
Madoplevelser samler Odsherred
Den 16. juni 2025 er Nykøbing Sj. vært for uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner. I den anledning besluttede Odsherred Kommune at folde begivenheden ud i hele Odsherred og støtte op om det lokale engagement. Med temaet ”fællesskaber og fødevarer” har foreninger, kulturinstitutioner, dagtilbud, skoler m.m. kunnet søge Ildsjælepuljen om støtte til initiativer, der hylder Odsherreds unikke fødevarekultur, og som gennem mad fremmer fællesskaber i lokalområderne.
Der har været stor interesse for at lave aktiviteter under Ildsjælepuljen på 207.000 kroner. Kommunen har modtaget hele 52 ansøgninger, og 21 madaktiviteter har nu fået støtte.
”Det er fantastisk at se så mange engagerede i Odsherred, der ønsker at være med til at sprede madglæden i Odsherred. Den store opbakning viser bare, hvor stor en indflydelse fødevarekulturen har her i kommunen, og hvordan mad og fællesskab går hånd i hånd”, siger Odsherreds borgmester Karina Vincentz.
Børn og unge oplever Odsherreds fødevarekultur
Intentionen med Ildsjælepuljen har blandt andet været at sprede opmærksomhed og viden om Odsherreds lokale fødevarer især blandt børn og unge, og flere af Odsherreds dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser har fået støtte til projekter, der skal give børn og unge en forståelse for, hvor maden kommer fra - og med fokus på at der bruges produkter fra lokale fødevareproducenter.
”Det er vigtigt, at vores børn og unge kender og forstår vores lokale madtraditioner, så de kan værdsætte, hvad der gør fødevarerne i Odsherred så unikke,” siger Karina Vincentz.
MiniMichelin
Dagplejen i Odsherred Kommune fejrer Michelin-uddelingen ved at holde deres egen ”MiniMichelin-festival”, hvor dagplejebørnene udvikler begrebsforståelse, mens de udforsker mad med alle sanserne gennem leg og madlavning. Dagtilbuddene i Odsherred og Nykøbing Skoles 0.-2. klasse har valgt at sætte kartoflen i fokus: Klasserne på Nykøbing Skole lærer om professionel landdyrkning, når de besøger Storøhage Kartofler i Hørve, mens børnene i dagtilbuddene skal dyrke deres egne kartofler.
Andre initiativer for børn og unge inkluderer blandt andet også en langbordsmiddag afholdt af Campus Odsherred, kokkeskole for sårbare unge og en Fra jord til bord-festival afholdt af FGU Nordvestsjælland.
Foredrag, fællesspisninger og fortidens mad
Ikke kun den yngre generation kan glæde sig. Flere aktiviteter, som er åbne for offentligheden, har fået støtte fra Ildsjælepuljen.
Kulturhuset Vig Bio har inviteret den kendte kok Claus Holm til at holde foredrag om Odsherreds spisekammer, mens han samtidig kokkererer smagsprøver til publikum ud fra fem lokale råvarer, og Odsherreds Biblioteker, Borgerservice og Kulturhuse afholder tre foredrag om fødevarers indflydelse i løbet af foråret.
Der bliver derudover rig lejlighed til at møde nye mennesker og skabe fællesskaber, når Odsherreds aktivitetskalender bliver fyldt op med fællesspisningsarrangementer. Blandt andet har foreningen Adelers Huse fået Fårevejle Fri- og Efterskole til at stå for madlavningen til deres fællesspisning, og foreningen MadBanken vil i samarbejde med Vallekilde Højskole lave en særlig menu baseret på overskudsmad.
Der bliver også lejlighed til at fordybe sig i fortidens mad. Ulvsborg Historisk Værksted laver sammen med foreningen Ulvsborgens Venner en middelalder-foodtruck og brygger mjød. Gigtforeningens lokalgruppe i Odsherred inviterer på sanketur og antiinflamatorisk bålmad, som var det i vikingetiden, og Odsherred Museum har planer om at bygge en bålplads ved deres nye museumsbygning, hvor de senere på året kan formidle og tilberede bronzemadlavning og andre retter fra historien som fx ’måge i karry’.
Yderligere information
Kontaktperson: Eva Ormstrup, områdeleder Kultur og Borger
Telefon 24 98 97 44
Mail evobe@odsherred.dk