Kommuneplanen sætter rammerne for udviklingen af Odsherred Kommune.
Kommuneplanen fastlægger de overordnede mål for den fremtidige udvikling og arealanvendelse i Odsherred Kommune. Kommuneplanen omfatter planlægning i såvel byerne som det åbne land.
Kommuneplanen er bindeleddet mellem på den ene side landsplanlægningen og den regionale udviklingsplan, og på den anden side den mere detaljerede lokalplanlægning. Kommuneplanen reguleres gennem planloven.
Kommuneplan 2021-2033
Kommunalbestyrelsen har den 14. december 2021 vedtaget Kommuneplan 2021-2033.
Kommuneplanens formål
Kommuneplanen er en samlende plan for kommunens planlægning, der skal skabe helhed i Odsherred Kommune
Kommuneplan 2021 bygger på de ønsker, tendenser, mål, strategier og visioner, som er kommet til udtryk i Planstrategi 2019 og Planstrategi 2020.
Kommuneplanen er grundlaget for lokalplanlægningen og for administrationen af landzonen. Planen indeholder retningslinjer og rammer for den mere detaljerede planlægning og arealregulering.
Ændringer efter høringsperioden
Alle høringssvar og oversigt over ændringer efter høringsperioden findes i materialet til Byrådsmødet d. 14. december 2021, som kan læses her:
Byrådet - TEAMS (odsherred.dk)
Kommuneplanens retsvirkninger
Kommunalbestyrelsen skal arbejde for kommuneplanens gennemførelse.
Kommunalbestyrelsen kan inden for byzoner modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser og kan inden for byzoner og sommerhusområder modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel.
Disse forbud kan dog ikke nedlægges når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
Klagevejledning
Du kan klage over kommuneplanens vedtagelse efter reglerne i planloven, jf. § 58, stk. 3
Efter denne bestemmelse kan kun retlige spørgsmål påklages. Det vil sige, at du for eksempel kan klage over denne afgørelse, hvis du mener, at kommunen har tilsidesat lovens bestemmelser, herunder de forvaltningsretlige grundsætninger. Du kan derimod ikke klage over kommunens afgørelse hvis du mener, at det er en dårlig ide at kommunen har truffet pågældende afgørelse. Du kan således ikke klage over kommunens skøn.
Klageberettiget er erhvervsministeren og i øvrigt enhver med retlig interesse i sagens udfald samt visse landsdækkende foreninger og organisationer, jf. planlovens § 59.
Klagen skal være indgivet skriftligt inden 4 uger efter den offentlige bekendtgørelse af afgørelsen (Kommuneplanen) på kommunens hjemmeside.
Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag, jf. § 2, stk. 2, i Bekendtgørelse nr. 130 af 28.01.2017 (om regler for klage til Planklagenævnet).
Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Planklage-nævnet. Du klager via Klageportalen, som du finder på https://naevneneshus.dk/ og via følgende link
https://naevneneshus.dk/start-din-klage/planklagenaevnet/vejledning
Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen, jf. bekendtgørelsens § 3.
Kommunen sender via Klageportalen kommunens bemærkninger til sagen og de anførte klagepunkter til Planklagenævnet vedhæftet den påklagede afgørelse og de dokumenter, der er indgået i sagens bedømmelse.
Samtidig med at kommunen sender klagesagen til Planklagenævnet sendes en kopi af udtalelsen til dig og eventuelle andre involverede i klagesagen med en frist for at afgive bemærkninger til Planklagenævnet på 3 uger fra modtagelsen.
Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det, jf. bekendtgørelsens § 4. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til den myndighed, der har truffet afgørelse i sagen. Myndigheden videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Rettidig klage har ikke opsættende virkning, medmindre Planklagenævnet bestemmer andet, jf. bekendtgørelsens § 6.
Gebyret for at klage udgør for privatpersoner 900 kr. og for virksomheder og organisationer 1.800 kr. jf. § 8, stk. 1, i Lov nr. 1658 af 20.12.2016 om Planklagenævnet.
De nærmere regler om gebyrbetaling fremgår af Bekendtgørelse nr. 108 af 28.01.2017 om gebyr for indbringelse af klager for Planklagenævnet. Det fremgår bl.a. af denne bekendtgørelse, at betaling af gebyr skal ske ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet inden en af Planklagenævnet fastsat frist. Betales gebyret ikke inden udløbet af fristen, afvises klagen.
