Kommuneplan og planstrategi
Hvad er kommuneplanen
Kommuneplanen dækker hele kommunens areal og kan bedst beskrives som en overordnet plan, der primært sætter mål og rammer for arealanvendelsen i kommunen.
Kommuneplanen er bindeleddet mellem landsplanlægningen og den regionale udviklingsplan på den ene side og den detaljerede lokalplanlægning på den anden side.
Der er ikke handlepligt i en kommuneplan og Byrådet kan derfor ikke sikre, at de planlagte projekter rent faktisk gennemføres. Kommuneplanen kan kun sikre, at hvis der sættes en handling i gang, skal denne være i overensstemmelse med kommuneplanen. Byrådet skal dog arbejde for kommuneplanens realisering.
Kommuneplanen har ikke i udgangspunktet direkte retsvirkninger over for kommunens borgere. Retsvirkning opnås først via den konkrete sagsbehandling i kommunen. Kommuneplanens ’Rammer for lokalplanlægningen’ angiver grænser for, hvilket indhold en lokalplan kan have.
Rammerne giver ikke den enkelte grundejer ret til at anvende eller bebygge sin ejendom i overensstemmelse med rammebestemmelserne. Rammerne er maksimalgrænser. De er ikke mere detaljerede, end at der ved lokalplanlægningen kan ske en nøjere planlægning og detaljering af et område. En lokalplan vil derfor ofte, på grund af den mere detaljerede planlægning, være skærpende i forhold til rammernes bestemmelser om bebyggelsesprocenter, etageareal osv. Eksisterende byplanvedtægter, lokalplaner og servitutter er fortsat gældende, uanset hvad der står i kommuneplanens rammebestemmelser. De kan kun ændres gennem en ny lokalplan.
Kommuneplanens retningslinjer er bindende for kommunens planlægning, administration og anlægsvirksomhed. Byrådet har pligt til at arbejde for gennemførelse og efterlevelse af retningslinjerne.
Byrådet kan modsætte sig udstykninger og bebyggelse inden for byzonen, hvis det er i modstrid med kommuneplanens rækkefølge for planlægning af nye byområder. Byrådet kan også modsætte sig opførelse af bebyggelse, ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer i byzone eller sommerhusområde, hvis byggeriet, eller anvendelsen, er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser, eller hvis projektet ikke er i overensstemmelse med gældende byplanvedtægt eller lokalplan.
Endelig kan Byrådet nedlægge forbud mod, at der etableres forhold, som kan hindres ved en lokalplan. Forbuddet gælder op til ét år og skal afløses af bestemmelser i en ny lokalplan.
Planstrategi 2023
Kontakt
Vi reviderer vores kommuneplan 2026-2038
Indkaldelse til idéer og forslag
Giv dit bidrag til hvad arealerne skal bruges til i dit lokalområde
Vi ønsker at indsamle inputs og forslag til udvikling af de enkelte lokalområder. Skal der være nye muligheder for byudvikling i dit lokalområde? Eller er der noget der er uhensigtsmæssigt i kommuneplanens rammeudlæg i dag.
Det kan være konkrete forslag til udvikling med for eksempel boligområder, erhverv eller andet, og overvejelser om, hvad der mangler for at forbedre dit lokalområde.
Skriv din idé ind på Borgernet.odshered.dk
På Borgernet kan du under det enkelte lokalområde komme med dit eget bidrag også læse og kommentere andres. Skriv også gerne hvad din egen interesse er i idéen.
Du har helt frem til 1. november
Denne gang har vi valgt at prioritere en lang fase med god tid til at indhente ideer og forslag. derfor kan du indsende dine ideer og forslag ved at skrive på borgernet.odsherred.dk alternativt kan du sende en mail til plan@odsherred.dk med overskriften ”Kommuneplan 2026”.
Når høringen er slut vil administrationen samle alle jeres gode ideer sammen og vurdere dem i forhold til hinanden. I den proces vil vi også være nødt til at kigge på ejerforhold og alle de andre forhold der gør sig gældende på stedet.
Revisionen af kommuneplanen tager afsæt i Planstrategi 2023 for Odsherred Kommune
Byrådet besluttede med Planstrategi 2023, at formålet med denne kommuneplanrevision i væsentlig grad er at sikre, at de mange planer og strategier udarbejdet siden seneste kommuneplanrevision indarbejdes hensigtsmæssigt i kommende kommuneplan. Samtidig med udarbejdelsen af Planstrategi 2023 har der været arbejdet med både arkitekturpolitik og bosætningsstrategi, som også skal indarbejdes i kommuneplanen.