Listevirksomheder er de største og mest forurenende virksomheder, og der er krav om, at de søger miljøgodkendelse inden etablering, ændring eller udvidelse.
Nye regler om miljøregulering af virksomheder
Godkendelsesbekendtgørelsens lister over virksomheder, der er omfattet af godkendelsespligt, er ændret. Bilag 1 indeholder nu kun IED-virksomheder.
For IED-virksomheder er der regler om udarbejdelse af en basistilstandsrapport (forureningsundersøgelse), hvis virksomheden bruger, fremstiller eller frigiver relevante farlige stoffer. EU Kommissionen og Miljøstyrelsen er på vej med vejledning om disse nye regler.
Virksomheder omfattet af godkendelsespligt
Godkendelsesbekendtgørelsens lister over virksomheder, der er omfattet af godkendelsespligt, er ændret. Bilag 1 indeholder nu kun IED-virksomheder, som er virksomheder der er omfattet af EU direktivet om industrielle emissioner. Ikke IED-virksomheder er nu samlet på bilag 2.
Der gælder forskellige krav til ansøgningen afhængig af, om virksomheden er omfattet af bilag 1 eller bilag 2 i godkendelsesbekendtgørelsen. Hvilke oplysninger, der skal indsendes skriftligt, kan ses i bilag 3 og 4 til bekendtgørelsen.
Godkendelsespligt
Listevirksomheder må ikke anlægges eller påbegyndes, før der er meddelt godkendelse heraf. Listevirksomhed må heller ikke udvides eller ændres bygningsmæssigt eller driftsmæssigt, herunder med hensyn til affaldsfrembringelsen, på en måde, som indebærer forøget forurening, før udvidelsen eller ændringen er godkendt. En vigtig forudsætning for at kunne opnå godkendelse er desuden, at virksomheden lokaliseres i overensstemmelse med planbestemmelserne for området.
Godkendelsen meddeles i henhold til kapitel 5 i Miljøbeskyttelsesloven samt Godkendelsesbekendtgørelsen for listevirksomheder.
Visse virksomheders miljøforhold er tillige omfattet af VVM-bestemmelserne (Vurderinger af virkninger på Miljø), i følge Bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.
De virksomheder, der kræver miljøgodkendelse, fremgår af bilag 1 og 2 i godkendelsesbekendtgørelsen.
Nogle typer af godkendelsespligtige virksomheder er IPPC- virksomheder (Integrated Pollution Prevention and Control). Disse virksomheder er omfattet af nogle helt specielle regler om miljøgodkendelser. I dansk miljølovgivning kaldes IPPC-virksomhederne for i-mærkede virksomheder.
De virksomhedstyper, der er omfattet af IPPC reglerne, er mærket med et "(i)" på godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1.
For en del virksomheder er det Miljøstyrelsen, som træffer afgørelse om godkendelse af listevirksomheder. Ansøgning om godkendelse skal sendes til Odsherred Kommune, uanset om det er Miljøstyrelsen, der træffer afgørelse.
Odsherred Kommune kan ved videresendelsen af ansøgningen til Miljøstyrelsen komme med en udtalelse omkring:
- virksomhedsplaceringen i relation til kommuneplanen, lokalplan, byplanvedtægt, handleplaner til efterlevelse af vand- og naturplaner, bilag 4 arter i Naturbeskyttelsesloven
- spildevandsforhold
- trafikale forhold
Ansøgning om godkendelse
Ansøgningen skal være skriftlig og indeholde en række nærmere bestemte oplysninger, som er beskrevet i Bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed.
Klage over en miljøgodkendelse
Det bliver offentliggjort, når en virksomhed er blevet miljøgodkendt, og hvis en borger har en væsentlig interesse i sagen, er der mulighed for at klage over miljøgodkendelsen inden for fire uger.
Spørgsmål
Kontakt Odsherred Kommunes miljøteam, tlf. 59 66 60 35.
Vi ved, at vi, i odsherred kommune (også) vil give de bedste muligheder til børnefamilier. Vi mangler endda børnefamilier her. Hvordan kan vi så skabe disse muligheder og hvordan skal vi gøre det endnu mere attraktivt, at bosætte sig her?
Vi har et forslag...
Lad os tilbyde at børnefamilier kan modtage tilskud til pasning af eget barn - ligesom hos vores nabokommuner.
Der er flere fordele ved dette. Første helt essentielle fordel er, at barnet får mulighed for at tilbringe mere tid sammen med mor eller far. Præcis som barnet, og mange forældre, har behov for og lyst til. Anden fordel er, at presset på vores dygtige pædagoger ude i daginstitutionerne vil blive lettet og der vil være flere hænder og bedre tid til de børn der er der. Tredje fordel er, at vi kan skabe endnu bedre betingelser for småbørnsfamilier her i vores skønne kommune.
Vi foreslår, at Odsherred Kommune skal give tilskud til pasning af eget barn i minimum et år fra barnet er 0-6 år.