Forbedret spildevandsrensning
Udledning af spildevand, der ikke er tilstrækkeligt renset, kan forringe miljøtilstanden i vandløb m.v. Derfor er der i Odsherred Kommune gennemført en stor indsats for at imødegå dette og leve op til statens vandområdeplaner.
Der er således mange ejendomme, der efter påbud fra kommunen, har etableret forbedret lokal rensning eller er blevet offentligt kloakeret.
Hvem betaler?
Det er ejeren af ejendommen, der skal etablere og betale for et anlæg til forbedret lokal rensning.
Hvis kommunen meddeler påbud om forbedret rensning for en helårsbolig, tilbydes ejer dog medlemskab af kloakforsyning. Her etablerer og driver forsyningen en godkendt renseløsning, mod betaling af tilslutnings- og vandafledningsbidrag. Dog vil ejeren selv skulle betale eventuelle udgifter til etablering af en ny bundfældningstank.Ved kloakering skal ejeren også betale tilslutnings- og vandafledningsbidrag, og udgifter til kloakarbejder på egen grund.
Læs mere om godkendte renseløsninger på siden om privat spildevandshåndtering.
Indsatsområder udpeget i spildevandsplanen
På nedenstående kort kan du orientere dig om de udpegede indsatsområder i den gældende spildevandsplan. Ligger din ejendom inden for sådan et område og har du direkte udledning af spildevand, vil du modtage et brev fra kommunen om at du skal forbedre rensningen. Årstallene angiver, hvornår man kan regne med at kommunen kommer til dit indsatsområde.
FAQ - om de mest almindelige spørgsmål
Det er vigtigt for miljøet og det er lovbestemt at rense spildevandet. Dette gælder også i det
åbne land uden for de kloakerede områder. Spildevandsplanen udpeger områder, hvor
spildevandet i fremtiden skal renses bedre. Det kan betyde, at du selv skal etablere en
renseløsning.
Fra nogle ejendomme, der ikke er kloakeret, løber spildevandet ud i vandløb, søer eller
badesteder. Det drejer sig specielt om ejendomme uden for bymæssig bebyggelse. Det er dette
spildevand, der skal renses bedre.
Forskellige tekniske løsninger kan rense spildevandet, og grundejerne skal stå for at anlægge
disse løsninger.
Spildevandsplan 2019-22 er vedtaget i Odsherred Kommunes Byråd. Odsherred Kommune og
Odsherred Forsyning har udarbejdet den, og er dem der fører den ud i livet. Spildevandsplanen
er kommunens plan for tilrettelæggelse af spildevandsindsatsen i kommunen inden for den
fastsatte planperiode og må ikke stride imod den vedtagne kommuneplan. Spildevandsplanen
må endvidere ikke stride mod regler om indsatsprogram udstedt med hjemmel i lov om
vandplanlægning, som danner grundlag for de vedtagne statslige vandområdeplaner –
Vandområdeplan 2015-21.
Spildevandsplanen indeholder en detaljeret gennemgang af kommunens indsats og procedure
mod ejendomme i det åbne land, som har egen renseløsning med direkte udledning til åbne
vandområder. Ejendomme, som kan forvente at få et påbud om forbedret spildevandsrensning.
For at se om ens ejendom kan være omfattet, skal man orientere sig på kommunens interaktive
netkort. Se nedenfor hvordan.
Odsherred Kommunes Spildevandsplan 2019-22 kan ses eller hentes på dette link:
https://www.odsherred.dk/sites/default/files/PDF/spildevandsplan_2019-2022_0.pdf
Du kan ikke få Spildevandsplanen tilsendt, fordi den er meget omfattende.
Odsherred Kommune har et interaktivt kort på nettet.
Gå ind på netkort.odsherred.dk.
I venstre side forefindes en fane med forskellige temaer.
Her vælges Spildevandsplan 2019-2022.
I rullefanen vælges her ”Åbenland – områder”
Herefter kan du zoome ind på kortet.
Den enkelte adresse kan også søges i feltet ’ Søg, Find adresse’.
Brug værktøjet der er markeret som et i (for information ).
Når du markerer en ejendom med dette i kan du se hvad der gælder for ejendommen.
