Hvis du ønsker et nyt plangrundlag, for at muliggøre et projekt i odsherred kommune, skal der ofte laves en ny lokalplan. En lokalplanproces er en længerevarende proces i flere trin, på både administrativt og politisk niveau. Her på siden, og i dokumenterne finder du mange af de oplysninger som du skal bruge, for at opstarte en lokalplanproces. Start dog altid med at bestille en telefonopringning fra planafdelingen via odsherred.dk/bestiltid.
En lokalplanproces tager ofte et år, hvis det ikke kræver et kommuneplantillæg, og længere tid, hvis planen også kræver et kommuneplantillæg. For en proces oversigt, kan du se dokumenter ’tidslinje’ fra projekt til plan’. For en grundig gennemgang, og guide til hvordan du skal udarbejde en lokalplan, se ’lokalplanvejledning til konsulenter og bygherrer’. Processen kan deles op i 5 trin, som herunder er forklaret i en forenklet version:
- For-dialog
- Anmodning
- Forslag
- Høring
- Endelig vedtagelse.
For-dialog
En lokalplanproces bør altid startes i dialog med planafdelingen. Bestil derfor en telefontid hos en plan-medarbejder på odsherred.dk/bestiltid.
Anmodning om lokalplan
Ved en anmodning, starter bygherre, eller bygherres rådgiver med at indgive en anmodning om lokalplan. En lokalplananmodning skal indeholde en række oplysninger om projektets omfang, samt de eksisterende forhold i området. Se mere i ’skema for anmodning om lokalplan’.
En lokalplananmodning, skal efter en kvalificering af en planmedarbejder godkendes politisk. En kvalificering kan indeholde en tilpasning af projektet i dialog med lokalplananmoder. En politisk indstilling af en lokalplan kan også ende med at blive afvist.
Forslag
Efter en godkendt anmodning, udarbejdes et forslag. I Odsherred Kommune vil vi ofte stille krav om teknisk bistand, hvilket betyder at anmoder skal stå for udarbejdelsen af lokalplanen.
Skabeloner for lokalplaner kan findes her på siden i word-form, som arbejdsdokument, og indesign-fil til layout tilsendes af en planmedarbejder.
Når en lokalplan er udarbejdet og kvalificeret af en planmedarbejder skal denne til politisk behandling, hvor forslaget skal godkendes. En politisk indstilling kan også her ende med at blive afvist.
Høring
Er forslaget blevet godkendt, skal lokalplanen sendes ud i høring. Ved mindre lokalplaner, kan en høring ofte klares på 4 uger, men ved komplicerede planer, eller planer af stor betydning for nærområdet, vil høringen ofte være 8 uger.
Er der tale om en kompliceret plan, vil der i høringsperioden ofte blive holdt et borgermøde, hvor bygherre, og planmedarbejder, vil fremlægge projektet og svare på spørgsmål fra borgere og interessenter i området.
Endelig vedtagelse
Hvis der ikke er kommet høringssvar, som giver anledning til større ændringer af lokalplanforslaget, skal lokalplanen godkendes endeligt i byrådet. Også her kan indstillingen blive afvist. Bliver indstillingen godkendt, offentliggøres lokalplanen i dagene efter, og herfra starter en klagefrist på 4 uger. Derefter kan du søge om byggetilladelse til projektet hos byggesagsafdelingen.
Vi ved, at vi, i odsherred kommune (også) vil give de bedste muligheder til børnefamilier. Vi mangler endda børnefamilier her. Hvordan kan vi så skabe disse muligheder og hvordan skal vi gøre det endnu mere attraktivt, at bosætte sig her?
Vi har et forslag...
Lad os tilbyde at børnefamilier kan modtage tilskud til pasning af eget barn - ligesom hos vores nabokommuner.
Der er flere fordele ved dette. Første helt essentielle fordel er, at barnet får mulighed for at tilbringe mere tid sammen med mor eller far. Præcis som barnet, og mange forældre, har behov for og lyst til. Anden fordel er, at presset på vores dygtige pædagoger ude i daginstitutionerne vil blive lettet og der vil være flere hænder og bedre tid til de børn der er der. Tredje fordel er, at vi kan skabe endnu bedre betingelser for småbørnsfamilier her i vores skønne kommune.
Vi foreslår, at Odsherred Kommune skal give tilskud til pasning af eget barn i minimum et år fra barnet er 0-6 år.