
Danmark udnævnt til gastronomisk værtsland
MICHELIN Guide udnævner Danmark til gastronomisk værtsland
Uddelingen sætter endnu engang Danmark på det gastronomiske verdenskort til gavn for turismen. Madelskere fra ind- og udland kan glæde sig til en kulinarisk fest i særklasse, når de nordiske stjerner kommer til Anneberg Kulturpark, Odsherred i 2025 og Tivoli, København i 2026.
Hvert år hylder og belønner MICHELIN Guide Nordic Countries udvalgte restauranter fra hele Norden og traditionen tro danner de nordiske lande skiftevis ramme om den storslåede ceremoni. I de kommende to år, er det Danmarks tur til at skubbe landets gastronomiske styrke helt frem på den internationale madscene i forbindelse med uddelingen af de anerkendte Michelin-stjerner, Bib-Gourmander og særlige anbefalinger.
Mekka for madentusiaster
Fra at være et lille land i periferien af den globale madscene, er Danmark nu et mekka for madentusiaster fra hele verden, der ønsker at udforske, opdage og nyde exceptionelle madoplevelser. Men eventyret handler ikke kun om mad - det handler om natur, innovation og en tæt forbindelse mellem dem, der producerer og tilbereder råvarerne. Et eventyr, vi som værtsland, skal understøtte med madoplevelser, der forkæler alle smagsløg over de næste to år.
I de kommende år vil samspillet mellem land og by stå skarpt, når vi tager på gastronomisk rejse fra jorden i Odsherred til bordene på Københavns bedste restauranter. En rejse, der symboliserer den kulinariske renæssance, som i disse år redefinerer måden, vi spiser, og ærer jorden, der giver os næring.
I Odsherred er mødet med råvarer, landskab, gastronomi, kunst og kulturhistorie unik. Områdets særlige landskabshistorie har sikret titlen UNESCO Global Geopark Odsherred, og området fungerer i dag som et spisekammer, fyldt med råvarer i verdensklasse, der blandt andet tæller Michelin-restauranterne MOTA og Dragsholm Slot Gourmet.
Mad og skøn natur
Borgmester Karina Vincentz har naturligvis modtaget nyheden med glæde.
”Jeg opfatter det som en helt særlig ære at være med til at byde MICHELIN Guide Nordic Countries og Nordens dygtigste kokke velkommen til Odsherred, Danmarks første geopark. Uddelingen af de berømte stjerner er en international begivenhed, det er der ingen tvivl om, og samtidig har medlemmerne af Byrådet i Odsherred sat penge af til folkelige og borgerinddragende aktiviteter. Det har vi gjort, fordi det ligger os meget på sinde, at så mange som muligt oplever betydningen af sammenhængen mellem lokale fødevarer, god mad og skøn natur i godt selskab. Fødevarer er en af Odsherreds styrkepositioner, og i de senere år er der arbejdet målrettet for at styrke samarbejdet mellem fødevareproducenter i Odsherred og øge kendskabet til fødevarer fra Odsherred, bl.a. gennem Geopark Odsherred, som for eksempel har etableret Odsherred-fødevaremarkeder i Tivoli og reetableret netværket af fødevareproducenter i Odsherred (FiO). Odsherred står desuden meget stærkt på den gastronomiske scene, hvor to af tre Michelin-restauranter i Region Sjælland ligger i Odsherred”, siger Karina Vincentz.
Anneberg Kulturpark bliver midtpunkt
I 2025 bliver Anneberg Kulturpark i Odsherred mødested for gastronomiens stjerner. De smukke bygninger, der tidligere blev brugt som psykiatrisk hospital, åbnede dørene for en mangfoldighed af kunst, kultur og historie I 2018 – med et særligt fokus på gastronomi og lokal fødevareproduktion og -forædling. Her finder man bl.a. Restaurant MOTA, der fik sin første Michelin-stjerne i 2022.
Forventningerne er store og for at understrege betydningen af værtskabet, vil der i Anneberg Kulturpark blive arrangeret en fødevarefestival rundt om selve uddelingen i juni samt afholdt en række individuelle arrangementer i Odsherred hen over 2025.
I 2026 flytter MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries til København, hvor forlystelsesparken Tivoli omfavner gastronomiske ildsjæle fra hele Norden.
Hvert år besøger madinteresserede turister Danmark for at opleve den høje kvalitet, de gode råvarer og de unikke madoplevelser – og foruden at sikre arbejdspladser til flere end 100.000 på landets restauranter, cafeer, hoteller og barer, så har de mange besøgende også en mærkbar økonomisk effekt på tværs af land og by. I 2023 bidrog turister med 160 mia. kr., og særligt efterspørgslen på kulinariske oplevelser er med til at skabe vækst både i storbyer som København og i regioner som Odsherred.
Det er en partnerkreds bestående af Food Organisation of Denmark, VisitOdsherred, Anneberg Kulturpark, Geopark Odsherred, Odsherred Kommune, VisitDanmark, Tivoli, Københavns Kommune, Erhvervsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, HORESTA, Danmarks Restauranter og Caféer, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og Wonderful Copenhagen, der i fællesskab har arbejdet på at få den nordiske Michelin-uddeling til henholdsvis Odsherred og hovedstaden.