Fælles miljøprojekt med fælles rens
Fælles miljøprojekt med fælles rens
Holbæk og Odsherred Kommuner er gået sammen for at undersøge mulighederne for et fælles miljøprojekt for en renere Isefjord gennem en fælles løsning og for at skabe nye rekreative naturoplevelser.
Holbæk og Odsherred Kommuner vil arbejde for grøn omstilling og bæredygtig udvikling, og de to byråd har derfor vedtaget at undersøge mulighederne for et fælles miljøprojekt for Isefjorden og etablering af nye vådområder til rekreative naturoplevelser.
En renere Isefjord
Isefjord er et stort, men også et sårbart, vandområde. Kommunerne omkring Isefjord er forpligtede til at arbejde for, at miljømålsætningerne for vandmiljøet i Holbæk Fjord og Isefjord bliver opnået. I dag udleder Holbæk og Odsherred kommuner store mængder af næringsstoffer til fjorden, og der er behov for at intensivere miljøindsatsen gennem investeringer i nye og bedre renseløsninger.
Borgmestrene Thomas Adelskov og Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk underskrev den 19. maj 2019 en fælles hensigtserklæring for fælles spildevandsprojekt mellem kommunerne.
Fælles renseløsning
Det er hensigten med et fælles spildevandsprojekt at reducere tilførslen af kvælstof til Isefjord betydeligt, samt at etablere et vådområde- og naturprojekt i og omkring Lammefjord.
Spildevandsprojektet omfatter udbygning og modernisering af Fårevejle renseanlæg, så det kan håndtere og behandle hovedparten af spildevandet fra Holbæk Kommune, samt spildevand fra den sydlige del af Odsherred kommune. Den primære udledning af renset spildevand vil herefter ske til Nekslø Bugt i stedet for Isefjord - uden at øge den nuværende tilførsel af kvælstof til Nekslø Bugt.
Levetid på 75 år
Anlægget estimeres at have en levetid på op til 75 år. Da anlægget påtænkes afdraget over 40 år, har anlægget stadig en restlevetid efter afdragsperioden. Kundeprisen vil i den periode falde til et lavere niveau end udgangspunktet.
Hvis det besluttes at gennemføre spildevandsprojektet, vil det medføre en betydelig reduktion i udledningen af kvælstof til Isefjord. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at beregne nærmere, hvor stor reduktionen vil blive, da det afhænger af projektets nærmere udformning.
I Vandområdeplan 2015-2021 for Vandområdedistrikt Sjælland har Staten fastsat et indsatsbehov i Isefjord på 32,6 tons kvælstof pr. år.
Må ikke forurene
Nekselø Bugt er udlagt som Natura 2000-område. Det er derfor en forudsætning for projektets realisering, at det kan godtgøres, at en øget udledning af vand til Nekselø Bugt ikke påvirker Natura 2000-områdets udpegningsgrundlag eller forringer miljøtilstanden i øvrigt.
Stil spørgsmål frem til 15. marts 2020
Har du specifikt spørgsmål vedrørende den planlagte udledning til Nekselø Bugt, er du meget velkommen til at sende os en mail på vand@odsherred.dk [1] inden søndag den 15. marts 2020, så vil vi besvare din henvendelse, ligesom vi offentliggør spørgsmålene på siden https://www.odsherred.dk/faellesrens-spoerg [2]. Efterfølgende vil teknikerne foretage nærmere analyse heraf.
Vil du vide mere?
Gem denne side som bogmærke eller foretrukne i din browser - genvejen hedder /borger/bolig-og-byggeri/min-bolig/faelles-renseloesning-holbaek-og-odsherred-kommuner [3]
Læs om borgermøde 1. februar 2020 på Fårevejle Skole [4]
Se slides fra powerpoint fra borgermødet 1. februar 2020 [5] (PPSX)
Læs ofte stillede spørgsmål og svar [6] https://www.odsherred.dk/faellesrens-faq [7]
Forskellige links:
- Odsherred Forsyning [8]
- Holbæk Forsyning [9]
- Odsherred Byråds principbeslutning om fælles renseløsning [10] (5. november 2019)