Sommerhusområder tager selv initiativ til lokalplaner
I mange af Odsherred sommerhusområder er rammerne for udstykning, huse, beplantning eller stier fastlagt i 50 år gamle tinglyste deklarationer – andre steder er det udelukkende de generelle regler, der regulerer den lokale udvikling.
En ny lokalplan kan gøre en betydelig positiv forskel i et sommerhusområde ved at fastlægge retningslinjer for områdets udvikling og brug.
Derfor vil kommunen gerne i kontakt med grundejerforeninger, der har lyst til i samspil med kommunen at lave lokalplaner for deres områder.
Tre foreninger er allerede i gang
Engagerede repræsentanter for tre grundejerforeninger allerede i gang: Paradisvængets ejerlav, Klitborg GF og Strandgården GF.
Der blev afholdt opstartsmøde med kommunen 19. april, og deltagerne har nu været hjemme i grundejerforeningen og høste opbakning til deres idéer. Netop nu sidder de og formulerer en såkaldt lokalplananmodning.
Workshopdag
Når lokalplananmodningen er blevet godkendt i Vækst- og Udviklingsudvalget, afholder hver grundejerforening i samarbejde med kommunen en workshopdag med alle interesserede medlemmer af den respektive grundejerforening. Workshopdagen finder sted ude i sommerhusområdet og handler om at afklare, hvilke værdier det enkelte område besidder samt hvilke problemer, man gerne vil løse gennem en lokalplan. Dernæst kan grundejerforeningen arbejde videre med sagen på egen hånd og endelig præsentere Byrådet for et lokalplanforslag, der nyder opbakning i området.
Byrådet skal vedtage planen
Byrådet forventes derefter at sende forslaget i offentlig høring i 8 uger, hvorefter det kan vedtages med de ændringer, der måtte komme i forbindelse med høringen. Derefter skal Byrådet vedtage lokalplanen. Byrådet kan vælge at afløse eller indarbejde forældede servitutter.
Klitborg
Grundejerforeningen Klitborg, der ligger ved Nordstrand i Nykøbing Sjælland, er en af de tre foreninger, som i 2023 kontaktede kommunen for at være med i pilotprojektet.
”Da vi startede processen, inviterede vi alle grundejere til møde for at tale om, hvad vi holder af ved området, og vi nåede frem til tre ting: Den åbne natur, den unikke historie og det gode naboskab. De værdier vil vi gerne have at man understøtter med en ny lokalplan”, siger Flemming Sundø, der er med i en firepersoners arbejdsgruppe under Klitborg Grundejerforening.
”Formålet for os er at etablere klarhed over de kvaliteter, som vi ønsker at bevare og udvikle i det rolige og rekreative sommerhusområde. Det er også et formål at hindre en uønsket udvikling – det kan eksempelvis være opførsel af mega sommerhuse til permanent udlejning”, siger Flemming Sundø.
”Vi ved jo ikke, hvad man kan og ikke kan i en lokalplan, men vi ved, hvad vi kan lide ved området og ønsker at beskytte, og vi har lige sendt en kladde til kommunen. Kommunen laver herefter en områdeanalyse og indkalder til en workshop, og derefter skriver kommunen første udkast til lokalplan på baggrund af vores input. Planen kommer derefter i høring og til sidst til afstemning i byrådet.
”For os har det været et fantastisk møde med kommunens engagerede og hjælpsomme medarbejdere. Vi er altid gået mere optimistiske fra møderne”, siger Flemming Sundø.
Odsherred Kommune forventer, at flere grundejerforeninger vil lave projektgrupper, som under planafdelingens vejledning investerer tid og kræfter i bevaring og udvikling af familiens elskede ferieparadis.
Kontakt planteamet her
Kommunens planafdeling vil allerede nu gerne høre fra interesserede grundejerforeninger.
Du kan kontakte:
Tanja Jordan, tamjo@odsherred.dk
Michael Leth Jess, milej@odsherred.dk