Hvis du vil indbringe afgørelsen for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder efter den offentlige bekendtgørelse af afgørelsen på kommunens hjemmeside, jf. planlovens § 62.
Forslag til kommuneplan 2021-2033
Odsherred Kommune er i gang med revision af kommuneplanen. Alle landets kommuner har pligt til at opretholde og revidere kommuneplanen én gang i hver byrådsperiode. Planen er kommunalbestyrelsens ramme for hvordan arealerne i kommunen skal anvendes og udvikles.
Forslag til kommuneplanen i sin fulde længde her
Kommuneplanen medfører ingen handlepligt for borgerne og eksisterende lovlig anvendelse kan altid opretholdes.
”Forslag til kommuneplan 2021-2033” er i øjeblikket i 8 ugers offentlig høring og Kommuneplanen vedtages endeligt af kommunalbestyrelsen i december.
Den offentlige høring forløber frem til tirsdag den 9. november 2021 og med et borgerdialogmøde undervejs.
Høringssvar og bemærkninger til Forslag til Kommuneplan 2021-33 skal du indsende gennem Borgernet Odsherred
Digitale netkort er tilgængelige under den offentlige høring på styrelsens hjemmeside her
Borgerdialogmødet holdes på Odsherreds Gymnasium i Asnæs onsdag den 22. september 2021 kl. 19.30-21.30.
Kommuneplanforslaget har fokus på vækst for bæredygtige virksomheder og byer og på, at vi skal være Sjællands kraftcenter for fritid, besøg og oplevelser.
Kommuneplanforslaget har en gyldighedsperiode på 12 år og skal revideres hvert fjerde år, og som baggrund for forslaget vedtog Byrådet en Planstrategi 2019 og 2020 efter forslag og ideer fra borgerne i januar og februar 2021, og der blev også holdt tre digitale borgermøder.
Tre drivere skal udvikle kommunen, og det er:
De stærke virksomheder
UNESCO Geopark Odsherred
Odsherred som kraftcenter for fritid, besøg og oplevelser.
På seks områder udstikker kommuneplanforslaget nye retninger for de kommende år:
Vi styrker vækstmulighederne for vores produktionsvirksomheder. Det betyder, at vi udpeger zoner omkring produktionsvirksomhederne, hvor andre ønsker om ny arealanvendelse som udgangspunkt må vige, hvis der er en konflikt.
Vi gør hensyntagen til et ændret klima til en fast del af tjeklisten, når vi bygger.
Vi skaber nye muligheder for detailhandel uden at sætte vores levende bymidte over styr.
Vi bevarer kvaliteterne i vores sommerhusområder, så kæmpe sommerhuse kræver særlig planlægning.
Vi introducerer begrebet ”perspektivområder”, der angiver fremtidig byvækst på den helt lange bane – og det gælder i hele kommunen.
Vi prioriterer udvikling og vækst i Odsherred gennem nye arealudlæg, blandt andet erhvervsområder ved rute 21
Vi prioriterer udviklingsmuligheder for turismeerhvervet særligt med hensyn til overnatningsmuligheder. Derfor har vi udlagt nye områder både ved Havnebyen på Sjællands Odde og omkring Sommerland Sjælland ved Højby
Planen afspejler og forholder sig også til FN’s 17 verdensmål, indeholder bilag med Detailhandelsanalyse og et Kulturmiljøatlas.
Nærmere oplysninger: plan@odsherred.dk
Indkaldelse af idéer og forslag til kommuneplan 2021-2033
Byrådet skal hvert 4 år revidere kommuneplanen. Gennem beslutningen om at udsende Planstrategien i høring er vejen banet for at påbegynde denne revision.
Revisionen indledes med en idéfase, hvor borgere og interessenter får mulighed for at komme med ideer og forslag til kommuneplanen.
Idéfasen manifesteres med et debatoplæg, dialog på Borgernet Odsherred og et digitalt borgermøde. Information om adgang til borgernet og det digitale borgermøde kommer først i januar.
Den offentlige høring og indkaldelse af ideer og forslag til kommuneplanen varer 8 uger – fra den 4. januar og til den 1. marts
Høringssvar til planstrategien og ideer, forslag eller kommentarer til revisionen af kommuneplanen skal derfor sendes til Odsherred kommune på: plan@odsherred.dk eller Odsherred Kommune; Center for Miljø og Teknik, Planteamet; Nyvej 22; 4573 Højby, - senest den 1. marts 2021.
