Her kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med projektet omkring en spiladevandsløsning mellem Odsherred Kommune og Holbæk Kommune
I Holbæk og Odsherred kommuner vil vi den grønne omstilling, og vi tager derfor ansvar for en grøn og bæredygtig udvikling i vores kommuner. Læs også /borger/bolig-og-byggeri/min-bolig/faelles-renseloesning-holbaek-og-odsherred-kommuner
Indsatsen for en grøn og bæredygtig fremtid skal prioriteres, og det gør vi blandt andet ved et indgå i et tværkommunalt spildevandsprojekt.Her vil resultatet medføre en markant bedre vandkvalitet i både Isefjord og Holbæk Fjord samt sikre uændret udledning af næringsstoffer til Sejerøbugten via et nyt vådområde.
Holbæk og Odsherred Kommune er enige om at arbejde for følgende tværkommunale miljøprojekt: et unikt og fælleskommunalt miljøprojekt, som vil reducere næringsstoftilførslen væsentligt til Isefjord
Isefjord er et stort, men også et sårbart vandområde. Kommunerne omkring Isefjord er forpligtede til at arbejde for, at miljømålsætningerne for vandmiljøet i Holbæk Fjord og Isefjord bliver opnået. I dag udleder Holbæk og Odsherred kommuner store mængder af næringsstoffer til fjorden, og der er behov for at intensivere miljøindsatsen gennem investeringer i nye og bedre renseløsninger. På figur 1 kan et overblik over projektet ses.
Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
- Hvorfra stammer planerne, er det Odsherred Kommune eller Holbæk Kommunes ønske?
- Hvilke miljømæssige beregninger foreligger der?
- Hvilke økonomiske beregninger foreligger der?
- Er der på nuværende tidspunkt foretaget infrastrukturinvesteringer, som forberedelse til projektet?
- Hvilke konsekvenser har projektet for badevand og miljøet i Nekselø Bugt og Sejerø Bugt?
- Foreligger der alternative planer, fx etablering af en udløbsledning til Kattegat?
- Hvorledes fordeles udgifterne mellem Odsherred og Holbæk Kommune?
- Hvilken kommunen har ansvaret for eventuelle negative konsekvenser?
- Er der afsat midler til kompensation for evt. ejendomsværditab?
- Hvad er tidsplanen?
- Foreligger der planer om en offentlig høring om projektet?
- Påvirkes badevandet på Sanddobberne og Vraget af renset spildevand fra Fårevejle?
- Skal der etableres en havledning ud i Sejerø Bugt?
- Hvor skal der etableres vådområder?
- Hvor mange vådområdet skal der til?
Hvorfra stammer planerne, er det Odsherred Kommune eller Holbæk Kommunes ønske?
Som man ofte ser det, kommer projekttankerne fra en lang række af idéer og ønsker.
I dette tilfælde har idéerne modnet og udviklet sig i mere end 12 år.
De første tanker om at vende udledningen fra Isefjord til Nekselø Bugt menes at stamme fra 2007, hvor staten som følge af den såkaldte Miljømilliard tog skridt til at lave et vådområde på Lammefjord for at nedbringe udledningen af næringsstoffer til Isefjord. Da dette ikke kunne lade sig gøre, opstod tanken om at lave et vådområde ved Dragsholm Slot. Denne idé opstod samtidig med, at Lammefjordens Dige- og Pumpelag begyndte at projektere en ny pumpestation ved Fårevejle Stationsby. Dengang var det således kun drænvand og næringsstoffer fra landbruget man kiggede på.
Siden opstod idéen med at medtage udledningsvandet fra Fårevejle Renseanlæg og først de sidste år har der været dialog om at medtage udledningen fra Fors forsyningsområde i Holbæk Kommune.
Hvilke miljømæssige beregninger foreligger der?
På nuværende tidspunkt er der ikke projekteret noget forslag, så der kan heller ikke henvises til nogle beregninger.
