I sommeren 2021 afholdes Tour de France Grand Départ i Danmark. Der afholdes i alt tre etaper i perioden 2.-4. juli med København som den officielle startby. 2. etape lørdag den 3. juli fra Roskilde til Nyborg kommer forbi Odsherred med tre bjergetaper.
De tre etaper afholdes på følgende datoer: 2. juli 2021 afholdes første etape, Grand Départ, i København. Den 3. juli starter anden etape i Roskilde og slutter i Nyborg. Den 4. juli afholdes tredje etape med start i Vejle og mål i Sønderborg.
Den danske Grand Départ har sloganet “The greatest cycling race in the world meets the best cycling city in the world”. Tour de France transmitteres i 190 lande og har millioner af tv-seere under løbet. COWI vurderede ifm. buddet på Tour de France, at flere hundrede tusinde tilskuere vil overvære de tre etaper i Danmark.
Tour de France i Danmark bliver en af de største sportsbegivenheder, der er blevet afholdt i Danmark.
De danske Tour de France-etaper
- Første etape – 13 km. enkeltstart i København, som starter ved H.C. Andersens Boulevard og slutter på Rådhuspladsen i København. Etapen går gennem hjertet af København, Nørrebro, Østerbro. Undervejs passerer rytterne blandt andet Søerne, Fælledparken, Kastellet, Amalienborg, Nyhavn og Den Sorte Diamant.
- Anden etape – 199 km. fra Roskilde til Nyborg. Anden etape starter centralt i Roskilde. Etapen ender i Nyborg og vil på vejen passere over Storebæltsbroen, hvor der forventes mulighed for sidevind og chancer for udbrud. Etapen har 3 bjergspurter i Nordvest Sjælland og en pointspurt i Kalundborg.
- Tredje etape – 182 km. fra Vejle til Sønderborg. Den sidste danske etape starter i Vejle, hvor ruten bl.a. passerer Jellingstenene og slutter i Sønderborg, hvor lufthavnen ligger ca. 5 km. fra målstregen. Etapen rummer en pointspurt i Christiansfeld og tre bjergspurter på Koldingvej, samt ved Hejlsminde Strand og Genner Strand.
Tilrettelæggelsen af etaperne er sket i samarbejde med løbsorganisationen bag Tour de France, A.S.O. (Amaury Sport Organisation). Med etaperne er der lagt vægt på sportslige udfordringer og på natur, seværdigheder og byer.
Hvem står bag?
Gennemførelsen af Grand Départ i Danmark bliver organiseret af et interessentskab, som er stiftet til formålet, med Erhvervsministeriet, Københavns Kommune, Nyborg Kommune, Sønderborg Kommune, Vejle Kommune og Roskilde Kommune som interessenter. Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Syddanmark og Sport Event Denmark giver tilskud til interessentskabet.
Der er etableret et sekretariat, som skal stå for den daglige drift af Interessentskabet og sikre gennemførslen af Grand Départ i Danmark. Direktør for sekretariatet er Alex Pedersen, som bl.a. har været viceadministrerende direktør i Jysk Fynske Medier, er tidligere professionel cykelrytter og har erfaring fra afviklingen af Giro d’Italia i Herning og Horsens i 2012.
Fakta økonomi
Budgettet for en dansk Grand Départ er 88. mio. kr., som finansieres ved 17 mio. kr. fra staten, 55 mio. kr. fra kommunerne og 15 mio. kr. fra regionerne. Den resterende 1 mio. kr. forventes finansieret ved andre bidrag, f.eks. sponsorindtægter.
Derudover er der følgeomkostninger i de enkelte kommuner ud over den fælles udgift på de 88 mio. kr. Følgeomkostningerne afhænger af ambitionsniveauet i de enkelte byer ift. hvor mange aktiviteter og sideevents, de laver ifm. deres gule folkefest. Det har fra starten stået klart, at hver start-og målby udover indskuddet i selskabet selv står som værtsby, og at det giver en række forpligtelser i forbindelse med afvikling af løbet, herunder klargøring af rute, renhold, afspærring osv.
Det danske budget tager udgangspunkt i erfaringer fra tidligere internationale cykelløb i Danmark samt i budgetterne fra Grand Départs i andre lande og byer.
Yderligere information på www.letourcph.dk (her finder du kort og rutebeskrivelse, film mv.)