Valg til Europa-Parlamentet
Sidens indhold
Afstemningsstederne har åbent kl. 9-20 på valgdagen.
Du får et valgkort med posten, hvor dit afstemningssted fremgår.
EU-Parlamentsvalg 2024
Fra og med mandag den 29. april og til og med kl. 16.00 torsdag den 6. juni kan du brevstemme til valget i enhver kommune i Danmark.
Du skal medbringe legitimation. Det er ikke nødvendigt at medbringe valgkort. Hvis du vælger at brevstemme, kan du ikke stemme på valgdagen.
I Odsherred Kommune kan du brevstemme på følgende steder og tidspunkter:
Nykøbing Bibliotek, Vesterbro Torv 4, Nykøbing Sj
- Mandag kl. 10.00-17.00
- Tirsdag kl. 10.00-17.00
- Onsdag kl. 10.00-17.00
- Torsdag kl. 10.00-18.00
- Fredag kl. 10.00-15.00
- Lørdag kl. 10.00-13.00
Asnæs Bibliotek, Centervejen 91, Asnæs
- Mandag kl. 10.00-16.00
- Tirsdag kl. 10.00-16.00
- Onsdag kl. 10.00-16.00
- Torsdag kl. 12.00-18.00
- Fredag kl. 10.00-15.00
Særlige tidspunkter
- 1. maj - lukkes kl. 12.00
- 9. maj (Kr. Himmelfartsdag) - lukket
- 20. maj (2. pinsedag) - lukket
- 5. juni (Grundlovsdag) - lukkes kl. 12
- 6. juni - åbnes kl. 9.00 og lukkes kl. 16.00
Tekniske hjælpemidler på brevafstemningssteder
På begge brevafstemningssteder findes LED-lampe, særlige sorte filtpenne samt luppe i forbindelse med brevstemmeafgivningen.
På Nykøbing Bibliotek er der desuden et hæve-sænkebord og et CCTV, som er et forstørrelsesapparat med skærm, hvor skriftstørrelse, kontraster og lysstyrke kan reguleres af vælgeren.
Du skal ansøge om at brevstemme i eget hjem, på plejehjem eller i plejebolig.
Du kan ansøge tidligst søndag den 12. maj, og ansøgningen skal være Odsherred Kommune i hænde senest tirsdag den 28. maj kl. 18.00
Vær opmærksom på, at vi indsamler brevstemmer i borgers hjem mandag den 3. juni og tirsdag den 4. juni mellem kl. 8.30 og 17.00. I det tidsrum skal du kunne træffes på adressen.
Du kan ansøge om at blive overført til et andet afstemningssted i kommunen, hvis dit ønske er begrundet i handicap eller nedsat førlighed.
Sådan søger du
Hvis du vil søge om at blive overflyttet til andet afstemningssted, skal du udfylde blanketten nedenfor. Blanketten kan sendes til kommune@odsherred.dk
Har du spørgsmål, kan du ringe på 59 66 66 66.
Husk at søge i god tid
Vi skal have modtaget din ansøgning overflytning til andet valgsted senest fredag den 31. maj 2024 kl. 12.00.
Vi har ikke mulighed for at dispensere fra denne frist.
Alle stemmeberettigede vælgere får ca. 1 uge inden afstemningsdagen tilsendt et valgkort. Valgkortet indeholder oplysningerne navn, adresse, afstemningssted samt dato og tidspunkt for afstemningen. Valgkortet skal medbringes på afstemningsstedet.
Hvis du ikke har modtaget et valgkort senest
tirsdag den 4. juni 2024
og mener at være stemmeberettiget, eller hvis du har modtaget et valgkort med fejlagtigt indhold, kan du kontakte Borgerservice på 59 66 66 66. Du har altid mulighed for at afgive din stemme, hvis du kan forevise gyldig legitimation, fremgår af valglisten på det afstemningssted du er tilknyttet, og ikke allerede har brevstemt.
