde muligt at høre om hvordan man som lodsejer kommer i gang med skovrejsning – herunder nye støttemuligheder. På mødet om vedvarende energianlæg præsenterede en medarbejder fra kommunens Plan afdeling planlægningsprocessen, når en udvikler ønsker at etablere et vedvarende energianlæg i et område.