Borgermøde lørdag den 1. februar 2020 på Fårevejle Skole om Holbæk og Odsherred Kommuners beslutning om etablering af en fælles spildevandsløsning ved en udbygning af Fårevejle Rensningsanlæg.
Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune inviterer alle interesserede til borgermøde om planerne om en fælles spildevandsløsning mellem Holbæk og Odsherred Kommuner lørdag den 1. februar 2020 klokken 10-12 i Fårevejle på Fårevejle Skole, Skolevej 6 i Fårevejle St.
Kæmpe gevinst for både Nekselø Bugt og Isefjorden
Projektets ambition er at skabe en væsentlig reduktion i udledningen af næringsstoffer til Isefjord fra Holbæk og Odsherred kommuner, men samtidig sikre, at der ikke sker større belastning af vandmiljøet i Nekselø Bugt. Dernæst er det vigtigt, at spildevandsløsningen heller ikke giver en negativ påvirkning af badevandskvaliteten. En kommende spildevandsløsning vil i første omgang blive en kæmpe gevinst for vandmiljøet både i Isefjorden, som ikke mere skal have tilført kvælstof fra spildevand og for Nekselø Bugt, som takket være etablering af nye vådområder på Lammefjorden, ikke får tilført yderligere kvælstofudledning.
Men det er også en stor gevinst for borgerne, der får en fremtidssikret spildevandsløsning i fællesskab og for kommunerne Holbæk og Odsherred, som har truffet principbeslutning om den fremtidige håndtering af spildevand.
Realiseres om seks til ti år
Miljø- og Klimaudvalget inviterer alle interesserede borgere til at komme og høre mere om planerne for moderniseringen og udbygningen af Fårevejle Renseanlæg, som skal modtage spildevandet fra Holbæk Kommune om seks til ti år, når planerne er realiseret.
Borgerne bliver inddraget
Det er samtidig Miljø- og Klimaudvalgets invitation til borgerne, at deltage i en kommende proces med idéer og spørgsmål, der kan vise de gode veje gennem projektet og her igennem finde de bedste løsninger til at gøre en indsats for vandmiljøet.
Paw Petersen (DF) og Vagn Ytte Larsen (S) deltager i den politiske styregruppe for det fælles spildvandsprojekt, sammen med to medlemmer fra Holbæk Byråd:
Paw Pedersen, (DF), som også er formand for Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune, glæder sig over, at borgerne i Odsherred Kommune nu får mulighed for at høre om projektet.
– Det er vigtigt for projektet at borgerne og erhvervet deltager i processen med at finde de gode løsninger med vådområder, ny natur, rekreative udfoldelsesmuligheder og arealanvendelse.
Stort bidrag til mindre kvælstofudledning
Vagn Ytte Larsen, der er tidligere formand for Odsherred Forsyning, men fortsat medlem af bestyrelsen, ser også frem til projektet:
- Det er et vigtigt og væsentligt skridt, som har været undervejs fra tanke til handling i nu mere end 10 år, men er mere aktuel end nogensinde på grund af de tiltagende klimaforandringer, der sker på jordkloden. Denne løsning vil kunne blive et ganske vægtigt og stort bidrag til at mindske udledning af CO2 og mindske kvælstofudledningen til vandmiljøet og dermed bidrage til et renere miljø og samtidig sikre en fremtidsorientering håndtering af vort spildevand i mange år fremover, siger Vagn Ytte Larsen (S).
Den nye formand for Odsherred Forsyning, Allan Andersen, ser frem til informationsmødet om projektet:
- Det fælles spildevandsprojekt vil samlet set medføre en betydelig forbedring af vandmiljøet i Isefjord, og vil dermed være et væsentligt bidrag til bedre vandmiljø til gavn for såvel naturen som borgerne, siger Allan Andersen (S). Vi vil med projektet få et topmoderne renseanlæg, der kan rense meget bedre end de eksisterende i både Holbæk og Odsherred.
Kommunalbestyrelsen i Holbæk besluttede ved et møde den 12. december 2018 at igangsætte et for-projekt i samarbejde med Odsherred Kommune, Fors A/S og Odsherred Forsyning A/S for at afdække muligheden for at realisere et fælles spildevandsprojekt.
Udgift på 350 mio. kr.
Forsyningsselskabernes beregninger viser, at udgifterne til et fælles renseanlæg vil være cirka 350 mio. kr. De medregnede udgifter omfatter etablering af nye spildevandsledninger fra Holbæk, Svinninge og Gislinge, nedlæggelse af de tre eksisterende renseanlæg i Holbæk Kommune samt udvidelse og modernisering af Fårevejle Renseanlæg. Udgifterne hertil skal afholdes af forsyningsselskaberne.
Levetid på 75 år
Anlægget estimeres at have en levetid på op til 75 år. Da anlægget påtænkes afdraget over 40 år, har anlægget stadig en restlevetid efter afdragsperioden.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at beregne nærmere, hvor stor reduktionen vil blive, da det afhænger af projektets nærmere udformning. I Vandområdeplan 2015-2021 for Vandområdedistrikt Sjælland har Staten fastsat et indsatsbehov i Isefjord på 32,6 tons kvælstof pr. år.
Rensning af drænvand
Spildevandsprojektet omfatter derfor en kvælstofrensning af drænvand fra landbrugsarealer, som ikke foregår i dag.
De foreløbige beregninger viser, at hvis drænvand fra områdets landbrugsarealer ledes gennem konstruerede vådområder, så er det muligt at reducere indholdet af kvælstof i drænvandet i en sådan grad, at den samlede tilledning af kvælstof til Nekselø Bugt ikke øges i forhold til den nuværende situation.
Det er ydermere en forudsætning, at de omkostninger, der er forbundet med etablering af vådområder mv. kan finansieres af eksterne midler, fx statslige puljemidler, eventuelt kombineret med medfinansiering fra berørte lodsejere i Odsherred kommune.
Der estimeres en takststigning på 250 kr. årligt for en almindelig husstand i Holbæk Kommune. For Odsherred kommunes borgere vil det betyde uændrede takster.
Så mød op og være med ved det første informationsmøde om projektet om fælles renseanlæg i Fårevejle.
På kommunens hjemmeside kan du finde en liste med oftest stillede spørgsmål, FAQ, som løbende vil blive udbygget.