(Bemærk dette kort har ind imellem nogle driftsproblemer. Hvis linket ikke virker, må du prøve
igen senere).
Odsherred Kommune har sendt brev ud til mange for at få oplyst, hvilke spildevandsforhold der
er på de omfattede ejendomme i det åbne land. Det drejer sig om cirka 770 ejendomme i
perioden frem til 2020.
De aktuelle afløbsforhold for din ejendom skal kortlægges. Derfor udsender vi et spørgeskema som vi beder dig udfylde, og sende tilbage til kommunen. Vi udsender så vidt muligt spørgeskemaet til et område ad gangen. Derfor vil mange ejendomme i dit område modtage spørgeskemaer samtidigt.
Vi anbefaler at få en autoriseret kloakmester til at undersøge kloakforholdene og udfylde spørgeskemaet med hans underskrift og stempel samt tegne kloakforholdene, da dette anses for værende godkendt dokumentation. Kommunen har oplysninger om afløbsforholdene fra BBR, men oplysningerne er ikke altid i overensstemmelse med virkeligheden. Det er grundejeren der er ansvarlig for at opdaterer kommunen om eventuelle ændringer.
Når vi har modtaget svar på spørgeskemaet har vi en klar formodning om, hvorvidt du skal forbedre din spildevandsrensning. Vi sender dig derfor et varsel om påbud. Du får med varslet en mulighed for at gøre indsigelse inden et eventuelt påbud.
Du kan gøre indsigelser hvis det viser sig, at din ejendom ikke leder spildevand til et dræn eller vandløb, hvor der er krav om forbedret spildevandsrensning. Du kan også gøre indsigelser hvis du har et tidssvarende spildevandsanlæg på ejendommen.
Vi skal have en kloakmestererklæring eller færdigmelding for at kunne godkende dette. Du har som grundejer ansvaret for at kommunen får oplysningerne. Det kan være at du må få en kloakmester ud og verificerer bundfældningstank og renseløsning.
Ønsker du at ansøge en særlig afdragsordning og fristforlængelse for økonomisk trængte borgere, skal dette ske inden for en tidsfrist angivet i varsel af påbud. Læs punkterne: Hvad skal jeg gøre når jeg ønsker en afdragsordning og fristforlængelse?
Ønsker du at ansøge en fristforlængelse pga. økonomiske udfordringer eller af andre årsager. Læs punkterne: Hvad skal jeg gøre når jeg ønsker en fristforlængelse?
I varsel af påbud tilbyder vi dig medlemskab af kloakforsyningen, og du skal give os et svar på om du ønsker denne ordning senest 6 måneder efter varsel af påbud. Læs punktet: Hvad skal jeg gøre når jeg ønsker medlemskab af forsyningen?
I varslet om påbud inviterer vi dig til et åbent hus-arrangement.
Dette arrangementet er uformelt. Du har mulighed for at stille spørgsmål til kommunens ansatte og ansatte fra Odsherred Forsyning. Der er ikke en fast mødetid, og du kan komme og gå når det passer dig inden for den åbningstid der er oplyst i brevet: Varsel om påbud.
Formålet er at forbedre dit grundlag for at træffe et valg, og give dig mulighed for at stille spørgsmål.
Vi informerer om forskellige tekniske anlæg, og de økonomiske konsekvenser for grundejerne. Forsyningen oplyser om muligheden for medlemskab af kloakforsyningen, og muligheden for at etablere et privat eller et fælles renseanlæg. Derudover oplyses om en afdragsordning for økonomisk trængte borgere.
Hvis vi sender dig et påbud, er det et krav, at du forbedrer din spildevandsrensning.
Du skal selv sørge for at leve op til kommunens påbud.
Du skal kontakte en autoriseret kloakmester. Han vil i samarbejde med dig finde en løsning for din ejendom. Kloakmesteren skal sende en ansøgning til Odsherred Kommune. Først når kommunen har givet tilladelse må arbejdet påbegyndes.
Anlægget skal være færdigt inden for den tidsfrist der er angivet i påbuddet.
Det er kloakmesteren der indsender en færdigmelding når arbejdet er udført. Først når kommunen får færdigmeldingen, er påbuddet opfyldt.
