PFAS-forurening - Nørremarksvej 13
Kort om PFAS-forureningen
Odsherred Kommune har konstateret en omfattende PFAS-forurening ved saltladen på Nørremarksvej 13 i Vig. Forureningen stammer fra brandslukningsøvelser, der blev afholdt af det kommunale brandberedskab i perioden 2003-2013. Ved øvelserne blev der anvendt PFAS-holdigt skum.
Ejendommen anvendes i øjeblikket af Odsherred Kommune som materialplads.
Grundet anvendelsen af PFAS-holdigt skum blev der i 2021 udført en screening for PFAS-stoffer. Da der blev fundet PFAS, blev screeningen i 2023/2024 efterfulgt af en mere detaljeret forureningsundersøgelse hvor jord- og grundvandsprøver viste betydelig forurening. For at forstå forureningens spredningsveje blev der udført yderligere undersøgelser, herunder simulering af brandslukningsøvelser og TV-inspektioner af de interne kloakker. Resultaterne viste, at der er en kraftig forurening af både jord og grundvand.
I udløbsbrønden på kloakledningen fra materialpladsen, som fører vandet videre i dræn, er der konstateret overskridelser af miljøkvalitetskriteriet for PFAS-stoffer. I stikprøver af vand fra brønden er der målt overskridelse af grænseværdien for PFOS i overfladevand med op til faktor 6900.
Grundvandsprøver fra boringer på materialpladsen overskrider Miljøstyrelsens grundvandskvalitetskriterier med op til en faktor 5.500. Jordværdierne på materialpladsen er overskredet op til 19 gange.
Spredning
Det er konstateret at afløbsvandet fører forureningen videre ud i det omkringliggende miljø, og at forureningen er pågående. Det betyder at PFAS sandsynligvis stadig spredes via de eksisterende markdræn til Fuglebæks Å. Åen ligger cirka 1,5 kilometer nord for brandøvelsespladsen og leder vandet gennem sommerhusområdet ved Ellinge Lyng og ud i Sejerø Bugt. Fuglebæks Å er et offentligt vandløb som afvander til det beskyttede Natura 2000 område i lagunerne ved Korevlerne.
En indledende undersøgelse af spredningen via dræn er igangsat i januar 2025.
I 2021 konstaterede Odsherred Kommune, at der ikke var problemer med drikkevandsboringer på de nærliggende ejendomme. På baggrund af mistanken om forurening med PFAS hos dyr som har afgræsset et nærliggende område der jævnligt oversvømmes af drænvand, har fødevarestyrelsen i december 2024 udtaget blodprøver. Ingen af prøveresultaterne overstiger Fødevarestyrelsens indikatorværdi for PFOS i blod. Måling benyttes til at vurderer om der er risiko for, at EU’s grænseværdi i kødet er overskredet.
Hvad skal der ske nu?
Odsherred Kommune arbejder på at:
- Standse spredningen af forureningen: Dette kan ske ved at rense vandet fra kloakkerne og potentielt tildække asfaltområder eller tætne kloakker, der afgiver PFAS.
- Foretage yderligere undersøgelser: Disse skal præcisere forureningens kilder og omfang for at planlægge oprensning.
På trods af flere gennemførte undersøgelser på den tidligere brandøvelsesplads, er udstrækningen af forureningen ikke endeligt afgrænset. I 2025 vil undersøgelser fortsætte med yderligere afgrænsning af forureningsudbredelsen. Desuden planlægges geologiske undersøgelser, som skal belyse hvordan de lokale hydrogeologiske forhold påvirker spredningen af PFAS i grundvandet. På grund af den omfattende og kraftige forurening, må det forventes at der herudover skal udføres yderligere undersøgelser.
Vinterberedskabet har siden 1980 anvendt arealet på Nørremarksvej 13 som saltdepot, hvilket har ført til en screening for cyanidforurening, da stoffet kan være forbundet med saltoplag. Screeningen har afsløret cyanidniveauer, der overstiger grundvandskriterierne med over 9 gange. Derfor skal denne forurening også undersøges nærmere.
Ansvar og myndighed
Odsherred Kommune er, som ejer og som driftsherre for brandvæsnets brug af PFAS, ansvarlig for forureningen. Kommunen samarbejder med Region Sjælland om at håndtere sagen og kommunen har valgt en frivillig aftale mellem 2 forskellige afdelinger i Center for Erhverv, Teknik og Kultur for at gennemfører undersøgelser samt afværge af forureningen. Afdeling for Affald og Vejdrift varetager de procesrelaterede undersøgelser og den fremtidige afværge.
Afdeling for Klima, Natur, Vand og Miljø skal føre tilsyn med at oprensningen udføres i overensstemmelse med miljøbeskyttelsesloven og jordforureningsloven.
Afdeling for Affald og Vejdrift har indgået en rådgiveraftale med NIRAS om bistand til undersøgelser og forslag til afværge.