En voksen, der hjælper et barn, der står på rulleskøjter. Alle smiler.

Lokalsamfund i Bevægelse

Initiativet fremmer sunde bevægelsesvaner og trivsel hos børn og unge (6-12 år) i lokalsamfundene Vig og Fårevejle.

Lokalsamfund i bevægelse

Lokalsamfund i bevægelse er et initiativ, der skal fremme sunde bevægelsesvaner blandt børn og unge (6-12 år). I Odsherred Kommune deltager to lokalsamfund: Vig og Fårevejle.

I foråret 2024 startede vi op i Vig og i 2026 rykker vi videre til Fårevejle.

For at hjælpe de gode idéer på vej, som er fremkommet på en række afholdte workshops, er der etableret en pulje. Læs mere om puljen og hvordan du kan søge midlerne her på siden – hvis du har en god idé der fremmer børns bevægelsesvaner i Vig.

Du kan også deltage i nogle af de eksisterende arbejdsgrupper eller sætte et nyt initiativ i gang og få direkte indflydelse på projektets initiativer.

Workshops i Vig

Fra vision til virkelighed - vær med til at omsætte ideerne til handling

Torsdag den 21. november kl. 17-21 mødtes repræsentanter fra skole, foreningsliv, byrådet og forvaltningen på Vig Skole til en af flere workshops med konkretiseringen af de mange ideer i projektet.

Der blev dannet følgende arbejdsgrupper:

Sammen i Vig Hal - Hvordan kan vi åbne hallen til fri leg og bevægelse til alle børn og unge et par timer om ugen?

Skolemad til alle i Odsherred - Hvordan kan vi lykkes med at etablere lokale skolemadsordninger i alle skoler i Odsherred

Gåbus i Vig - Forældre i Vig skiftes til at mødes med byens børn i indskolingen og følger dem til skole.

Multisport Hold - Med baggrund i tidligere erfaringer arbejder Gymnastikforeningen med at oprette et hold på tværs af alder og forskellige sportsgrene.

Har du tidligere været med til at udvikle mulige handlinger i projektet, eller har du lyst til at bidrage som frivillig eller med nye idéer? Så kontakt projektlederen Nastasja Ernst, naser@odsherred.dk, 29 84 84 77, og vær med! Alle, der har et tilhørsforhold til Vig og omegn, er velkomne – uanset om du er frivillig, forælder, borger eller arbejder i området.

Du behøver ikke at være med i en arbejdsgruppe for at søge Aktivitetspuljen og få støtte til aktiviteter, der påvirker børns bevægelsesvaner og trivsel i Vig. 

Her kan du læse referatet fra vores sidste workshop.

 

Aktivitetsmidler - Lokalsamfund i bevægelse

Puljen er i alt på 100.000 kr. Der kan som udgangspunkt søges beløb på op til 16.000 kr.

Hvis din idé kræver flere midler, og har et særligt stort potentiale, er du velkommen til at henvende dig til sundhedsafdelingen for at høre om mulighederne for evt. at ansøge om et større beløb.

Søg andre fonde og puljer

Du har også mulighed for at søge eksterne fondsmidler til din naturbaserede aktivitet eller andre typer aktiviteter. Odsherred Kommune giver frem til sommeren 2025 gratis adgang til et nemt onlineværktøj til at finde og holde styr på relevante fonde og puljer. Opret dig gratis og læs mere om FondsFokus. 

Bagom projektet

Initiativet er en del af et større og lovende projektsamarbejde med deltagelse af fem kommuner.

Ud over Odsherred deltager også Vordingborg, Halsnæs, Syddjurs og Randers samt fem forskningsinstitutioner, herunder Steno Diabetes Center Aarhus, Sjælland, Copenhagen, Aarhus Universitet og Deakin University.

Projektet finansieres primært af fondsmidler fra Novo Nordisk Fonden.

Start i Vig

I foråret 2024 startede vi op i Vig og har holdt en række workshops med bred deltagelse af foreningsliv, uddannelsesinstitutioner, politikere, kommunale medarbejdere og interesserede borgere.

Forud for workshopsene havde forskerne i samarbejde med skolen holdt en aktivitetsdag, hvor børnenes nuværende bevægelsesvaner, sundhed og trivsel blev dokumenteret.

Lokalsamfundet har arbejdet sammen med forskerne på at definere en række temaer, som de mener kan påvirke børn og unges bevægelsesvaner i Vig. Disse temaer skal nu udmøntes i en række aktiviteter.

Mere information

Du kan finde mere information om projektet og dens videnskabelige forankring via linkene herunder. På linket til Steno Diabetes Center Århus, kan du også høre en podcast med programleder Jane Nautrup Østergård, som fortæller om projektet.

Kontakt

Har du spørgsmål til projektet, kan du kontakte projektleder Nastasja Ernst. 

Udviklingskonsulent

Nastasja Ernst