I emnefeltet på din mail skal du skrive ”Høringssvar på planstrategi 2020” eller "ideer og forslag til kommuneplan 2021-2033"
Byrådet vil efterfølgende tage stilling til indkomne høringssvar, ideer, kommentarer og forslag. Planstrategi 2020 vil på den baggrund blive sendt til endelig vedtagelse i byrådet, og de vil indgå i det videre arbejde med Kommuneplan 2021-2033.
Læs indkaldelse af idéer og forslag
Kommuneplan 2017-2029
Kommuneplanen 2017-2029 blev vedtaget i Byrådet den 31. oktober 2017.
Kommuneplan 2017-2029 samt bilag kan ses på byrådet godkendelse her
Eller hent hele kommuneplanen her
Forslag til Kommuneplan 2017-2029 var i offentlig høring i perioden fra d. 25 april 2017 til den 20. juli 2017. Byrådet modtog i høringsperioden 20 høringssvar. Behandlingen af alle høringssvar kan ses i Hvidbogen. De ændringer, der er foretaget på baggrund af de indkomne høringssvar er beskrevet beskrevet i rettelseslisten.
Nogle høringssvar har afstedkommet ændringer til kommuneplanforslaget. Andre høringssvar rummer gode idéer som har stor relevans for den måde kommunen arbejder på i det daglige. Høringssvarene er et udtryk for entusiasme, gå-på-mod og vilje til en positiv forandring og udvikling af Odsherred. Byrådet siger stor tak for de mange engagerede høringssvar, som vi har modtaget undervejs ved tilblivelsen af både planstrategien og kommuneplanen. Vi vil sammen arbejde for at styrke Odsherreds unikke kvaliteter og position gennem nytænkning, fremsynethed og vilje til forandring.
I forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplanen er lavet en ny detailhandelsanalyse for kommunen og et kulturmiljøatlas.
Kommuneplanen består af tre dele; Hovedstruktur-Redegørelse, Hovedstruktur-Retningslinjer og Rammer for lokalplanlægning. Du finder den gældende kommuneplan, hvidbogen, miljøvurderingen samt andre tilhørende bilag i pdf-form øverst på denne side.
Du kan desuden finde kommuneplanens udpegninger på kort på netkort.odsherred.dk .
Retsvirkninger
Ifølge planlovens § 12 skal kommunen virke for kommuneplanens gennemførsel, og kommunen er dermed bundet af kommuneplanens retningslinjer og rammer ved sin administration.
Med den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2017-2029 kan kommunen,
- i byzonen, udstede forbud mod udstykning og bebyggelse i strid med rækkefølgebestemmelserne, jf. planlovens § 12, stk. 2, og
- i byzoner og sommerhusområder, udstede forbud mod bebyggelse eller ændret anvendelse i strid med rammebestemmelserne, jf. planlovens § 12, stk. 3.
- skabe nye muligheder for erhverv, boliger mv. i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer og rammer f.eks. gennem lokalplaner og landzonetilladelser.
Kommuneplanen har derimod ingen direkte retsvirkning overfor den enkelte borger eller virksomhed. Den giver i sig selv ikke tilladelse til bestemte ting. Kommuneplanen udgør grundlaget for den mere detaljerede planlægning, og den konkrete sagsbehandling, som derimod har direkte retsvirkning for den enkelte.
Klagevejledning
Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3. Du kan kun klage over retlige spørgsmål. Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser indenfor arealanvendelsen.
Klagen skal indsendes via Klageportalen, som findes på www.borger.dk og www.virk.dk. Klagen skal være modtaget senest den 28. november 2017.
Når klagen er indgivet via Klageportalen, vurderer Odsherred Kommune om klagen giver anledning til at ændre afgørelsen. Hvis Odsherred Kommune fastholder afgørelsen, sender vi relevante oplysninger i sagen videre til Planklagenævnet.
Det er en forudsætning for at få behandlet klagen, at der indbetales et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder og organisationer til Planklagenævnet via Klageportalen. Hvis klageren får helt eller delvist medhold, refunderer Planklagenævnet gebyret.
Hvis du mener, du er berettiget til at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du kontakte Odsherred Kommune. Om du fritages, er Planklagenævnets afgørelse.
Ifølge Bek. nr. 130 af 28. januar 2017 § 6 har en klage over denne afgørelse ikke opsættende virkning, medmindre klagenævnet bestemmer andet.
Søgsmålsfrist
Ønskes afgørelsen afgjort ved domstolene, skal retssagen være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.
Yderlige oplysninger kan fås ved kontakt til plan@odsherred.dk