Den forhøjede vandstand i Isefjorden har toppet med 150 cm kl. 9.30 i Nykøbing Havn og er nu faldende.
Opdateret kl. 11.30, søndag 30/1-2022:
Stormen er ved at aftage og vinden løjer af hen mod aftenen og natten. Vandstanden er aftagende i Isefjorden og er ved Nykøbing Havn faldet 10 cm siden højeste niveau på 150 cm.
Afspærringen med sanddige tværs over Havnevej i Nykøbing er nedtaget og vejen fuldt farbar igen. Der er opsat containere på havnene i Nykøbing og Rørvig til borgernes deponering af sand og sække.
Beredskabet meddeler, at de sidste træer, som er anmeldt til gene for trafikken efter stormen, er fjernet, og de få steder, hvor der stadig spottes hængende træer over vejbanen, bliver der også taget hånd om.
Krisestaben i Odsherred Kommune er hermed opløst igen efter denne hændelse.
---
Opdateret kl. 10.00, søndag 30/1-2022:
Højvandet på Nykøbing Havn blev mindre end frygtet.
Højvandet toppede kl. 9.30 ved 150 cm på Nykøbing Havn og er nu faldende, ligeledes i Rørvig og i resten af Isefjorden.
Afspærringen med et dige af sandsække over Havnevej i Nykøbing bliver derfor nu fjernet.
Kommunen stiller i løbet af søndag containere op på havnene i Nykøbing og Rørvig, hvor borgerne kan tømme sandet fra de brugte sække og lægge dem i siden af containeren, så sandet kan bruges til andre formål.
Se vandstanden på https://www.dmi.dk/vandstand/
Hjemmeplejen har haft en stille og rolig nat, alt er foregået roligt og alle er mødt fuldtalligt ind her til morgen.
Beredskabet melder om en del væltede træer, som er eller vil blive fjernet hurtigst muligt, og det er også forventningen, at der meldes om flere væltede træer, når dagslyset bryder frem.
Brandvæsenet har slukket to voldsomme brande i nat i bebyggelse på Vesterbro i Nykøbing - uden personskader.
---
Opdatering lørdag 29/1:
Det mest kritiske tidspunkt for højvande vil være mellem kl. 7 og 13 søndag. Det er især søndag kl. 7-13, at vandet vil stå højt, allerhøjest omkring kl. 9. Det vil stige hurtigt, og det vil falde hurtigt igen.
Det vil medføre risiko for oversvømmelse af bebyggelse, kørebanen og områder på havnene og i andre kystnære områder.
Vær opmærksom på, at der også lokalt kan være områder med risiko for forhøjet vandstande. Vi opfordrer alle, der har dyr, ejendom eller andre værdier ved kystnære områder til at følge situationen nøje og om nødvendig etablere foranstaltninger for sikring imod højvandet.
Det er varslet for Nykøbing Havn, der ser mest kritisk ud.
Varslet om forhøjet vandstand er gældende fra klokken 01.00 søndag nat til mandag morgen kl. 05.00, mens stormvarslet med vindstød af orkanstyrke er gældende fra kl. 23 lørdag aften til kl. 9 søndag morgen.
Se varslet på https://www.dmi.dk/varsler/ og se kortet herunder:

Fjern løse genstande
Fjern, flyt eller fastgør løse genstande omkring din ejendom, inden stormen med vindstød af orkanstyrke, fx. havemøbler, haveredskaber, trampoliner mv.
Det er den enkelte borgers eget ansvar at sikre egen ejendom og øvrige værdier, også under ekstremt vejr og højvandshændelser. Beredskabet, Odsherred Forsyning og kommunen arbejder på at sikre infrastruktur, herunder adgang for udrykningskøretøjer, offentlig ejendom, hjælp til personer med brug for pleje og omsorg og stiller sand og sandsække til rådighed for borgernes sikring mod indtrængende vand i egen bolig.
