Plejehjemsråd
I foråret 2025 holder vi for første gang valg til de nye plejehjemsråd på Odsherred Kommunes plejecentre - det sker den 4. februar 2025.
Plejehjemsrådene afløser de hidtidige centerråd. Centerrådene har i mange år været det sted, hvor beboere, pårørende, medarbejdere og lederen mødtes og drøftede aktuelle forhold på det enkelte plejecenter.
Med de nye plejehjemsråd ønsker vi at gå et skridt videre i dialogen og medinddragelsen. Plejehjemsrådene skal være dér, hvor vi mødes lokalt for sammen at skabe et godt og værdigt ældreliv på plejecentrene.
Hvorfor være med i plejehjemsrådene?
Politikerne i Odsherred Kommunes Byråd ønsker at lokale, frivillige og andre interessenter er med til at styrke driften og udviklingen af kommunens plejecentre. Det åbner de nye plejehjemsråd for, hvor du som lokal virksomhed, forening eller ildsjæl sammen med beboere, pårørende og medarbejdere kan blive inddraget i hverdagen på plejecentrene.
Hvis du er beboer eller pårørende får du indflydelse på hverdagen på det enkelte plejecenter. Og hvis du er frivillig, eller hvis du er en del af en virksomhed eller en forening i lokalområdet, så er plejehjemsrådene en måde, hvor du kan støtte op om det lokale plejecenter på en forpligtende måde.
Hvad laver man i plejehjemsrådene?
- Plejehjemsrådet har en særlig rolle i at fremme det gode samarbejde med beboere og pårørende, samt med det omgivende lokalsamfund og arbejdet med det åbne plejehjem. Dette gælder både som talerør for beboere og pårørende, men også i forhold til formidling af de vedtagne rammer, beslutninger m.m. til beboere, pårørende og frivillige.
- Plejehjemsrådet har medansvar for at sætte fokus på forhold af betydning for beboernes hverdag og trivsel.
- Plejehjemsrådet skal gennemgå og drøfte tilsynsrapporter og de opfølgende handleplaner.
- Plejehjemsrådet kan bidrage ved udformning af fonds- og puljeansøgninger, og lignende ad hoc opgaver, der kan forbedre livet på plejehjem.
- Plejehjemsrådet udarbejder et århjul med faste punkter og relevante temadrøftelser til kommende rådsmøder (fx økonomi, kvalitet, ernæring og måltider). Ved behov inviteres ressourcepersoner med til temadrøftelser.
- Plejehjemsrådet involveres i drøftelser om plejehjemmets økonomi, sygefravær, måltider, personalesammensætning, rekruttering og fastholdelse.
- Plejehjemsrådet har medansvar for at foreslå idéer til aktivitetstilbud og eventuelt deltage i aktivitetstilbuddene.
- Plejehjemsrådet har medansvar for at understøtte ønsket om åbne plejehjem mod lokalsamfundet, i forståelse for det pågældende plejehjems individuelle muligheder og lokale forhold.
- Plejehjemsrådet deltager i den årlige workshop, hvor der sættes retning for den løbende udvikling af kommunens plejehjem i dialog med politikere, plejehjemsråd og lokale borgere. Afdelingslederen for plejehjemmene inviterer til den årlige workshop.
Plejehjemsrådet indkaldes 4 gange årligt.
Hvem er med i plejehjemsrådene?
Plejehjemsrådet består af max. 9 medlemmer og sammensættes på følgende måde:
- Pårørende og/eller beboere
- Repræsentant for Ældrerådet
- Frivillige på plejehjemmet
- Interessenter/ildsjæle fra lokalsamfundet
- Personalerepræsentant(er)
- Centerlederen
Plejehjemsråd vælges for en 1-årig periode. Der er mulighed for genvalg.
Beboere vælger selv deres repræsentanter til plejehjemsrådet ved årlig valghandling.
Medlemmer af rådet vælges blandt nuværende beboere og pårørende på det pågældende plejehjem, frivillige og interessenter fra lokalområdet. Pårørende der er valgt i rådet, kan sidde i perioden ud, uanset pårørendes status.
Valget foregår i forbindelse med et årligt møde, hvor alle beboere og pårørende inviteres til drøftelse af hverdagen på plejehjemmet. På dette møde afgives formandens årsberetning for plejehjemsrådet og der er mulighed for at møde de opstillede kandidater inden selve valghandlingen gennemføres.
Medlemskab af rådet er et frivilligt og ulønnet hverv.