Der er følgende afstemningssteder i Odsherred Kommune:
- Borren – Højby Idræts- og Kulturcenter, Nyvej 17, 4573 Højby
- Odden Forsamlingshus, Skoletoften 6, Havnebyen, 4583 Sj. Odde
- Lumsås Forsamlingshus, Oddenvej 184, Lumsås, 4500 Nykøbing Sj
- Asmindrup Forsamlingshus, Asmindrupvej 34, 4572 Nr. Asmindrup
- Egebjerg Forsamlingshus, Ved Kirken 4, Egebjerg, 4500 Nykøbing Sj
- Vig Forsamlingshus, Ravnsbjergvej 1, 4560 Vig
- Fårevejle Hallen, Kalundborgvej 19, 4540 Fårevejle Kirkeby
- Herrestrup Skole og Videncenters Hal, Vestergade 10 C, Herrestrup, 4571 Grevinge
- Vallekilde-Hørve Kultur- og Idrætscenter, Idrætsvej 3, 4534 Hørve
- Asnæs Forsamlingshus, Esterhøjvej 26, 4550 Asnæs
- Hallerne i Nykøbing Sj, A. Ladingsvej 1, 4500 Nykøbing Sj
- Sognegården, Søndervangsvej 45, 4581 Rørvig
Alle afstemningssteder har åbent kl. 9.00-20.00.
Vi har en række tekniske hjælpemidler til rådighed for svagtseende vælgere eller vælgere med nedsat førlighed. På samtlige afstemningssteder i kommunen vil der være mulighed for at benytte særlige sorte filtpenne, LED-lamper samt luppe.
På afstemningsstedet i Nykøbing vil der være et hæve-sænkebord samt et forstørrelsesapparat af typen CCTV placeret.
I forbindelse med EU Parlamentsvalget den 9. juni 2024 kan der ophænges valgplakater fra lørdag den 18. maj kl. 12.00.
Plakaterne skal tages ned senest 8 dage efter valget - altså onsdag den 17. juni kl. 23.59.
Når valgresultaterne begynder at strømme ind, kan du finde dem på KMDValg.
Du skal dog være opmærksom på, at afstemningen skal være afsluttet i hele Europa før man må offentliggøre resultater fra de enkelte lande, så du kan ikke se nogle resultater før efter kl. 23.00.
Har du lyst til at følge resultaterne for hele Europa, kan du finde dem på EU Parlamentets hjemmeside.
Opstilling til Europa-Parlamentsvalg
Hvis du ønsker at stille op til Europa-Parlamentsvalg, skal du være valgbar. At være valgbar betyder, at man kan stille op og blive valgt til Europa-Parlamentet. Du er automatisk valgbar, når du har valgret, dvs. når du kan stemme til valget.
Valgret til Europa-Parlamentsvalg i Danmark har enhver, der enten:
- er dansk statsborger, er fyldt 18 år og bor i Danmark
- er dansk statsborger, er fyldt 18 år og bor i af de øvrige EU-medlemsstater eller
- er statsborger i en af de øvrige EU-medlemsstater, er fyldt 18 år og bor i Danmark.
Følgende personer har ikke valgret til Europa-Parlamentsvalg:
- udlændinge, der er udvist ved endelig dom (efter udlændingelovens §§ 22-24 eller 25 c), og
- udlændinge, der er udvist ved endelig afgørelse (efter udlændingelovens §§ 25-25 b).
Selvom du opfylder betingelserne for at være valgbar (valgretsbetingelserne), kan du miste din valgbarhed, hvis du er straffet eller bliver straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør dig uværdig til at være medlem af Europa-Parlamentet.
Du kan dog altid stille op til valget i Danmark, uanset om du måtte være straffet for en handling, der kan medføre, at du mister din valgbarhed. Det er først, hvis du bliver valgt til Europa-Parlamentet, at der bliver taget stilling til, om du er valgbar. Spørgsmålet om valgbarhed afgøres af Folketinget.
Hvis du ønsker at stille op til Europa-Parlamentsvalg, skal du stille op for et parti, der er opstillingsberettiget. Du kan ikke stille op som kandidat uden for partierne (løsgænger) til Europa-Parlamentsvalg.
Kandidatlister
De kandidater, der opstiller til valget, skal anføres på kandidatlister. Kandidatlister skal anføres på en formular, der er godkendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Hvert parti må kun aflevere én kandidatliste, og alle kandidater, der stiller op for partiet, skal underskrive denne.
Kandidatlisten skal indeholde en række oplysninger om de enkelte kandidater, herunder kandidatens fulde navn, kandidatens navn på stemmesedlen, personnummer, statsborgerskab, stilling og bopæl.