Ønsker du medlemskab af kloakforsyningen skal du ansøge om dette senest 6 måneder efter du har modtaget varsel af påbud.
Ansøgningsskemaet kan hentes på dette link: www.odsherredforsyning.dk/media/Kontraktligt_medlemskab_af_forsyningen_-_septe.pdf
Du skal kontakte Odsherred Forsyning. De vil kunne fortælle dig om ordningen, og lave en kontrakt med dig. Se kontaktoplysninger sidst i dette dokument.
Hvis din husstandsindkomst er under 300.000 kr. om året (med et tillæg på 39.300 kr. per hjemmeboende barn under 18 år til og med 4 børn), kan du have ret til at få en afdragsordning der løber over 20 år. Når man får tilsagn om afdragsordning, vil man ligeledes modtage en fristforlængelse på 1½ år ud over den påbudte frist.
På Odsherred Kommunes hjemmeside kan du finde yderligere information om dette, samt gældende ansøgningsskema og vejledning. Link: www.odsherred.dkspildevand-i-det-aabne-land/ny-laanemulighed
Fra du modtager varsel af påbud har du 6 måneder til at søge ordningen. Når du modtager tilsagn fra Odsherred Kommune, om at du har ret til ordningen, skal du anmode Odsherred Forsyning om et tilbud. Tidsfrister vil være oplyst i det påbud du vil modtage ved varslingsfristens udløb.
I visse situationer, vil det ikke være muligt at få tilsagn om afdragsordning og fristforlængelse, f.eks. hvis husstandsindkomsten er højere end 300.000 kr. Det kan dog stadigt være en økonomisk udfordring at bekoste et nyt godkendt spildevandsanlæg og i visse tilfælde vil påbudsfristen ikke være tilstrækkelig til at opspare de fornødne midler.
I disse tilfælde kan man anmode Odsherred Kommune på vand@odsherred.dk om en fristforlængelse. Kommunen kan give op til 1½ års fristforlængelse, hvilket vil sige at påbudsfristen kan komme op på 3 år. Der er ikke nogen frist for hvornår man kan anmode om en fristforlængelse.
Er din husstandsindkomst over 300.000.- kr. om året (med et tillæg på 39.300 kr. per hjemmeboende barn under 18 år til og med 4 børn), har du ikke adgang til afdragsordningen. Du skal udføre spildevandsanlægget på egen regning, men du kan anmode om en fristforlængelse. Se ovenstående uddybning.
Der findes flere forskellige løsninger til rensning af spildevand i det åbne land. På Odsherred Kommunes hjemmeside er nogle af dem beskrevet. Blandt andet; nedsivningsanlæg, biologisk sandfilteranlæg, beplantet filteranlæg, pileanlæg, biologisk minirenseanlæg.
Et nedsivningsanlæg virker bedst når det er nyetableret. Med tiden vil det måske stoppe til, og dermed holder det op med at virke. Er dit nedsivningsanlæg over 20 år gammelt skal det måske renoveres.
Et nedsivningsanlæg der er tryksat vil som regel fungerer bedst, da trykket fra pumpen modvirker at sivestrengene stopper til.
Der er særlige krav til bundfældningstanken. Er den mere end 10 år gammel, skal den måske udskiftes.
Det er din kloakmester der skal søge om tilladelse til anlægget. Dette gør han digitalt på www.bygogmiljø.dk, eller ved at skrive til byggesag@odsherred.dk i Odsherred Kommune.
Når dit anlæg er færdigt, og din kloakmester har indsendt færdigmelding har du opfyldt påbuddet.
Du har et ulovligt forhold på din grund, hvis påbudsfristen overskrides. I sidste ende kan dette fører til en politianmeldelse.
Alt kloakarbejde skal foretages af en autoriseret kloakmester. Et godt råd vil være at indhente 2 – 3 tilbud fra kloakmestre. Hvorfor?: Pris og kvalitet hænger ikke nødvendigvis sammen. I samråd med en kloakmester kan du få svar på hvilken løsning, der passer bedst til din ejendom.
På internettet findes en søgetjeneste, hvor du kan tjekke om den kloakmester du vil vælge har en autorisation.
https://www.sik.dk/registre/autorisationsregister
Vær opmærksom på, at det skal være en autoriseret kloakmester, som anvendes.