Ung mand sidder alene på gynge
12.07.2024

Ny Strategi mod ensomhed i Odsherred Kommune

Odsherred Kommune tager et stort skridt i kampen mod ensomhed med lanceringen af strategien: ”Sammen mod Ensomhed 2024-2028”.

Som en af de første kommuner i landet har vi nu har en strategi for, hvordan vi sammen kan bekæmpe den ensomhed, som alt for mange slider med. Vi skal både forebygge og bekæmpe ensomhed – og vi skal gøre det sammen, betones det i den nye strategi. Alle borgere inviteres dermed til fortsat at være en del af løsningen.

Ensomhed er et stigende problem, som påvirker mennesker i alle aldre. Strategien fokuserer på en række indsatsområder og forslag til konkrete indsatser, der skal nedbringe ensomheden. Den bygger på en lang række anbefalinger fra blandt andet den nationale strategi mod ensomhed og borgere i Odsherred

Ensomhed er for mange et stort tabu, der kan forstærkes af, at man ikke deler den med andre. Derfor handler et af indsatsområderne om at bryde med tabuet og et andet om skabe flere fællesskaber, med plads til alle.

I strategien mod ensomhed findes en række råd til, hvad du kan gøre, hvis du føler dig ensom eller tror eller ved, at andre gør det. Du kan se rådene nederst i denne artikel.

Her kan du læse strategien

March mod Ensomhed

For at sætte fokus på bekæmpelse af ensomhed, bakker Odsherred Kommune igen i år op om March mod Ensomhed. Du kan læse mere her og se, hvordan du kan være med

Fem veje til at bekæmpe ensomhed

Strategien mod Ensomhed er bygget op omkring fem indsatsområder:

  1. Opsporing af ensomhed
  2. Mere samtale – mindre tabu
  3. Flere med i fællesskaberne
  4. Mødesteder i bygninger, by og natur
  5. Årlige ensomhedsbekæmpende initiativer

Den peger også på, at der skal igangsættes en proces omkring etablering af et Frivilligcenter i Odsherred.

Det er et politisk nedsat projektudvalg, der har stået bag udarbejdelsen af strategien, som blev godkendt i Byrådet den 25. juni 2024.

Arbejdet med nedbringelse af ensomhed bakkes op af blandt andet Folkebevægelsen mod Ensomhed, som Odsherred Kommune er en del af.

Er du nysgerrig efter at høre mere, er du velkommen til at kontakte Sundhedsafdelingen i Odsherred.

Skriv til SammenOmSundhed@Odsherred.dk.

Gode råd mod ensomhed

Hvad kan du gøre, hvis du føler dig ensom eller tror eller ved, at andre gør? Her er nogle gode råd.

Vid at du ikke er forkert! Mange oplever følelsen af ensomhed – det er ikke dig, der er noget forkert ved.

Tal om det! Tavshed kan få ensomhedsfølelsen til at vokse. Fortæl en du stoler på, hvordan du har det. Kald det gerne ensomhed – det er nemmere at gøre noget ved et problem, når man kalder det, hvad det er. Så snart du har italesat det over for en, der lytter, er du ikke længere alene med følelsen.

Saml mod til at opsøge andre. Det kan være svært at tage initiativ. Saml mod til at finde en hobby, starte til en aktivitet eller et fritidstilbud. Der er fællesskaber med andre, der oplever ensomhed og der er fællesskaber, hvor man mødes om en interesse. Undersøg hvad der findes, og hvad du har lyst til.

Vær så vidt muligt tålmodig og rummelig over for dig selv i processen. Nogle initiativer ender blindt, hvilket sker for alle mennesker. Hvis du har fået afslag, betyder det, at du er i gang med at samle erfaringer og finde din egen vej ud af ensomheden.

Vær noget for andre. Bliv for eksempel frivillig et sted, hvor du har en rolle i fællesskabet.

Opsøg råd og hjælp. En fastlåst situation kan være svær at ændre på egen hånd. Der er hjælp at hente via internettet, i telefonrådgivninger, hos egen læge eller eventuelt hos en psykolog.

Hvad kan du gøre, hvis du tror eller ved, at andre føler sig ensomme?

Lyt! Hvis andre har fortalt dig om deres følelse af ensomhed, så lyt til deres oplevelse. Ensomhed kan være forskelligt fra person til person, så det er vigtigt at lytte og anerkende deres oplevelse.

Tal om ensomhed. Fortæl det, du nu ved: At ensomhed er en naturlig følelse, og at ingen er alene om det. Vær med til at bryde tabuet!

Gør en indsat for at se de mennesker, der er omkring dig. Kig dem i øjnene og hils. På den måde får ingen lov til at føle sig usynlig.

Vær venlig vedholdende. Når man har følt sig ensom længe, kan det være overvældende pludselig at blive set og inviteret ind. Derfor kommer mange til at sige ”nej tak”. Det skal du respektere. Men det betyder ikke, at du ikke skal prøve igen. Det tager tid at få tillid.

Tag initiativ til nye relationer. Byd din nabo på kaffe, invitér et par stykker fra fodholdholdet med hjem eller sæt dig og slå en sludder af med den ældre dame på bænken.

Bliv frivillig. Der er rigtig mange tilbud, der hjælper mennesker, der føler sig ensomme. Som frivillig i et af de tilbud, kan du (også) være med til at gøre en forskel. Samtidig kan det at være frivillig styrke dit eget netværk.

Gør de grupper og fællesskaber du indgår i mere åbne. Invitér en kollega med ned til frokost. Hils på de nye – og de stille.

Kilde: Folkebevægelsen Mod ensomhed www.modensomhed.dk og www.ventilen.dk