Du har ret til at stille op til Europa-Parlamentsvalg i Danmark, hvis du er statsborger i en af de øvrige medlemsstater i Den Europæiske Union og bor i Danmark.
Ønsker du at stille op til valget i Danmark, skal du udfylde en særskilt erklæring, der skal indleveres sammen med kandidatlisten. Det skal bruge en formular, der er godkendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. I formularen skal du oplyse:
- dit statsborgerskab, fødselsdato, fødested, din seneste adresse i dit hjemland samt bopæl (adresse) i Danmark
- at du ikke samtidig opstiller som kandidat til valget i en af de øvrige medlemsstater i EU
- i hvilken valgkreds eller kommune du eventuelt senest var optaget på valglisten til Europa-Parlamentsvalg i dit hjemland
- at du ikke har fortabt retten til at opstille til Europa-Parlamentsvalg i dit hjemland (valgbarhedsattest fra relevant myndighed i dit hjemland).
Erklæringen vil blive sendt til dit hjemland for at indhente oplysninger om din valgbarhed.
Læs mere om at stille op på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.
Partiet skal indlevere kandidatlisten med alle kandidaternes navne og oplysninger til Indenrigs- og Sundhedsministeriet senest 4 uger (kl. 12) før valgdagen.
Hurtigst muligt efter at fristen for indlevering af kandidatlister er udløbet, offentliggør Indenrigs- og Sundhedsministeriet alle godkendte kandidatlister til Europa-Parlamentsvalget i Statstidende samt på ministeriets valghjemmeside.
Her kan du få gratis og personlig rådgivning om dine rettigheder i EU – på dit eget sprog og inden for en uge efter henvendelsen.
På borger.dk
Andre sider
Valgdagen
Hvis du ønsker at stemme på valgdagen, skal du gå ned på det valgsted, der står på dit valgkort. Husk at tage valgkortet med.
Mistet valgkort
Hvis du har mistet dit valgkort eller ikke har modtaget det med posten, skal du huske anden legitimation, fx dit pas, kørekort eller det gule sundhedskort. Det gælder også, hvis du har glemt at få valgkortet med.
Åbningstider
Valgstederne har på valgdagen åbent mellem kl. 9 og kl. 20.
I stemmelokalet vil der være valgstyrere og tilforordnede vælgere. De er valgt af kommunalbestyrelsen til at bistå ved afviklingen af valget, og de holder øje med, at stemmeafgivningen går rigtigt for sig.
I forbindelse med valget skal der være følgende:
En valgbestyrelse
I hver kommune vælger kommunalbestyrelsen en valgbestyrelse, som har en række opgaver ved valget. Det er fx valgbestyrelsen, der skal sørge for at fremstille stemmesedler. Valgbestyrelsen er også ansvarlig for stemmeoptællingen efter valget og for indberetningen af valgresultaterne på valgaftenen. Det er også valgbestyrelsen, der står for den efterfølgende fintælling.
Valgstyrere
På hvert valgsted vil der være mellem 5 og 9 valgstyrere, valgt af kommunalbestyrelsen, som er ansvarlige for afviklingen af valget og skal lede og fordele arbejdet på det enkelte valgsted. Valgstyrerne er også med til at tælle stemmerne op.
Tilforordnede vælgere
Der vil være en række tilforordnede vælgere, valgt af kommunalbestyrelsen, som har forskellige opgaver i forbindelse med valget. Opgaverne kan fx være:
- udlevere stemmesedler til vælgere
- hjælpe - i samarbejde med valgstyrerne - de vælgere, der har brug for hjælp til at stemme
- vise vælgerne, hvor stemmerummet er
- passe på stemmekasserne, når vælgerne har lagt stemmesedlerne i
- tælle stemmerne op efter valget.
For at få udleveret din stemmeseddel på valgstedet skal du aflevere det valgkort, som du har fået tilsendt med posten, til valglisteføreren og oplyse din fødselsdato.
Hvis du har mistet dit valgkort
Har du mistet eller glemt dit valgkort, eller har du ikke modtaget et valgkort, kan du få udskrevet et nyt på valgstedet, hvis du har medbragt legitimation, fx dit pas, kørekort eller dit sundhedskort. Det er altså ikke en betingelse for at få lov til at stemme på valgdagen, at du medbringer dit valgkort, så længe du medbringer legitimation.
