Udgivet på Odsherred Kommune (https://odsherred.dk)

Forside > Borger > Voksne > Alkohol og stofmisbrug > Pårørende > Tips til den gode samtale om svære ting

Tips til den gode samtale om svære ting

31. juli 2017 - 15.51 -- lonen

Tips til den gode samtale om svære ting

Kaktus i blomst
Kaktus i blomst

Hvordan taler man med sine nære om deres misbrug - få tips her

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at tale med et andet menneske om rusmidler på, men herunder har vi samlet en række tips og gode råd, som er gode at overveje, inden du tager en sådan samtale.

Overordnet er det en fordel, hvis du ikke forsøger at tage en svær samtale på et tidspunkt, hvor du er allermest opgivende, vred eller fortvivlet. Samtaler, hvor du selv er i ro, eksempelvis fordi du har talt med en ven eller med en professionel, og har forberedt dig på samtalen, har den bedste mulighed for at føre til noget positivt.

Et længerevarende forbrug af alkohol eller stoffer kan være svært at stoppe fra den ene dag til den anden. Er afhængigheden stor, kan det også tage tid at se det i øjnene.

Det er sjældent hjælpsomt at prøve at få andre til ”at indrømme” deres misbrug – det hjælper bedre at flytte fokus til åbenhed, nysgerrighed og rummelighed. Det hjælper ikke at skælde ud eller være fordømmende. Dét klarer din pårørende med stor sandsynlighed selv.

Prøv i stedet at fortælle om din bekymring, hvad du ser og hvad du oplever – og hvad det gør ved dig. Du kan fx. tale om, hvad du oplever, når din pårørende er påvirket og fortælle, hvad du savner.

Prøv også at være nysgerrig på, hvad det er stofferne gør for din pårørende. Måske bruges stofferne til at lindre en følelse af utilstrækkelighed, angst, uro, ensomhed eller andet? 

Vær også åben for at høre om, ”hvad der er godt ved” at være påvirket, da accept af situationen, hvor svær den end er, er bedre end afstand og fordomme.

Hold døren åben og vær tålmodig – også når din pårørende er afvisende og vred på dig. Det handler sjældent om dig, men du kan være nærmeste ”bokse-pude”.


Otte konkrete tips til samtalen

Fordømmelse kan skabe afstand
Forsøg at undgå at være fordømmende og bebrejdende. Du kan godt tydeliggøre, at du er bekymret uden at bebrejde. Du risikerer nemlig at være med til at skubbe din pårørende længere væk fra dig og måske længere ud i problemer med rusmidler, hvis du fordømmer.

Husk at rose
Husk at rose når noget går godt – også selvom det måske ikke er de store forandringer, som du helst ville se.
Vi mennesker vokser med ros – så måske kan rosen være med til at give din pårørende overskud til at skabe flere forandringer.

Lidt skal også roses
Støt op om de initiativer til forandring som din pårørende tager – også selvom det måske i dine øjne er små initiativer.

Hvad giver rusmidlerne?
Det kan også være en god idé at spørge åbent ind til, hvad rusmidlerne giver din pårørende. Er det fordi andre gør det, fordi man vil være en del af festen, er det en flugt, er det en måde at tackle psykisk problemer? Mange bruger nemlig alkoholen eller stofferne som hjælp til noget helt konkret i hverdagen. Hvis du spørger ind til årsagerne og forsøger at forstå, inviterer du til dialog - måske er der aldrig nogen, der har spurgt på den måde før.

Noget at sætte i stedet
Ofte er det en god hjælp at prøve at finde oplevelser, aktiviteter, interesser og andet som kan sættes i stedet for rusmidlerne. Men vær også åben for, at hvis misbruget for alvor har taget fat, så er overskuddet der måske ikke til at genoptage aktiviteter. Og husk, at der ofte er meget skam forbundet med misbrug, så måske lysten hos din pårørende til at være social eller aktiv med andre ikke er stor lige nu.

Tag problemstillingen seriøst
Tag problemstillingen seriøst og sæt dig eventuelt ind i, hvordan rusmidlerne virker – det hjælper dig til at forstå den svære situation, som din pårørende er i. Det kan også være en hjælp, hvis du sætter dig ind i, hvor det er muligt at få hjælp. Du kan måske også tilbyde at tage med.

Din opbakning er afgørende
Din pårørende er selv nød til at tage skridtene, men din støtte og opbakning er afgørende. Også selvom din pårørende måske ikke fortæller dig det direkte.

Pas på dig selv
Sørg for at passe på dig selv. Og husk – vi kan ikke hjælpe andre, hvis ikke vi tager os af os selv. 
 

KL Emneord: 
27.51.04 Behandlingstilbud for stofmisbrugere [1]

Links
[1] https://odsherred.dk/kle/275104-behandlingstilbud-stofmisbrugere