Begge arter flyver om foråret, spættet bredpande er normalt på vingerne fra sidst i april gennem maj til ind i juni, det bedste tidspunkt at eftersøge den er midt i maj.
Fransk bredpande
Larven af spættet bredpande lever på arter af rosenfamilien som Skov-Jordbær, Krybende Potentil, Tormentil og Agermåne.
Fransk bredpandes larver kan ligesom spætte bredpandes leve på arter af Potentil og Jordbær, men i Danmark er de vigtigste foderplanter Soløje og Knoldet Mjødurt.
Spættet bredpande
Fransk Bredpande har altid haft en ret begrænset udbredelse i Danmark, hvor den kun er kendt fra Sjælland og Bornholm. Den er forsvundet fra Bornholm, hvor den sidst er set i 1979, fra Nordøstsjælland hvor sidste fund er fra 1987, og fra Sydvestsjælland og Midtsjælland hvorfra den forsvandt kort efter 1960.
De sidste danske lokaliteter ligger således i Nordvestsjælland. Også her er den dog gået tilbage, og den regnedes for forsvundet i Odsherred, da den ikke blev set mellem 1988 og 2016. Fra 1988-2006 var det eneste sted i landet, hvor den kunne ses, på Røsnæs i Kalundborg Kommune. Efter 2006 er den dukket op yderligere en række steder i Kalundborg Kommune.
Genfundet i 2017
Også spættet bredpande findes på Diesbjerg, så se godt efter, hvis du skulle være heldig at møde en af dem – det kan heller ikke udelukkes, at fransk bredpande kan dukke op på andre steder i kommunen. Tag gerne et billede, hvis du ser en af de to arter, og send det til kommunen på natur@odsherred.dk.
Naturstyrelsen, der ejer Diesbjerg, er opmærksomme på arten og har nedsat græsningstrykket for at tilgodese de mange sjældne sommerfugle på stedet.
Vi ved, at vi, i odsherred kommune (også) vil give de bedste muligheder til børnefamilier. Vi mangler endda børnefamilier her. Hvordan kan vi så skabe disse muligheder og hvordan skal vi gøre det endnu mere attraktivt, at bosætte sig her?
Vi har et forslag...
Lad os tilbyde at børnefamilier kan modtage tilskud til pasning af eget barn - ligesom hos vores nabokommuner.
Der er flere fordele ved dette. Første helt essentielle fordel er, at barnet får mulighed for at tilbringe mere tid sammen med mor eller far. Præcis som barnet, og mange forældre, har behov for og lyst til. Anden fordel er, at presset på vores dygtige pædagoger ude i daginstitutionerne vil blive lettet og der vil være flere hænder og bedre tid til de børn der er der. Tredje fordel er, at vi kan skabe endnu bedre betingelser for småbørnsfamilier her i vores skønne kommune.
Vi foreslår, at Odsherred Kommune skal give tilskud til pasning af eget barn i minimum et år fra barnet er 0-6 år.