Tag del i debatten om, hvordan fremtiden skal forme sig i Odsherred Kommune på Borgernet, digitalt borgermøde og/eller i kommentarer pr. mail, når Kommuneplanen 2021-2033 nu skal udformes.
”Odsherred – et naturligt fællesskab” lyder visionen for Odsherred Kommune, og derfor er det helt naturligt og oplagt at invitere alle borgere til at tage del i udformningen af den fælles fremtid i Odsherred Kommune.
Det kan du gøre nu og i de kommende måneder, hvor Byrådet har sendt ”Planstrategi 2020 – Geopark Odsherred kommune” i otte ugers offentlig høring frem til udgangen af februar 2021.
Rammen om den fysiske udvikling
Planstrategien er startskuddet for Odsherred Kommunes revision af kommuneplanen for perioden 2021-2033, hvor byrådets strategi bliver omsat til fysiske aftryk i den overordnede planlægning.
Man kan også sige, at Kommuneplanen er den overordnede ramme for kommunens fysiske udvikling, for nye lokalplaner for nye og eksisterende områder eller en slags drejebog over den ønskede udvikling af kommunen i de kommende år.
Digitalt borgermøde i januar 2021
Du er som borger inviteret med til at give din mening til kende på Borgernet, på et digitalt borgermøde i midten af januar 2021 og/eller i kommentarer pr. mail, som indgår som forslag i høringsperioden frem til udgangen af juni 2021.
Derefter udsendes forslag til Kommuneplan 2021-2033 i en fire ugers offentlig høringsperiode, hvor du igen kan give dine meninger til kende.
Byrådet vedtager Kommuneplanen i oktober 2021
Høringssvarene bliver behandlet i september, inden byrådet vedtager den endelige Kommuneplan i oktober 2021.
I kommuneplan 2021-33 skal alle kommuner særligt kigge på ”erosion og kystbeskyttelse” på grund af det ændrede klima, på rammerne for produktionsvirksomheder samt på ”Grønt Danmarkskort”, som er kommunernes fælles plan for den danske natur.
Syv forskellige temaer er omdrejningspunkt for idéfasen med debat og dialog om Kommuneplanen. De syv temaer er ”Kommuneplanen”, ”De 3 drivere”, ”Bo”, ”Drive virksomhed og arbejde”, ”Leve og besøge”, ”I verden” og ”Nye arealudlæg”.
Alle syv temaer findes på Borgernet, og her kan du kommentere og komme med dine forslag til hver af temaerne.
Er der noget, som ikke er nævnt og som du savner, er du også velkommen med dine forslag.
Her kan du læse mere om de syv forskellige temaer. Du finder også teksten på Borgernet Odsherred - https://borgernet.odsherred.dk/da-DK/
På Borgernet kan du registrere dig og deltage i dialogen om et, flere eller alle syv temaer.
De tre drivere
1) De stærke virksomheder i Odsherred
Odsherred skal også fremadrettet være en stærk erhvervskommune. Et stærkt erhvervsliv er forudsætningen for meget andet af det, vi gerne vil - særligt med hensyn til velfærd.
2) Geopark Odsherred
Odsherred er kendt som UNESCO Global Geopark, som er blevet en stor del af Odsherreds identitet. Det er en identitet, vi både skal værne om og udvikle, når det handler om natur, landskab, fødevarer, kunst, kultur og kulturhistorie.
3) Odsherred som Sjællands kraftcenter for fritid, besøg og oplevelser
Vi har som Danmarks ubetinget største sommerhuskommune allerede en stærk position indenfor turisme og oplevelsesøkonomi. Men vi skal blive endnu stærkere og udvikle vores produkt. Vi har attraktionerne, stederne, evnerne og lokalmiljøerne til det.
Odsherred – det attraktive sted at BO
Stadig flere tiltrækkes af mindre lokalsamfund som dem, vi har i Odsherred. Kommunen oplever et boom i boligudviklingen, og det er derfor vigtigt, at kommunens byer og landsbyer sikres de rette udviklingsmuligheder og en bæredygtig fremtid.
Odsherred Kommune oplever generelt en stigning i antallet af borgere, og vi forventer en større tilvækst i befolkningen de kommende år. Det stiller krav om mange forskellige typer boliger.
Borgere i Odsherred skal opleve at være en del af et større arbejdsmarked end Odsherred, og der skal være adgang til uddannelse, som kan nås via god offentlig infrastruktur.
Attraktive byer, landsbyer og boligområder er afgørende i indsatsen for bosætning. I særlig grad er bymidternes funktioner og muligheder opmærksomhedspunkter. Manglende aktiviteter i
bymidterne giver ofte forfald og dermed manglende liv og fællesskab. Der skal være plads til nye boliger, og der skal være plads til borgergrupper og ildsjæle, der ønsker at omdanne eller udvikle.
Kommunen rummer områder med særlige arkitektoniske og kulturhistoriske interesser. Kulturmiljøerne kan styrke lokalmiljøerne.
Odsherred – det attraktive sted at drive virksomhed og arbejde
Netværket blandt virksomhederne i Odsherred er stærkt, og man gør brug af hinandens kompetencer og relationer på tværs. En meget høj andel af borgerne har egen virksomhed. Muligheden for en lokal arbejdsplads eller gode rammevilkår for udvikling af egen virksomhed, spiller en vigtig rolle i indsatsen for bosætning og for etablering af nye virksomheder.