Beskyt din bolig med sandsække
Sand og sandsække er lagt ud på festpladsen i Nykøbing Sj Havn og i Rørvig Havn ved stejlepladsen, og depoterne vil løbende blive fyldt op. Medbring såvidt muligt selv skovle. Placer sandsækkende omkring kritiske punkter ved din boliger, fx døre og vinduer.
Ved Odsherred Forsynings plads (pumpehus) på Egebjergvej 348 bliver udlagt sand og sandsække lørdag eftermiddag til beskyttelse af ejendomme ved Sidinge Dæmnings nordside, Abildøre.
Spærring på Havnevej
Kommunen har sammen med Odsherred Forsyning og Vestsjællands Brandvæsen lagt en spærring på tværs af Havnevej i Nykøbing Sjælland.
Beslutningen om at lave spærringen er truffet for at undgå, at vandet fra havnebassinet skal løbe ad Havnevej til Kingosvej, Brorsonsvej og Egebjergvej, som det skete ved storm og højvande under Bodil-stormen i 2013. Det vil kunne medføre oversvømmelse af rigtigt mange boliger der.
Ved at have en spærring på tværs af Havnevej forsinkes vandets pres, og vi kan forhåbentlig hindre større skade i Nykøbing bys lavere boligområder. Som en yderligere sikring og forsinkelse har vi forberedt udlæg af endnu en spærring over Havnevej ved Ruwel-grunden.
Det er vandstanden i Isefjorden og i havnebassinet, der er afgørende for vandstanden på havnen, ikke spærringerne på Havnevej.
Transformatorstationen på havnen er sikret og strømmen på havneanlæggene er slukket, da de kommer under vand.
Egebjergvej og Ringholm/Hovvig
Beredskabet vil også sætte ind med pumper ved Grønnehave Bæk på Egebjergvej om nødvendigt. Ejerne af Ringholm Gods er kontaktet og varetager egen sikring mod indtrængende vand bag diget mellem Ringholm og Hovvig.
Rørvig
På Rørvig Havn er de mest udsatte bygninger færgekiosken, Rørvig-Hundested overfartens bygning og Rørvig Fisk, som alle er sikret med sandsække mod indtrængende vand.
Korevlerne
I Sejerø Bugten vil vandet stå højt på Korevlerne, som sammen med klitterne i området imidlertid beskytter det bagvedliggende sommerhusområde mod oversvømmelse, vurderer kriseberedskabet.
Lumsås Nordstrand
Skrænten ved en del af Nordre Strandvej ved Lumsås Nordstrand blev delvist ødelagt under stormen Bodil i 2013 og af hensyn til fare for yderligere nedskridning er vejen derfor aktuelt afspærret.
Hjemmeplejen
Hjemmeplejen tager hånd om borgere i berørte områder, og der er ingen grund til uro eller nervøsitet.
Krisestaben følger løbende situationen og vurderer behovet for yderligere tiltag.
Se Odsherred Kommunes kortside med simulering af højvande: https://odsherred.dk/kort
Gode råd om forebyggelse
Bolius (Boligejernes Videnscenter) temaside om oversvømmelser: https://www.bolius.dk/vandetkommer
Forebyg skader ved ekstremt vejr
Tryg Forsikring: Undgå vandskade i din virksomhed
Tryg Forsikring: Sådan sikrer du dit hjem mod storm
Følg situationen
Du kan følge med på Vestsjællands Brandvæsens hjemmeside www.vsbv.dk, og hos politiet og Beredskabsstyrelsen på Twitter: @MVSJPoliti og @BRSdk.
Beredskabets krisetelefon, som kan benyttes ved hændelser under stormen og højvandet, er 21 70 22 43.
Følg med i nyhederne og på https://www.dmi.dk/varsler/ samt på denne side: www.odsherred.dk/malik og på kommunens Facebook, som løbende opdateres.