
Genbrug i stor skala
For et år siden rejste Odsherred Kommune sammen med et af Danmarks største nedrivningsfirmaer Kingo A/S fra Silkeborg og det lokale el-installationsfirma Electricom et lille skur i stål og glas, som var 100 procent genbrug. Det var en god begyndelse.
Med et nyt byggeprojekt på Fårevejle Genbrugsstation – det nye kemihus - er man dog nu sprunget en hel del op i skala og der bygges med så meget genbrug, som muligt, når kravene til et affaldshus skal overholdes. Det var netop dette nye kemihus, der i februar blev fejret med rejsegilde.
Spær fra en hal i Randers
Kingo A/S fra Silkeborg er med igen, og har leveret de kæmpe rå genbrugs-spær, som stammer fra en nedlagt hal på Randers havn.
Odsherred Stål ApS i Hørve står for entreprisen med ombygning, rejsning og fundering af spær. De har også taget initiativ til og leveret den knuste beton, som er brugt under huset. Firmaet står også for at opsætte genbrugte porte ved den nye udkørsel, båret af nogle stolper, som heldigvis blev til overs fra hallen. At stolperne kunne genbruges, gav en væsentlig besparelse på portprojektet.
Det var egentlig meningen at spærene skulle pakkes ind i gips. Det ville dog være besværligt og tage så lang tid, så i fællesskab fandt virksomhederne og rådgiveren en løsning, hvor AJ Sandblæsning fra Asnæs brandmalede spærkonstruktionen, så den kan holde til de gældende brandkrav.
Entreprenør Nichlas Zarp fra Asnæs genbruger kantstene og genbruger alle fliserne på pladsen.
SWECO, der er en af Europas førende rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomheder, er rådgivere på projektet og har lavet de statiske beregninger og designet nyt flow og udkørsel på pladsen.
Skoler kan genbruges
Murerfirmaet KS-byg fra Fårevejle har lavet alt det, man snart ikke længere kan se med det blotte øje: Fundamentet.
Asnæs Maskinsnedkeri ApS i Asnæs lægger tag og opsætter genbrugte facadeplader, som stammer fra renoveringen af Højby skole. Samme firma har fundet på at bruge en del tømmer fra renoveringen af Nykøbing skole i kemihusets tagkonstruktion.
Belysningen bliver gamle brugte armaturer fra Højby skole. De omdesignes til moderne LED-lamper af Fischer Lighting i Vanløse, som har specialiseret sig i godkendte, lysudmålte og cirkulære belysningsløsninger. Den praktiske ombygning foretages af Odsherred Kommunes eget beskæftigelsestilbud, Thorshøj, som i forvejen har erfaring med at samle og pakke designerlamper for andre firmaer.
Et lokalt el-firma er begyndt at kigge efter hvilke kabelrester de har på lagrene, så der kan blive tænkt i genbrug alle de steder, hvor det kan lade sig gøre.
Det skal også nævnes, at dele af det tidligere kemihus fra Fårevejle genbruges som Gi’ & Ta’ skur på Odden Genbrugsstation.
”Generelt er det et projekt hvor lokale virksomheder har spillet kreativt ind i dagsordenen om at bygge med genbrug, når nu der bygges på en genbrugsstation. Vi håber, at de erfaringer som både kommunen og virksomhederne gør med dette hus, kan bruges i mange andre projekter fremover. For der er ingen tvivl om, at man i fremtiden skal bygge med brug af færre jomfruelige byggematerialer. Både fordi vi kan risikere at mangle materialer, men også for at lære at overholde lovkravene om stadigt mindre CO2-udledning pr bygget kvadratmeter”, udtaler Jacob Antvorskov fra Affaldsteamet, som står bag byggeriet.
Det er også ham der holder styr på genbrugsmaterialerne i IT-platformen ”Upcycling Forum”, som er et katalog over de gratis materialer som kommunen har på lager fra tidligere ombygninger. Systemet kan også regne CO2-gevinster, og det er betydelige mængder CO2 og ressourcer der spares, når man genbruger frem for blot at genanvende eller bygge med jomfruelige materialer.
Det nye kemihus i Fårevejle ventes at kunne tages i brug i forbindelse med påsken 2025.