Odsherred kommune har fortsat ledige erhvervsarealer og byrådet ønsker at justere udlæggene ved Vig, så der opnås større synlighed mod rute 21. Samtidig overvejes om erhvervsarealet ved Nr. Asmindrup skal have et særligt bæredygtighedstema.
Af historiske grunde er der virksomheder, der har konflikter med omgivelserne. Kommunen vil arbejde for at sikre en bedre adskillelse af boligområder og erhvervsområder - både i større og mindre byer/landsbyer.
Potentialet for erhvervsmæssig vækst gennem oplevelsesturisme, kulturturisme og erhvervs- turisme er omfattende og mange ideer spirer: Nykøbing Sjælland og Anneberg kulturpark, samling af kommunens museer, Projekt Climatopia, udvikling af Sommerland Sjælland, Ulvsborg Historisk Værksted, udvikling af havnemiljøer og feriehytter ved Rørvig Centret.
Odsherred – det attraktive sted at leve og besøge
Odsherred består af mange forskellige lokalsamfund med en stærk tradition for at arbejde med lokale projekter og konkret udvikling. Et engageret lokalområde med engagerede mennesker giver besøgende lyst til at komme igen og igen.
I Odsherred er der ikke én stor naturlig hovedby. Asnæs har styrker i uddannelse og handel. Nykøbing Sj har gågade, Pakhuset, Odsherred Teater, detailhandel og mange muligheder som oplevelses- og kulturby. Vig er stærk på dagligvarehandel, events og arrangementer.
Odsherreds unikke natur og landskab er et stort trækplaster for turismen og bosætning. Det er derfor vigtigt at værne om naturværdierne, og sikre god adgang til de grønne og blå oplevelser. De mange strande af høj kvalitet skal rumme stadig flere aktiviteter. Strandene er nogle af de mest besøgte naturområder i Danmark, og det er en delikat balance at udvikle uden at afvikle
Odsherred rummer nogle af Danmarks mest populære sommerhusområder. De er et meget væsentligt aktiv for kommunen, med op mod 100.000 beboere i sommerhalvåret. Nye ejere og ønsket om tidssvarende faciliteter skaber nye udfordringer, hvis områderne fortsat skal være rammen om den kvalitetsoplevelse, som de rummer i dag.
Cyklisme er et klimavenligt alternativ til bilen og et udgangspunkt for mange - også fritidsborgere og turister. Derfor vil kommunen udarbejde en cykelpolitik.
De mange besøgende skaber en stor værdi lokalt i form af jobs i oplevelsesøkonomien, men også en meget stor dagligvaresektor til glæde for de lokale borgere. Vi skal fortsat sikre en balance mellem besøgende og lokale - og vi skal arbejde aktivt for, at sæsonen udvides og forskellen mellem sommer og vinter bliver mindre.
Odsherred – et ansvarligt sted i verden
I Odsherred har vi udblik mod verden, og vi er parate til at handle, når vandstanden stiger, og sommerfuglene forsvinder. Kommunen ønsker konkret at tilpasse kommunens byer til et ændret klima, så borgerne kan være trygge. Nogle steder skal vi bygge barrierer mod vandet, og nogle steder skal vi måske holde op med at bygge, så problemerne ikke bliver værre. Og så skal vi løse vores del af klimaudfordringerne, når det gælder udledningen af drivhusgasser. Naturområderne i kommunen skal vi udvikle, så naturen bliver rigere og får mere plads.
Byrådet arbejder med verdensmålene
Byrådet har nedsat et udvalg for bæredygtighed og grøn omstilling. Udvalget arbejder blandt andet med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Kommuneplanen taler særligt ind i ni af disse mål. Men hele kommunens virksomhed skal i spil, hvis vi aktivt skal forandre vores fremtid.
Nye arealudlæg
Kommuneplanen sætter rammerne for af Odsherred Kommune. Et af kommuneplanens vigtigste formål er at fastlægge konkrete retningslinjer for konkrete arealer til konkrete formål - på kort.
Kommuneplan 2021-2033 bygger på en delvis revision af kommuneplan 2017-2029. Kommuneplanen er delt op i en Hovedstruktur med redegørelser, Retningslinjer og Rammer for lokalplanlægning.
Forslag til konkrete geografiske ændringer og nye arealudlæg er en del af de idéer, byrådet ønsker på bordet nu. Kommuneplan 2017-2029 kan hentes på kommunens hjemmeside.
Tidsplanen
- Høring og debat: 21. december 2020-28. februar 2021
- Behandling af de indkomne forslag: 1. marts – 30. juni 2021
- Høringsfase af forslag til kommuneplan: 1. juli til 31. august 2021
- Behandling af høringssvar: 1.-30. september 2021
- Byrådet vedtager kommuneplanen 1.-31. oktober 2021
Om Borgernet Odsherred
Borgernet Odsherred er en digital platform til borgerinvolvering i Odsherred Kommune.
Borgernet Odsherred gør det nemmere for borgere, virksomheder, byråd og ansatte i Odsherred Kommune at få hinanden i tale om de emner, vi er fælles om i vores kommune. Når vi laver planer, politikker og initiativer, så er det her på Borgernet Odsherred, at du kan give dit besyv med og bidrage med dine idéer.
Odsherred Kommune vil invitere alle borgere til at registrere sig og logge ind for at give deres mening til kende på de aktuelle projekter. Du kan logge ind via din Google- eller Facebook-konto eller med navn og mailadresse.