Rød træ-sommerhus på Kirkevænget
11.09.2024

Fire arkitekter fortæller på arkitekturens dag

Hvad betyder arkitektonisk kvalitet i sommerhusområderne? Kom til Arkitekturens dag søndag den 6. oktober og hør arkitekternes bud.

Kom og deltag i Arkitekturens Dag i Stenstrup Forsamlingshus, søndag den 6. oktober kl. 16.00-17.30.

Her skal vi tale om, hvad arkitektonisk kvalitet er i sommerhusområderne, og hvad det gode samspil imellem byggeri og landskab kan betyde for vores oplevelse af et sted. Fire arkitekter, der bor eller har sommerhus i Odsherred, vil med hver fortælle om, hvorfor de har valgt at bo som de gør. Hvad der giver kvalitet og værdi i deres hverdag, og hvad arkitekturen og landskabet betyder for dem.

Tid og sted

  • Arkitekturens dag, søndag den 6. oktober kl. 16.00-ca. 17.30.
  • Stenstrup Forsamlingshus, Stenstrupvej 41, 4573 Højby

En årlig festdag

Arkitekturens dag er en årlig festdag, hvor interesserede overalt i landet kan opleve og få indblik i aktuelle projekter, men også komme helt tæt på smuk arkitektur og blive klogere på arkitekturen og dens betydning for vores liv og fremtid. Årets tema ‘arkitekturen under forandring’, er også et tema som er centralt for Odsherred. Her oplever vi en stor efterspørgsel på sommerhuse, men også, at mange fine sommerhuse med bevaringsværdige kvaliteter rives ned, når de skifter ejer. Vi ønsker med dette arrangement at sætte fokus på kulturarven og de mange kvaliteter, der findes i sommerhusområderne.

Vær med til at tale om hvordan vi sikrer kvalitet i en tid med forandring.

Om arkitektonisk kvalitet i sommerhusområderne og hvordan vi kan bevare stedsidentiteten når vi bygger nyt, hvis vi skal bygge nyt.

Hvordan vi kan blive bedre til at se og værdsætte stedets, landskabernes og de arkitektoniske kvaliteter - og sikre dem for kommende generationer?

Hvordan kan vi lære af dem der har boet her før os og som har gjort sig umage for at skabe kvalitet og god arkitektur?

Oplægsholdere

  • Jan Søndergaard. Arkitekt, Professor ved Det Kongelige Akademi og seniorpartner i KHR Architecture. Jan har sommerhus i Veddinge bakker, som han selv har bygget på i mere end 25 år, oprindeligt fra en udrangeret togvogn. Grunden ligger i en birkelund med udsigt over Sejrøbugten.
  • Jacob Kamp, Landskabsarkitekt, stifter og indehaver af tegnestuen 1:1 landskab. Bosat i Odsherred siden 2011, hvor Jacob og hans partner overtog professor i landskabsarkitektur Jørn Palle Schmidts ejendom ved Ulkerup. Gennem mange år har han sat tydelige spor i dansk landskabsarkitektur med visionære landskabsprojekter og et stærkt engagement i landskabskunsten.

  • Laura Boelskifte, arkitekt maa. Lauras familie har et 40 m2 sommerhus på en naturgrund, der via en smal sti giver adgang til Sejerøbugten. Huset har tilhørt Lauras familie siden slutningen af 1970’erne, hvor hendes forældre som studerende købte huset. I dag fremstår huset i hovedtræk som da det blev opført i 1960’erne.

  • Jakob Brandtberg Knudsen, Kgl. Akademi, dekan for arkitektur. Jakob har selv sommerhus i Asserbo, og kommer ofte i Odsherred. Jakob forsker forsker bl.a. i hvordan arkitektoniske virkemidler kan skabe kvalitet i billige, sundere og insektbeskyttende boliger for mennesker i det sydlige Afrika.
  • Moderator: Martin Keiding, Arkitektforeningen. Arkitektens chefredaktør igennem mange år. I 2024 modtog han Akademirådets N.L. Høyen Medalje med ordene: “Martin Keiding har fastholdt det kritiske blik på arkitektonisk kvalitet som et samspil mellem form, holdbarhed og formål, og (at) vi har brug for at se, mærke og bevare vores arkitektoniske kulturarv.”

Program

16.00  Velkommen v. Tanja Jordan og Ella Cadee, bevarings- og landskabsarkitekt / planlægger, Odsherred kommune

16.10-16.30  Fire korte oplæg fra paneldeltagerne. Hvad betyder arkitektonisk kvalitet for dig og din hverdag, om sommeren her i Odsherred

16.30-17.00  Spørgsmål med oplæg til diskussion til paneldeltagerne

17.00-17.30  Spørgsmål fra publikum

Farvel og tak for i dag.