
Portræt af iværksætter med fart på: “Vi gør os umage”
Der bliver snakket ivrigt ved bordet på Søndervangsvej på Odden.
To gange Rikke og en enkelt Charlotte er i gang med den obligatoriske morgenkaffe, hvor der lægges slagplan for dagen.
Rikke Eriksen er lysestøber og indehaver af livsstilsbutik og lysestøberiet Kastanielys på Søndervangsvej på Sjællands Odde.
Rikke Sørensen er ansat på fuld tid som projektmedarbejder, og tager sig af blandt andet indkøb, events, udvikling, webshop, SoMe og ”alt det andet”
Charlotte Enevoldsen er ansat i fleksjob med den primære opgave at oprette og vedligeholde varer i webshoppen.
Siden 1990 er der blevet støbt lys og solgt nips af enhver art. Først under navnet Kastaniegården og siden, efter flytningen til gården Lønnebjerg, under navnet Kastanielys.
Dermed er de også en del af Odsherreds erhvervs-DNA, som i høj grad består af lokale ildsjæle og iværksættere. I den årlige rapport fra IRISGroup i 2024, som samler statistik over landets kommuners lokale erhvervspræstationer både nationalt og regionalt, placerer Odsherred Kommune sig som nr. 4 ud af 17 kommuner i Region Sjælland for ”iværksætteri og vækstvirksomheder”. Lokale erhvervspræstationer 2024 - –
Kastanielys kunne i 2015 fejre 25-års jubilæum, hvilket i sig selv er en flot bedrift for en livsstilsbutik og i særdeleshed et lysestøberi. Siden 2009 har det været “de to Rikker”, som har stået for den daglige drift og udvikling af stedet.
Bankrådgiver sagde nej
Rikke Eriksen købte i 1998 sammen med sin mand Christian Eriksen gården Lønnebjerg, og da det tyske ægtepar, som Rikke Eriksen arbejdede for, skulle sælge Kastaniegården i Havnebyen i 2001, besluttede Rikke, at hun ville drive lysestøberiet videre hjemme på Lønnebjerg i en af længerne. Hun havde tre måneder til at lære at dyppe lys. Da de 3 måneder var gået, stod Rikke Eriksen klar til at overtage og flytte støberiet hjem til sig selv og åbne butik.
“Min bankrådgiver og min mand troede ikke på ideen, så jeg gik selv i gang med at indrette lokalerne og fik hjælp af gode venner”, fortæller Rikke Eriksen, som forresten også er uddannet tømrer.
Samtidig skulle hun i hverdagene finde tid til at arbejde som dagplejemor, inden hun åbnede butikken i weekends. Fridage blev der ikke afsat tid til.
Gang i webshop
Rikke Sørensen, som er handelsuddannet og blandt andet har en baggrund med at tegne køkkener, trådte til for at tegne og indrette den nye butik. Da Kastanielys blev indviet, dukkede hun også op med en særlig gave:
Tre tilplantede blomsterkrukker, som kunne pynte ved butiksindgangen og domænet “Kastanielys.dk”. Det blev begyndelsen til den webshop, som Rikke Sørensen 8 år senere anbefalede Rikke Eriksen at få startet op, for hvis man ikke findes på nettet, så findes man slet ikke, lød argumentet.
“Det må du hellere selv gøre, sagde jeg til hende. Så det gjorde hun”, fortæller Rikke Eriksen.
På den måde blev Rikke Sørensen også tilknyttet det lille iværksætterfirma. Faktisk blev hun allerede året efter fuldtidsansat i virksomheden som projektmedarbejder gennem et tidsbegrænset løntilskud fra LAG-midlerne. Målet var blandt andet at skabe flere arbejdspladser lokalt og med webshoppen udjævne de store sæsonudsving, der er vilkårene, når man ligger placeret i Danmarks største fritidshuskommune.
Til start arbejdede indehaver Rikke Eriksen stadig kun på deltid, da hun fortsat arbejdede 20 timer som pædagogmedhjælper i den lokale vuggestue. Allerede året efter var der fuldtidsarbejde til to.
“Vi ligger lidt i dvale fra uge 1 til uge 6 i den fysiske butik, for der gør vi status, laver om, planlægger året og køber ind på messerne, men webshoppen holder altid åben og vi støber lys hele året”, siger Rikke Eriksen.
Mini-megacenter
Butikken har udviklet sig. Ikke til en ”broget” landhandel, men en farvekorrigeret en af slagsen med livsstilsprodukter og de hånddyppede lys, som ikke kun sælges fra butikken, men også eksporteres ud i verden. En veninde har åbnet frisørsalon i en del af staldlængen, Fru P blomster har en blomsterafdeling her og på den anden side af vejen, dyrkes der druer til den lokale vingård, Ørnbergs, produktion, der er trailerudlejning, 3 autocamperpladser og så virker stedet også som en form for turistbureau.
“Vi er blevet til en slags mini-megacenter", siger Rikke Eriksen og griner.
Det er så langt fra udelukkende lys og livsstilsprodukter, der langes over disken.
De skæve påfund, farverige ideer kombineret med nye og gamle kreative traditioner, lækkerier, øl, vin og spiritus og tøj står også i kø.
Et af de nyeste påfund er “Madkassen”. En lille ”Pop up café” som ligger selvstændigt udenfor butikken, hvor der lejlighedsvis sælges hjemmelavede sandwichs, take-away, kaffe og pandekager med mere.
Madkassen holder kun åbent i ferier og weekends i højsæsonen, samt ved events.
Lokalt netværk
”Vi har ikke nogen erhvervsforening i byen, men vi netværker alligevel med andre iværksættere. Vi bliver jævnligt spurgt ind til de erhvervsrelaterede opgaver, og vi hjælper meget gerne hvis vi kan”, siger Rikke Sørensen.
For Rikke Eriksen og Rikke Sørensen er det af stor betydning, at aktiviteterne hos Kastanielys er for hele familien. Kastanielys blev i 2015 tildelt Turistprisen af Odsherreds turistforening.
”Vi har heldigvis altid nydt stor opbakning fra de lokale og landliggerne til både vores forretning og vores events” lyder det samstemmende.