Ved ønske om hastighedsdæmpende foranstaltninger skal der fremsendes en skriftlig ansøgning til kommunens Trafikteam på trafik@odsherred.dk.
En projektansøgning skal indeholde følgende:
1. Målfaste tegninger
Tegningen skal vise de nuværende forhold og de ændringer, der søges om tilladelse til. På tegningen skal placeringen af bump m.m. tydeligt markeres. Endvidere skal afstanden mellem bumpene være angivet, samt markering af afmærkning (skilte, vigelinjer mv.) samt overkørsler til ejendommene på vejstrækningen.
Der skal endvidere fremsendes en tegning af selve udformningen af bumpet eller anden hastighedsdæmpende foranstaltning. I kan med fordel bruge Vejdirektoratets katalog om typegodkendte vejbump, som kan hentes i den gule boks øverst.
2. Beskrivelse af projektet
Der skal sammen med ansøgningen og tegningerne vedlægges en beskrivelse af hvilken type hastighedsdæmpning der ønskes etableret (vejbump, chikane mv.), jf. ovenstående.
Der skal vedlægges en skilte- og afmærkningsplan, hvori det angives, hvilke skilte der opsættes i forbindelse med etableringen af det ansøgte samt hvor de placeres.
Der skal også vedlægges en plan over belysning af det ansøgte. Såfremt der ikke allerede er vejbelysning på strækningen, hvor projektet ønskes udført, skal der redegøres for, hvordan det påtænkes, at gøre opmærksom på de hastighedsdæmpende foranstaltninger.
3. Tilladelser
I forbindelse med ansøgningen om hastighedsdæmpende foranstaltninger, er det nødvendigt med to tilladelser:
- De berørte grundejeres tilladelse er en forudsætning for behandling af ansøgningen. Denne skal I selv indhente. Ved de berørte grundejere forstås, de grundejere i et område, der må blive berørt af trafikreguleringen, nærmere bestemt de grundejere der benytter vejstrækningen.
- Kommunen skal godkende projektets udformning og indhenter i den forbindelse, politiets samtykke.
Begge tilladelser skal foreligge før projektet fysisk må udføres. Vi opfordrer til, at grundejernes tilladelse indhentes før I søger om tilladelse hos kommunen. På den måde kan grundejernes respons indarbejdes i projektet og vi kan undgå en myndighedsbehandling af et projekt, der ikke er tilslutning til.
Når kommunen giver tilladelse til at trafikregulere på de private fællesveje, er der alene tale om en offentligretlig tilladelse. Den privatretlige tilladelse skal I selv sikre - dette gøres ved, at I indhenter samtykke hos de grundejere, som bliver berørt af trafikreguleringen.
Det er altid de tilgrænsende grundejere, der har pligt til at vedligeholde kørebane, fortov og rabat udfor deres ejendom og dermed også eventuelle hastighedsdæmpende foranstaltninger, som eksempelvis vejbump. Dette gælder uanset, hvem der ejer vejen og er fastlagt i privatvejsloven.
Den privatretlige tilladelse betyder, at de berørte grundejere er indforstået med, at trafikreguleringen etableres. Kommunen kan ikke tage stilling til den privatretlige tilladelse. Hvis de berørte grundejere ikke blive enige, kan uenigheden afgøres ved domstolene.
Projektet bør udføres af en autoriseret entreprenør, og det udførte arbejde skal efterfølgende godkendes af kommunen. Alle omkostninger skal ansøgerne stå for.
Inspiration fra Vejdirektoratet
Af Vejdirektoratets hjemmeside fremgår en projekteringsvejledning, der med fordel kan indhentes inspiration fra.
I kan også hente inspiration og vejledning til udformningen af hastighedsdæmpende foranstaltninger i Vejdirektoratets håndbog om fartdæmpere.
For bump gælder der regler for både udformning og placering. Bumpene skal være godkendt til den hastighed der er på vejen. Regler for bump kan findes på Vejdirektoratets hjemmeside om hastighedsmålinger over bump.