Illustration af børn og haveaffald
11.05.2023

Spar penge og gør klimaet en tjeneste: Hold dit haveaffald hjemme

Det gavner klimaet og biodiversiteten, hvis flere komposterer haveaffaldet derhjemme. Derfor åbner Gi' & Ta' delene på Odsherreds genbrugsstationer nu for at borgerne kan tage grene og haveaffald med hjem.

Genbrugsstationerne får alt for meget haveaffald. Derfor opfordrer vi borgerne til at beholde det hjemme, eller tage det bedste med hjem.

”Faktisk er der ofte borgere der spørger om de må tage materiale med hjem fra grenpladserne. Nu tester vi det som en permanent mulighed”, siger Brian Simonsen, som er leder af Odsherreds Genbrugsstationer. ”Og vi har meget af det. Noget af det vi får mest af, er haveaffald og byggeaffald.”

For et år siden startede Odsherred Kommune derfor Gi’ & Ta’-områder til hårde byggematerialer, og det har siden udvidet sig til andre byggematerialer og bøger mm.

Igennem årene har borgerne vænnet sig til at køre haveaffald væk i stedet for at kompostere det eller bruge det til andet derhjemme. Tal fra Miljøministeriet viser at der køres mellem 0,7 og 1 mio. ton haveaffald ud af danskernes haver og parker hvert år. Men det forsvinder ikke når man kører det ”væk”.

Det bliver enten til fjernvarme på forbrændingsanlæg, eller det kommer retur til borgerne som kompost. Begge dele kræver en masse håndtering og transport, og på landsplan vurderer professor Per Gundersen (KU), at der kan spares 600.000 ton CO2, hvis det bliver liggende.

”Genbrugsstationerne i Odsherred betaler årligt cirka 2 mio. kr. for at sende 10.700 ton grene til kompostering og forbrænding. Dertil kommer cirka 1 mio. kr. i transportudgifter. Borgerne bruger formentlig endnu flere penge på deres del af transporten, da de kører med meget mindre læs.
Ofte kommer der hele stammer og endda tørrede brændeknuder ind på grenpladserne. Derfor vil vi nu åbne for at borgerne kan tage ting med hjem fra grenpladserne. Samtidig forsøger vi at gøre opmærksom på det uhensigtsmæssige i at køre haveaffald til genbrugsstationen. Vi mener jo at både penge og genbrugelige ressourcer ligger bedst i borgernes lommer og haver.

Igennem 2023 vil vi teste hvor meget borgerne kan bruge derhjemme. Vi vil lade dem tage ting med hjem til kompost, kvashegn og brænde. Samtidig vil vi oplyse om, at der er en masse fordele ved at lade haveaffald blive i haven. Det handler om mindre transport, egen kompost, øget biodiversitet og klima-fordele,” siger formanden for Klima- og Miljøudvalget, Claus Starup.

”Det lyder måske lidt omvendt at gøre det muligt at tage det med hjem, men målet må være at Odsherreds borgere skaber mindre affald end i dag, hvor danskerne generelt er nogle af dem der producerer mest affald i Europa. I stedet for at starte med nips og tallerkener prøver vi at starte med de største fraktioner. Vi håber at borgerne stopper op og tænker: ”Hvis andre kan bruge mine grene derhjemme, kan jeg måske også””, fortæller Jacob Antvorskov fra Cirkelhuset, som står bag projekterne med Gi’ & Ta’-områder.

Han undersøger nu om genbrugspladserne kan få plads til at indrette små demonstrationsområder med eksempler på stenbede, kvashegn og andet der kan gøre haveaffaldet til en ressource derhjemme. I stedet for at det betragtes som noget irriterende, der skal bruges tid og energi på at køre væk.

Ordningen er allerede sat i gang på kommunens genbrugsstationer. (Bemærk at grene og haveaffald ikke afleveres i Nykøbing, men på grenpladsen i Rørvig)

”Hasselgrene er for eksempel fantastiske som byggematerialer ved små haveprojekter. Vi har lige set, at de bruges som plantestativer omkring Buckingham Palace i anledning af Prins Charles’ kroning, så det er bestemt moderne at holde haveaffaldet hjemme. Helt generelt håber vi, at vi kan inspirere folk”, siger Marta Derska, som har tegnet to bud på haveprojekter til genbrugsstationer. Hvis de anlægges bliver de udstyret med små ”planteskilte” med tekster der peger på grundigere information om kompost og pleje af vilde haver i både næringsrig og næringsfattig jord.

Genbrugsvejlederne har sammen med Danmarks Naturfredningsforening og kommunens egen biolog kommet med forslag til hvad man kan gøre på genbrugsstationerne. I Hønsinge har en genbrugsvejleder bygget en masse forskellige fuglekasser og fodringsdispensere, som allerede er blevet taget i brug af småfuglene.

”De er allesammen lavet af genbrugsmaterialer. Dog skal man lige være opmærksom på hvilke typer træ der kan være giftige stoffer i. Men hvis man er i tvivl, kan man spørge os der arbejder på pladsen. Vi har efterhånden et godt blik for det”, siger han.

Det samme gælder for invasive arter: Kommunens biologer forklarer at det er vigtigt folk ikke tager invasive arter med hjem fra grenpladserne. Rodstykker af Rynket rose og arter af pileurt spreder sig selv i små mængder jord.

Ligeledes kan det være fristende at tage en rosenplante, som man ikke ved er invasiv, og plante den ud derhjemme. Men Invasive arter skal slet ikke afleveres ved haveaffald. De skal smides i ”Rest efter sortering”.

Biologerne har også samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening om folderen ”Odsherreds lille Vilde”, som handler om hvordan man kan holde sin sommerhus-have, så den understøtter biodiversitet og hjemmehørende arter. Mange sommerhusgrunde ligger på næringsfattig jord. Når man fælder og rydder noget der, skal det fjernes og kan køres til genbrugsstationen.

”Det er vigtigt at vi holder de næringsfattige jorde som de er, så de fortsat er levesteder for hjemmehørende planter og dyrearter. Der skal man endelig ikke lade afklip, grene eller kompost ligge”, siger Ole Busck fra Danmarks Naturfredningsforening i Odsherred.

Kommunens Naturteam beder borgerne overveje om de vil lade det gamle, halvdøde træ stå, i stedet for at fælde det, eller måske lade en høj stub stå – der er nemlig en kritisk mangel på dødt ved i den danske natur. Mange svampe, mosser og insekter er knyttet til de gamle træer, og blandt andet overvintrer nogle sommerfugle under barken på træer, der er gået ud. Hvis du vil fælde træet, så lad det gerne ligge, så det kan formulde naturligt.

”Længe har det været et stort ønske fra borgere at tage brænde med hjem. Det må folk gerne nu. Vi husker dem blot på, at brænde skal være godt tørt før det brændes. Tilsvarende har det fra genbrugsstationernes side længe været et ønske at få færre mængder haveaffald, så nu må vi se om det hele kan gå op i en højere enhed”, slutter Brian Simonsen.