H. Lundbeck A/S og omegn
Generelt om PFAS forureningen
Grundet forurening fra anvendelse af brandskum i brandslukningssystemet på H. Lundbecks A/S område i Lumsås er der lokaliseret 2 PFAS kildeområde. Miljøstyrelsen har givet H. Lundbeck A/S en række påbud om undersøgelser og afværge af PFAS-forurening fra de 2 kildeområder på fabrikkens område.
Det er altså Miljøstyrelsen der har givet de påbud der beskrives herunder:
Det første påbud er givet i december 2021. Siden har miljøstyrelsen løbende fulgt op med en række påbud som skal sikre undersøgelse af forureningens spredning i jord og grundvand med henblik på afværge og yderligere spredning af forureningen. Påbuddene indgår i Miljøstyrelsens håndtering af PFAS forureningen fra H. Lundbeck A/S, hvor det overordnede mål er genopretning. Vurderingen af, hvordan jordforureningen ved H. Lundbeck A/S skal håndteres, afventer endelig afgrænsning af jordforureningen og udviklingen af teknologier til rensning af jorden.
I 2024 fik fabrikken påbud om at oppumpe grundvandet fra forureningsfanen mod det nordlige naturområde, og rense det for PFAS. Påbuddet gælder udarbejdelse af detailprojekt for afværge og i 10 år efter idriftsættelse af afværgeanlægget. Afværgeanlægget skal efter påbuddet være etableret og i idriftsat senest marts 2026. I 2024 blev der ligeledes udstedt påbud om afværgepumpning af grundvandsforureningen fra det andet kildeområde, for at forhindre spredning ud af H. Lundbeck A/S egen matrikel på Oddenvej 182 i Lumsås. Dette påbud gælder under udarbejdelse af detailprojekt og i 10 år efter idriftsættelse af afværgeanlægget. Påbuddet vil efter 5 års drift af afværgeanlægget blive taget op til fornyet vurdering.
Undersøgelser viser, at forureningen har spredt sig mod nord udenfor fabrikkens område til et beskyttet naturområde og videre gennem lukkede dræn og åbne grøfter til udløb på kysten ved Nordre strandvej. Kortet nedenfor viser med lilla farve, hvor Miljøstyrelsens grænseværdier for PFAS er overskredet, samt hvor der er udtaget vandprøver. De blå prikker angiver målesteder for overfladevand.
I vandløbet, der strækker sig fra udløbet fra moseområdet som fører vandet til stranden, blev der konstateret overskridelser af miljøkvalitetskriteriet for PFAS-stoffer. I stikprøver af vand fra dels det lukkede rørforløb og fra den åbne strækning blev der målt overskridelser af grænseværdierne for overfladevand op til faktor 1100. Jordværdierne er overskredet op til 3 gange. I naturområdet er grænseværdierne for overfladevand overskredet op til faktor 4200 og jordværdierne er overskredet op til 32 gange.
Udtalelse om sundhedsrisiko
Miljøstyrelsens vurdering af PFAS forureningen fra H. Lundbeck A/S i Lumsås
Miljøstyrelsen har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om en udtalelse i forhold til forureningens mulige påvirkning på mennesker, og også været i dialog med Fødevarestyrelsen. På baggrund af resultaterne af undersøgelsen samt udtalelserne fra Fødevarestyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed bør berørte grundejere tage følgende forholdsregler:
Hold øje med børn
Da Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder at børn leger i områder der er forurenet med PFAS, er det Miljøstyrelsens anbefaling, at man holder særligt øje med børn og sikrer sig, at f.eks. legende børn ikke indtager jord og vand fra moseområdet, i grøfterne samt ved udløbet på stranden, hvor der er konstateret PFAS forurening.
Arbejde i grøften
Ved behov for at opgrave jord/sediment fra grøften henvises til Odsherred kommune inden arbejdet påbegyndes. Kommunen vil kunne anvise hvordan den opgravede jord skal håndteres og bortskaffes.
Ingen afgræsning af dyr der skal bruges til på fødevareproduktion
Miljøstyrelsen vurderer på baggrund af Fødevarestyrelsens udtalelse, at dyr der skal anvendes til fødevareproduktion ikke skal afgræsse PFAS- forurenede områder og ikke skal drikke af overfladevand forurenet med PFAS.
Miljøstyrelsen har sendt et brev til de berørte grundere med uddybende bemærkninger.
Myndighed
H. Lundbeck A/S er en godkendelsespligtig virksomhed, som Miljøstyrelsen har tilsyn med. Miljøstyrelsen er den myndighed, der giver fabrikken påbud om at udføre afværgeforanstaltninger, og om at afgrænse forurening, der stammer fra fabrikken. Odsherred Kommune henviser derfor til Miljøstyrelsen ved spørgsmål om hvordan forureningen bliver håndteret og renset op.
Miljøstyrelsen kan kontaktes på mst@mst.dk