Hvilke økonomiske beregninger foreligger der?
Der er lavet økonomiske beregninger på hvad anlæggende skal koste, og hvad det betyder for brugerne i henholdsvis Holbæk og Odsherred Kommune. Kort fortalt vil realisering af nyt fælles renseanlæg koste en husstand 250 kr. om året, medens det for Odsherred Kommunens borgere ikke vil betyde ændrede takster. Læs mere fra Byrådets behandling af sagen her.
Er der på nuværende tidspunkt foretaget infrastrukturinvesteringer, som forberedelse til projektet?
Nej.
Hvilke konsekvenser har projektet for badevand og miljøet i Nekselø Bugt og Sejerø Bugt?
EU’s miljø- og badevandsdirektiver medfører, at man hverken må forringe badevandskvaliteten eller havets miljøtilstand. Det er skrappe regler, så det er utænkeligt at et projektet får negative konsekvenser for natur, miljø og badevandet. Det er ganske enkelt i strid med EU-reglerne.
Foreligger der alternative planer, fx etablering af en udløbsledning til Kattegat?
Nej det gør der på nuværende tidspunkt ikke, men det er et krav, at man som en del af miljøvurderingen efter miljøvurderingsloven skal undersøge alternative løsninger. Det er således et planlægningskrav.
Hvorledes fordeles udgifterne mellem Odsherred og Holbæk Kommune?
Det er ikke tanken at kommunerne skal bidrage økonomisk. Det er endnu ikke besluttet hvem der skal betale hvor meget, men det bliver som udgangspunkt en fordeling mellem Odsherred Forsyning, Fors og evt. staten.
Hvilken kommune har ansvaret for eventuelle negative konsekvenser?
Det er den kommune hvor anlæggene ligger, der har kompetencen til at meddele de nødvendige tilladelser og miljøvurderinger. Det vil derfor være Odsherred Kommune, der skal meddele VVM-tilladelse til projektet.
Er der afsat midler til kompensation for evt. ejendomsværditab?
Det er bestemt ikke forventningen, at projektet medfører nogle tab.
Hvad er tidsplanen?
Der foreligger endnu ingen detaljeret tidsplan, men den politiske forventning er 6-10 år til fuld realisering.
Foreligger der planer om en offentlig høring om projektet?
Projektet skal først og fremmest 'miljøvurderes' og det kræver en såkaldt VVM-tilladelse (Vurdering af Virkning på Miljøet). Et af formålene med at lave en miljøvurdering er også, at offentligheden inddrages i beslutningsprocessen.
Foruden en VVM-tilladelse kræver projektet også, at der laves kommuneplantillæg, lokalplan og spildevandsplan. I arbejdet med disse planer indgår også offentlige høringer.
Der vil derfor være rig lejlighed til følge med undervejs, herunder stille spørgsmål og komme med bemærkninger, forslag eller indsigelser.
Påvirkes badevandet på Sanddobberne og Vraget af renset spildevand fra Fårevejle?
Nej. Det er forventningen og vil blive et krav, at et nyt renseanlæg ikke må udlede kim af bakterier der kan udgøre en sundhedsrisiko.
Skal der etableres en havledning ud i Sejerø Bugt?
Nej. Det rensede spildevand forventes at blive ledt til kanalerne i og omkring Lammefjorden og gennem Dragskanalen til slut at ende i Nekselø Bugt.
Hvor skal der etableres vådområder?
Det er alt for tidligt at sige. Der skal allerførst ske en inddragelse af lodsejere i området i og omkring Lammefjord, og gennem en dialog skal der findes gensidige aftaler om hvor og hvordan der kan laves vådområder.
Hvor mange vådområdet skal der til?
Det skal anvendes 35-50 ha til kunstige vådområder. Det vil være realistisk at arbejde med 2-5 områder afhængig af lodsejeraftaler og arealernes anvendelse og bonitet.