Når du har modtaget din stemmeseddel, bliver du vist hen til et stemmerum med et gardin. Der kan du kan afgive din stemme, uden at andre kan se, hvad du stemmer.
Sådan stemmer du
- På stemmesedlen kan du enten sætte kryds ved et partinavn eller ved en kandidat.
- Du bestemmer selv, om du vil stemme på et parti eller stemme personligt på en kandidat.
- Du må dog kun sætte ét kryds på stemmesedlen, ellers kan din stemmeseddel være ugyldig.
Hvis du har stemt personligt på en kandidat, der ikke får nok stemmer til at komme ind i Europa-Parlamentet, vil din stemme tælle som en stemme på det parti, som kandidaten er opstillet for.
Hvis du kommer til at sætte dit kryds forkert, kan du få udleveret en ny stemmeseddel ved at henvende dig til en valgstyrer eller tilforordnet vælger på valgstedet.
Hvis du ikke afkrydser stemmesedlen
Du kan lade være med at afkrydse stemmesedlen. Det kaldes en blank stemme. En blank stemme er ugyldig og tæller ikke med, når man skal finde ud af, hvem der er valgt, men den tæller med som en afgivet stemme og indgår i den samlede valgdeltagelse.
Har du brug for hjælp til at sætte dit kryds, få forklaret stemmesedlen eller lignende, eksempelvis fordi du er svagtseende eller har et handicap, har du 3 muligheder for at få hjælp:
- Du kan få hjælp af 2 tilforordnede vælgere eller valgstyrere på valgstedet.
- Du kan få hjælp af en person, du selv har valgt, i stedet for den ene tilforordnede vælger eller valgstyrer. Du vil så få hjælp af den person, du selv har valgt, sammen med en tilforordnet vælger eller valgstyrer.
- Du kan også få hjælp til at stemme alene af en person, du selv har valgt, dvs. uden medvirken af en myndighedsperson (en valgstyrer eller tilforordnet vælger). Dog er det en betingelse, at du udtrykkeligt og utvetydigt over for en valgstyrer eller tilforordnet vælger tilkendegiver, at du alene ønsker hjælp af den person, du selv har udpeget. Endvidere er det en betingelse, at dit ønske om alene at få hjælp af den person, du selv har udpeget, er begrundet i en umiddelbart konstaterbar eller dokumenterbar fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
Hvis du ikke kan komme ind i stemmelokalet, fx på grund af handicap eller nedsat førlighed, kan du bede om at stemme umiddelbart uden for stemmelokalet. Det kan fx være i din bil. Også dette vil de tilforordnede vælgere eller valgstyrerne hjælpe med.
Når du stemmer, kan du benytte de hjælpemidler, der stilles til rådighed.
Kommunerne skal stille en række hjælpemidler til rådighed på valgstederne. Det drejer sig bl.a. om en sort pen med en tykkere stregtykkelse til brug for afkrydsning af stemmesedlen, en ikke-håndholdt lup og en ikke-håndholdt LED-lampe.
Endvidere skal der på mindst ét valgsted i hver kommune være et bord, der kan reguleres i højden, og et forstørrelsesapparat med en skærm af typen CCTV.
Du kan læse mere om hjælp til stemmeafgivningen på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.
Du skal som udgangspunkt stemme på det valgsted, du hører til. Men hvis du har nedsat førlighed eller har et handicap, der gør, at du bedre kan stemme på et andet valgsted end det, du er tilknyttet, kan du søge om at stemme på et andet valgsted i kommunen. Det kan fx være, at der er et andet valgsted, der har bedre tilgængelighed eller er lettere at komme til med offentlig transport.
Hvornår skal du søge om at skifte valgsted
Du skal søge din kommune senest 8 dage før valgdagen. Hvis 8 dage før valgdagen er en lørdag eller en søndag, rykkes fristen frem til den sidste hverdag før fristens udløb. Du kan tidligst søge om at skifte valgsted 4 uger før valgdagen.
Alle vælgere kan klage over et afholdt valg til Europa-Parlamentet. Det kan fx være ved mistanke om, at optællingen af stemmerne ikke er foregået korrekt. Klagen skal sendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, men bliver afgjort af Folketinget. Klagen skal være modtaget i Indenrigs- og Sundhedsministeriet senest ugedagen efter valgdagen.