Oversvømmelsesprojekt Nykøbing og Øster Lyng
Realisering af projektet
Byrådet har på mødet 3. september 2024 besluttet at fremme Oversvømmelsesprojekt Nykøbing og Øster Lyng, jf. kystbeskyttelseslovens § 2 a. Du kan se Byrådets behandling af sagen på kommune-tv.
Hvad nu?
Det næste der skal ske i sagen er, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de forskellige interessegrupper. Oplagte deltagere er kanalhusejerne, havnens øvrige beboere, sommerhusejerne på Øster Lyng, Odsherred Forsyning, grundejere i Nykøbing, Ringholm, Naturstyrelsen og detailhandelen.
Har du forslag til andre deltagere, eller ønsker du selv at deltage, må du meget gerne skrive til administrationen på vand@odsherred.dk.
Projektets indhold
Projektet indeholder fem overordnede temaer:
- Forstærkning af de eksisterende Ringholm- og Hovvig-diger.
- Etablering af højvandsklap i den gamle havn.
- Etablering af faste og mobile højvandsbeskyttelsesanlæg på land i den gamle og nye havn.
- Overløb fra Nykøbing Renseanlæg i den gamle havn.
- Inddragelse af grønningen nord-øst for den gamle havn i havnens brug.
Tema 1-3 er kystbeskyttelse, Tema 4 er Odsherred Forsynings ansvar, og Tema 5 er byudvikling. Tema 5 er ikke nødvendig for oversvømmelsesprojektets realisering, men da der alligevel skal laves en lokalplan, og da højvandsklappen i den gamle havn kan kombineres med en vindebro, er det oplagt at indtænke og planlægge grønningens fremtidige brug.
Projektets tidsplan
For at realisere Oversvømmelsesprojekt Nykøbing og Øster Lyng skal der gennemføres 8 faser, som agtes gennemført efter følgende tidsplan:
Projekt- og planudarbejdelse med miljøvurdering forventes afsluttet i august 2026. Tidsplanen afhænger i høj grad af fremdrift og konsensus i arbejdsgruppens arbejde, som det er uhyre vanskeligt at forudse.
Ideelt set skal arbejdsgruppen selv komme frem til et projekt og en partsfordeling, men erfaringerne taler imod fuldstændig enighed, da der findes så mange forskellige interesser. Målsætningen er derfor, at arbejdsgruppen skal komme så tæt på enighed som muligt, hvorefter Byrådet træffer endelig beslutning med respekt for arbejdsgruppens ønsker og retspraksis.
I tidsplanen er der ikke taget højde for eventuel klagesagsbehandling i klagenævn. Typisk kan klagenævnene være mere end et år om at behandle en sag.
Baggrund for projektet
Vandstanden i havene stiger. Siden år 1900 er vandet omkring Danmark steget mere end 20 cm og forventningen er, at det vil fortsætte med at stige fremover.
Stormflodsrisiko helt op til Nykøbing Sj Station
Når vandstanden bliver højere, stiger risikoen for stormflod.
Hvis en storm blæser havvand ind i Isefjord, og vinden slår om i Øst, vil vandet fra Nykøbing Bugt kunne slå ind over diget ved Ringholm og trække op i byen og på Øster Lyng.
Ca. 700 boliger og sommerhuse risikerer at blive oversvømmet.
Det nuværende dige ved Ringholm blev bygget efter omfattende oversvømmelser i 1902 og 1935. Diget har siden holdt vandet ude, men med den stigende vandstand vil det ikke fortsætte med at være nok. Diget vil ikke kunne klare en stormflod med 2-2,5 meter over normal vandstand ligesom den, der ramte områder i Sydøstsjælland og Møn i oktober 2023
Det eksisterende dige har holdt vandet væk indtil nu. Men fremtidige vandstigninger og storme vil presse vandet over diget og op i Nykøbing Sj og Øster Lyng.
Det bliver dyrt, hvis vi ikke gør noget
For alle, der bor i området, giver det risiko for:
- Skader på huse, haver og genstande, der bliver ramt af stormflod
- Tab af ejendomsværdi pga. stormflodsrisiko
- Det kan også blive sværere at sælge sit hus
- Dyrere husforsikring
- Øgede offentlige omkostninger til reparation af veje, elforsyning m.m. efter stormflod
Kortet viser de områder, der risikerer at blive oversvømmet ved en stormflod og det foreslåede sikringsanlæg, som beskytter mod oversvømmelse op til 2,5 meter.
Kommunens forslag er at beskytte Nykøbing Sj og Øster Lyng mod vandstigninger op til 2,5 meter igennem en stormflodssikring ved havnen og langs kysten (jf. kortet). Etableringsomkostningerne anslås til ca. 38 mio. kr. Det er mange penge, men langt billigere end de omkostninger, en oversvømmelse vil medføre.
Vandet kommer – vi bør sikre os
Udgiften til stormflodssikringen skal fordeles blandt de ca. 700 husstande, som den vil beskytte mod oversvømmelse. Det siger kystbeskyttelsesloven. Den præcise pris og fordeling er endnu ikke fastlagt.
Vi ved, havet stiger. Vi ved, risikoen for voldsomt vejr og stormflod øges. Vandet kommer, vi ved bare ikke hvornår. Vi bør sikre Nykøbing Sj og Øster Lyng, inden det går galt.
Der er opbakning til projektet
Byrådet besluttede at gennemføre en borgerinddragende proces for afsøgning af opbakning til en helhedsløsning for oversvømmelsessikring af Nykøbing Sj og Øster Lyng. Denne blev gennemført i foråret 2024 med informationskampagnen 'Vandet kommer' inklusiv borgermøde, informationsstande i Algade, gummistøvletur og en offentlig høring, hvor borgere kunne give deres holdning til kende.
Høringsperioden udløb d. 24. april 2024 sagen hvorefter administrationen samlede op på høringssvarene. Disse blev fremlagt for Klima- og Miljøudvalget på udvalgsmøde d. 13. august 2024, hvor høringssvarene blev tilgængelige som bilag til sagsfremstillingen. Her besluttede udvalget, at følge administrationens indstilling og sende sagen videre til Byrådet med det forbehold at finansieringen af forprojekteringen af projektet skal findes i de kommende budgetforhandlinger. Byrådet behandlede sagen på sit møde 3. september og godkendte denne indstilling. Du kan se Byrådets behandling af sagen på kommune-tv.