Folk venter på toget på Asnæs station
17.09.2024

Byfornyelse i Asnæs modtager 1,8 mio. kr. fra Realdania

Pengene skal bruges til realisering af et nyt projekt på stationsområdet.

Med bidraget fra den filantropiske forening Realdania får Asnæs et nyt centralt byrum, der skal forbedre tryghed og identitet i den gamle bymidte.

“Fornyelse og udvikling af vores byer underbygger kommunens vision om at skabe det gode hverdagsliv i Odsherred, og med fokus på unges trivsel og tryghed i Odsherred er opgraderingen af stationsområdet i synergi med etableringen af det nye Campus Odsherred med til at løfte Asnæs som kommunens unge- og uddannelsesby”, siger Borgmester Karina Vincent.

Forbedring af stationsområdet er en af flere centrale indsatser i det Byfornyelsesprogram for Asnæs, som byrådet godkendte i december 2021. 

”Der har længe ligget et ønske hos borgerne om at revitalisere stationsområdet, så det er en rigtig positiv nyhed, at Realdania ser potentialer i det skitserede byfornyelsesprojekt, og vi er i styregruppen meget glade på Asnæs’ vegne", siger Jette Sloth, der er forperson for styregruppen og medlem af byrådet.

“Ambitionen er at få skabt et solidt og trygt byrum i god kvalitet, som skal skabe mere identitet og afspejle områdets mange unge brugere”, siger hun. 

Samtidig er det et projekt, der skal styrke ankomsten til stationsbyen og understøtte den grønne mobilitet i Odsherred.  

“Vi er heldige, at vi har en lokalbane der forbinder Odsherred fra syd til nord. Ved at højne kvaliteten på stationsområdet kan vi forhåbentlig også skabe et incitament til at bruge de grønne mobilitetstilbud endnu mere. De unge er en helt central brugergruppe af den offentlige transport, og derfor har byfornyelsen i Asnæs et fokus på stationen”, siger Claus Starup medlem af fra styregruppen og byrådet. 

Udover bidraget fra Realdania på 1,8 mio. kr. er opgraderingen af stationsområdet i Asnæs støttet af Social- og Boligstyrelsen med 760.000 kr. og Odsherred Kommune med 190.000 kr. Projektets samlede budget er 2,75 mio. kr.

Afprøvninger og inddragelse 

På baggrund af en bred inddragelse af borgere og afprøvninger af byrums- og trafikløsninger har byfornyelsens rådgivere fra landskabsarkitektfirmaet Kragh&Berglund udarbejdet et skitseforslag til forbedring af byrummet omkring stationsområdet samt forbindelsen gennem Enghaven. Særligt inddragelse af byens unge har været i fokus i hele processen, da området omkring stationen og den gamle bymidte dagligt benyttes af skole- og gymnasieelever, der skal til og fra uddannelse og fritidstilbud i Asnæs.  

Den filantropiske forening Realdania bidrager til projektet i Asnæs som en del af indsatsen Bymidtepuljen.

 ”I Bymidtepuljen har vi særligt fokus på at støtte projekter, som viser eksempler på, hvordan de små og mellemstore byer kan styrke liv, tryghed og fællesskab i bymidterne. Stationen i Asnæs er et vigtigt opholdssted for byens unge og studerende, og det er derfor spændende, at Odsherred Kommune sammen med Lokaltog og byens unge har udviklet et projekt, som anerkender de unge som en vigtig brugergruppe i uddannelsesbyen Asnæs”, siger Ditte Marquard Jessen, projektchef hos Realdania. 

Skitsematerialet skal nu viderebearbejdes af både myndighed og rådgivere med fokus på at få forankret den brede borgerinddragelse og særligt de unges ønsker til et byrum, der skaber tryghed og identitet i hverdagen.  

Samarbejde med Lokaltog 

Skitseforslaget til stationsområdet har fokus på tryghedsfremmende tiltag i form af bl.a. opgradering af belysningen og bedre fordeling af siddepladser, samt forslag til en tryggere overgang over Rådhusvej og en tydeligere opdeling af byrummet mellem bløde trafikanter og biltrafik.  

”I Lokaltog ønsker vi naturligvis at give vores kunder den bedst mulige oplevelse i forbindelse med deres rejse. Den starter allerede ved ankomsten til stationen og perronerne, og derfor glæder vi os meget over initiativet fra Odsherreds Kommune. Vi har allerede forsøgt at forbedre oplevelsen med flere siddepladser og bedre belysning på vores perroner. Der er dog ingen tvivl om, at de indsatser, som Odsherreds Kommune lægger op til i umiddelbar nærhed af vores station, vil bidrage yderligere til den positive oplevelse for vores kunder, og vi glæder os til at følge projektet og bidrage til det”, siger Mette Berthelsen, der er kommerciel og kommunikationschef i Lokaltog.  

En overordnet vision 

Udover stationsområdet fokuserer byfornyelsen også på at forbedre forbindelsen gennem Enghaven mod Aksens Have. Det skal ske ved en indsats på det midterste stykke af gaden, der vil indføre trafikdæmpning, tilføre mere grønt og løfte kvaliteten af de eksisterende opholdsmuligheder. Visionen for de nye projekter samler op på andre forudgående inddragelsesprojekter på tværs i Asnæs, bl.a. med cirkelformen som gennemgående visuelt greb.  

Støtte til bygningsfornyelse 

Som bygningsejer af en bygning opført før 1960 kan man søge støtte til forbedringer af klimaskærm på byens historiske huse. Er bygningen synlig ud mod en offentlig vej kan man opnå støtte på 33 procent af udgifterne til renovering af facader, tag, vinduer og døre mm. Støtteordningen skal være med til at højne kvaliteten og oplevelsen af byrummet i synergi med byfornyelsesindsatserne. Du kan læse mere om bygningsfornyelsesstøtten på Odsherred Kommunes hjemmeside. 

De kommende anlægsprojekter på Stationsområdet og Enghaven forventes at blive udført i løbet af foråret 2025. Læs mere om byfornyelsen på Borgernet og under Politikker, planer og udvikling her på siden.